Moto GP: ‘Doktor’ juri desetu titulu, svi jure njega

Kao što je slučaj bio i u prethodne tri godine nova sezona Moto GP šampionata startuje Velikom nagradom Katara pod reflektorima na stazi „Losail“. Ovogodišnji šampionat koji počinje u nedelju, 11. aprila, mogao bi da bude jedan od najzanimljivijih u istoriji, a po svemu sudeći za titulu će se nadmetati aktuelni šampion Valentino Rosi na Jamahi, njegov timski kolega Horhe Lorenco, bivši šampion, vozač Dukatija, Kejsi Stoner, kao i Dani Pedrosa na Repsol Hondi.

Jelena Trajković Katar
Podeli

Kandidata za pobede ima više od četvorice, ali se, ipak, sve ponovo okreće oko pitanja da li neko može da skine 'Doktora' sa trona? U poslednje dve sezone Rosi je bio dominantan, vozio je neverovatne trke, i izgledalo je kao da na stazi nema ko da mu se suprostavi. Još jedno pitanje pred početak nove sezone je da li će ona biti poslednja za Rosija? Italijan će ove godine juriti svoju desetu titulu, a da li će i posle ove sezone ostati u šampionatu biće poznato na njenoj sredini.

'Doktor' je prošle godine osvojio svoju sedmu titulu u najjačoj klasi, a devetu ukupno, a sa dominacijom je nastavio u predsezonskim testiranjima, tokom kojih je sve testove sem poslednjeg završio na vrhu. Da li će istim ritmom nastaviti i u Kataru znaćemo u nedelju, ali Rosi ističe da je uzbuđen zbog starta sezone u kojoj bi mogao da postavi nove rekorde.

Napokon je početak sezone došao i svi u timu smo veoma uzbuđeni. Predsezonska testiranja su prošla dobro za mene, nova Jamaha M1 je odlična, tim i Bridžston su odradili odličan posao i pokazali smo da smo veoma brzi. Ipak, još mnogo posla je pred nama, imamo još mnogo toga da naučimo o novom motoru, ali u novu sezonu ulazimo u dobroj formi. Očekujem da ću ove godine imati mnogo borbi sa mnogim odličnim vozačima i nadam se da ćemo svim navijačima pokazati odlične bitke“, istakao je Rosi.

Da li će Rosi i dalje na stazi zabavljati sve ljubitelje motociklizma širom planete posle 2010. godine mnogo će zavisiti i od duela sa Lorencom. Njih dvojica su od kraja prošle sezone imali rat preko medija u kojem je svaki isticao svoju želju da ostane u Jamahi. Ipak, da bi imao šansu da svrgne 'Doktora' sa trona Španac će morati drastično da se popravi.

Lorenco je u prošloj sezoni imao nekoliko fantastičnih trka, tokom kojih je pokazao da zaslužuje da se bori za vrh, ali čak četiri trke nije uspeo da završi što ga je koštalo bitke sa Rosijem do poslednje trke. Ako ovoga puta želi bitku do kraja moraće da bude mnogo konstantniji, ali to neće biti lako jer propustio deo predsezonskih testiranja zbog povrede desne ruke.

Šampionat startuje u Kataru, a ako neko zna da pobedi Rosija na „Losailu“ to je Stoner. Australijanac je u prethodne tri sezone trijumfovao u Kataru na otvaranju sezona, a ujedno je jedini od vozača koji je tokom predsezonskih testiranja uspeo da se nađe ispred Italijana, ali samo jednom. Stonera je prošle godine misteriozna bolest sprečila da se bori za titulu, ali je taj period iza njega, i sada se nada da će moći da se takmiči za sam vrh.

Iako staza u Kataru nije jedna od mojih omiljenih na njoj smo ostvarivali odlične rezultate. Mislim da je dobro što je trka noćna jer je to izdvaja od ostalih u kalendaru, a uz to je zanimljiva za navijače koliko i za nas. Dukati je spremio neverovatan motor GP10 za ovu sezonu, a s moje tačke gledišta, sada mi je lakše da budem brz sa istrošenim gumama“, rekao je Stoner.

Za sada se pokazalo da novi Dukati više odgovara Stonerovom timskom kolegi Nikiju Hejdenu. Šampion kraljevske klase iz 2006. godine je imao jednu sezonu da se navikne na moćni Dukati i sada izgleda mnogo sigurniji na njemu. Stoner je pokazao da motor italijanske ekipe može do trijumfa, a sada je na Amerikancu da ispuni očekivanja i počne da niže rezultate bar približne Australijancu.

I dok su Jamaha i Dukati ekipe od kojih se mnogo očekuje, tim o kojem se posle njih najviše priča je Jamaha Teh 3 za koju će ove sezone voziti dvojica Amerikanaca, tačnije Teksašana, veteran Kolin Edvards i Ben Spiz. Edvards je prošlu sezonu završio kao peti, a do tog plasmana je došao upravo zahvaljujući Spizu koji je dobio specijalnu pozivnicu za učešće na Velikoj nagradi Valensije.

Od starijeg od Amerikanaca mnogi očekuju da će ove godine konačno osetiti pobednički šampanjac, a od mlađeg da će biti najbolji ruki šampionata. Spiz je prošle godine ostvario neverovatne rezultate u Svetskom Superbajk šampionatu i niko ne očekuje da će ponoviti te rezultate i u Moto GP šampionatu, ali je on pokazao da ima brzinu potrebnu da se bori sa najboljima i to sigurno obećava zanimljive duele.

Za razliku od prethodno pomenutih konkurenata za titulu Pedrosa je imao najviše problema tokom testiranja. Špancu će ova sezona biti peta u kraljevskoj klasi i ako ne bude ostvario dobre rezultate tokom nje njegovo mesto u Repsol Hondi će biti ugroženo. Pedrosa će sigurno biti pod pritiskom, a pored borbe za ostanak u timu očekuje ga i bitka sa timskim kolegom Andreom Doviciozom.

Italijan je prošle sezone kako je vreme odmicalo bio sve bolji, a došao je i do svoje prve pobede i to na „Donington parku“ u veoma teškim vremenskim uslovima. Upravo zbog toga se od njega sada očekuje više, a ukoliko Pedrosa ne bude ispunio očekivanja mogao bi da postane prvi vozač Honde.

Kao i Teh 3 Jamaha Suzuki se nada da će im kombinacija iskusnog vozača i rukija doneti preko potrebne dobre rezultate. Lorisu Kapirosiju će nova sezona biti ukupno 21. u svim klasama Moto GP šampionatu, dok će Alvaru Bautisti biti prva u najjačoj klasi. Italijan će u Kataru voziti svoju 300. trku, a nada se da će podijumom proslaviti taj jubilej, a s druge strane će Bautista, koji iza sebe ima titulu u klasi do 125 kubika, imati od koga mnogo toga da nauči.

Ekipa San Karlo Honda Gresini je svoje nade u dobar rezultat položila u dva MarkaMelandrija, povratnika u tim, i Simončelija, debitanta u najjačoj klasi. Melandri, koji je trijumfovao na pet trka kada je u prvom navratu bio član Gresinija, u novu sezonu ulazi sa željom za povratkom na podijum. S druge strane Simončeli se nada da će uspeti da se bori za dobar plasman, ali će u tom slučaju morati da se potrudi da ostane na stazi, što mu nije toliko polazilo za rukom tokom testiranja, jer je imao dva teška izletanja u Maleziji.

Pored Gresinija Honda će ove sezone imati još dva privatna tima u šampionatu – LCR i Interveten. Za LCR će drugu godinu zaredom voziti Randi de Punije, koji je tokom testiranja samo popravljao svoja vremena, dok će Interveten imati takođe jednog vozača Hirošija Aojamu, poslednjeg šampiona u klasi do 250 kubika.

Za razliku od Honde koja će ove sezone imati tri privatna tima Dukati će imati dva. Pramak Dukati će ove godine ponovo voziti Mika Kalio, a pridružiće mu se Aleks Espargaro, koji je ujedno menjao mladog Finca dok je on u fabričkom Dukatiju bio zamena za bolesnog Stonera. Boje Aspar Dukatija će braniti Hektor Barbera, koji je poslednji od šest rukija koji će se takmičiti u kraljevskoj klasi ove godine.

Spisak vozača u kraljevskoj klasi:
#4 Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda
#5 Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3
#7 Hiroši Aojama (Japan) Interveten Honda
#11 Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3
#14 Randi de Punije (Francuska) LCR Honda
#19 Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki
#26 Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda
#27 Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati
#33 Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini
#36 Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati
#40 Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati
#41 Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati
#46 Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha
#58 Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini
#65 Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki
#69 Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati
#99 Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha

Moto2: Svi kreću od nule

Prva trka nove sezone označava i debi kategorije Moto2, koja će zameniti klasu do 250 kubika. Trijumfom Hirošija Aojame u borbi za titulu prošle godine je označen kraj 61-godišnjeg šampionata, dok će se nove stranice istorije ispisati već ovog vikenda.

Uvođenje klase Moto2 dovodi do novog koncepta jednakosti u šampionat jer će svi vozači imati Hondin motor od 600 kubika i Danlop pneumatike, dok će svaka ekipa imati posebne šasije i suspenzije, a čak 14 različitih kompanija biće uključeno u šampionat koji broji neverovatnih 40 vozača, što garantuje veoma neizvesne trke.

Pošto je Aojama postao poslednji šampion u klasi do 250 kubika sada je pitanje ko će ući u istoriju kao prvi šampion Moto2 kategorije. Za mnoge je Toni Elias, bivši vozač u kraljevskoj klasi, glavni favorit za titulu, ali su njegove pripreme za debi u novoj klasi poremećene zbog povrede tokom testiranjima.

Španac je, ipak, imao mesec dana da se oporavi, a konkurenti u borbi za titulu mogli bi da mu budu bivši rivali iz najjače klase Aleks de Anđelis, Nikolo Kanepa, Entoni Vest i Gabor Tolmači, naravno, uz Aojamu.

Odlične rezultate tokom predsezonskih testiranja ostvarili su i Joni Ernandes, Keni Nojes, Roberto Rolfo i Juki Takahaši, ali ne treba zaboraviti ni aktuelnog šampiona u klasi do 125 kubika Hulijana Simona, kao i pobednike trka u klasi do 250 kubika Matiju Pasinija i Aleksa Debona.

Spisak vozača u Moto2 klasi:
#2 Gabor Tolmači (Mađarska) Spid Ap Aprilija
#3 Simone Korsi (Italija) JiR Moto2
#5 Žoan Olive (Španija) Džek & Džons – Antonio Banderas
#6 Aleks Debon (Španija) Red Bul Ajo Motorsport
#8 Entoni Vest (Australija) MZ rejsing tim
#9 Keni Nojes (SAD) Džek & Džons – Antonio Banderas
#10 Fonsi Nieto (Španija) G22 Holidejdžim
#12 Tomas Luti (Švajcarska) Interveten Morivaki rejsing
#14 Ratapark Viljarot (Tajland) Tai Honda PTT SAG
#15 Aleks de Anđelis (San Marino) Skot rejsing tim
#16 Žil Klizel (Francuska) Forvard rejsing
#17 Karel Abraham (Češka) Kardion AB Motorejsing
#21 Vladimir Leonov (Rusija) Vajsmen Kifer rejsing
#24 Toni Elias (Španija) Gresini rejsing Moto2
#15 Aleks Baldolini (Italija) Kareta tehnolodži rejs
#29 Andrea Janone (Italija) Spid Ap Aprilija
#35 Rafaele de Roza (Italija) Teh 3 rejsing
#39 Robertino Pijetri (Venecuela) Italtrans S.T.R.
#40 Serhio Gadea (Španija) Pons rejsing
#41 Arne Tode (Nemačka) Rejsing tim Nemačka
#44 Roberto Rolfo (Italija) Italtrans S.T.R.
#45 Skot Reding (Velika Britanija) Mark VDS rejsing tim
#48 Šoja Tomicava (Japan) Tehnomag-CIP
#52 Lukas Pešek (Češka) Mateoni C.P. rejsing
#53 Valentin Debis (Francuska) San Marino tim
#55 Hektor Faubel (Španija) Mark VDS rejsing tim
#59 Nikolo Kanepa (Italija) Skot rejsing tim
#60 Hulijan Simon (Španija) Mapfre Aspar rejsing tim
#61 Vladimir Ivanov (Ukrajina) Gresini rejsing Moto2
#63 Majk di Meljo (Francuska) Mapfre Aspar rejsing tim
#65 Štefan Bradl (Nemačka) Vektor Kifer rejsing
#68 Joni Ernandez (Kolumbija) Blusens-STX
#71 Klaudio Korti (Italija) Forvard rejsing
#72 Juki Takahaši (Japan) Teh 3 rejsing
#75 Matija Pasini (Italija) JiR Moto 2
#76 Bernat Martines (Španija) Tai Honda PTT SAG
#77 Dominik Egerter (Švajcarska) Tehnomag-CIP
#80 Aksel Pons (Španija) Pons rejsing
#88 Janik Guera (Španija) G22 Holidejdžim
#95 Mašel Al Naimi (Katar) Blusens-STX

125cc: Ko će naslediti Simona?

Prelazak Hulijana Simona u Moto2 kategoriju znači da ove sezone u klasi do 125 kubika ponovo neće biti branioca titule. Upravo zbog toga trka za Veliku nagradu Kataru će biti prva u borbi ko će Španca zameniti na mestu šampiona.

Po rezultatima predsezonskih testiranja Mark Markez bi trebalo da bude vozač kojeg bi svi trebalo da se čuvaju, jer je sve završio na vrhu. U isto vreme mladi Španac ima još mnogo toga da nauči jer je u dosadašnjem delu karijere, tokom dve sezone, samo dva puta došao do podijuma, ali i zbog toga što nije jedini pretendent za titulu.

Bredliju Smitu će ova sezona biti peta u najslabijoj klasi šampionata i posle velike bitke sa Simonom prošle godine, Britanac želi da ode korak dalje. Smit nije imao baš najbolje rezultate tokom testiranja, ali bez sumnje on ima ono što je potrebno da bi na kraju slavio.

Sve viđeno tokom prošlih sezona, ali i tokom testiranja, obećava da će borba za titulu biti veoma uzbudljiva, a u nju bi mogli, pored Markeza i Smita, da se umešaju i Španci Pol Espargaro, Efren Vaskez i Nikolas Terol, dok bi za podijume mogli da konkurišu Sandro Korteze, Randi Krumenaher, Tomojoši Kojama i Esteve Rabat.

Kao i prethodnih sezona i ove će biti viđena nekolicina debitanata, među kojima će biti Malezijac Muhamad Zulfahmi i pobednik Red Bul Kupa rukija Jakub Kornfejl iz Češke.

Spisak vozača u klasi do 125 kubika:
#5 Aleksis Masbu (Francuska) Vorlvajd rejs tim
#7 Efren Vaskez (Španija) Baine Derbi
#11 Sandro Korteze (Nemačka) Avan Intakt Ajo Motorsport
#12 Esteve Rabat (Španija) Blusens-STX
#14 Johan Carko (Francuska) San Marino tim
#23 Alberto Monkajo (Španija) Andalusija Kahasol
#26 Adrian Martin (Španija) Tim Eroport de Kasteljo
#32 Lorenco Savadori (Italija) Mateoni C.P. rejsing
#35 Randi Krumenaher (Švajcarska) Molenar rejsing
#38 Bredli Smit (Velika Britanija) Bankaha Aspar rejsing tim
#39 Luis Salom (Španija) Lambreta Reparto Korse
#40 Nikolas Terol (Španija) Bankaha Aspar rejsing tim
#44 Pol Espargaro (Španija) Baine Derbi
#50 Sturla Fagerhaug (Norveška) Er Ejža Sepang
#53 Jasper Iverna (Holandija) CBC Kors
#63 Muhamad Zulfahmi (Malezija) Er Ejža Sepang
#69 Luis Rosi (Francuska) CBC Kors
#71 Tomojošo Kojama (Japan) Rejsing tim Nemačka
#72 Marko Ravaioli (Italija) Lambreta Reparto Korse
#78 Marcel Šroter (Nemačka) Interveten rejsing
#80 Kventin Žake (Francuska) Molenar rejsing
#84 Jakub Kornfejl (Češka) Rejsing tim Nemačka
#87 Luka Markoni (Italija) Vorlvajd rejs tim
#93 Mark Markez (Španija) Red Bul Ajo Motorsport
#94 Jonas Folger (Nemačka) Vorlvajd rejs tim
#99 Deni Veb (Velika Britanija) Andalusija Kahasol

Kalendar: Od Katara do Valensije

Kalendar ovogodišnjeg Moto GP šampionata se neće mnogo razlikovati od prethodne sezone, ali će brojati jednu trku više. Iako je bilo planirano da se trka za Veliku nagradu Mađarske na stazi „Balatonring“ nađe u kalendaru još pšrošle godine to se nije desilo, ali se neće dogoditi ni ove zbog kašnjenja radova. Prošle sezone mađarska runda nije imala zamenu, ali će ove godine imati i to na stazi „Aragon“ u Španiji.

Španija će tako imati čak četiri trke, Italija i Sjedinjene Države po dve, dok će po jednom domaćin najboljim motociklistima današnjice biti Japan, Francuska, Velika Britanija, Holandija, Nemačka, Češka, Malezija, Australija i Portugalija.

Šampionat startuje 11. aprila u Kataru, a završava se 7. novembra u Valensiji.

Kalendar šampionata za 2010. godinu:
11. april: VN Katara, „Losail“
25. april: VN Japana, „Tvin Ring Motegi“
2. maj: VN Španije, „Heres“
23. maj: VN Francuske, „Le Man Bugati“
6. jun: VN Italije, „Muđelo“
20. jun: VN Britanije, „Donington park“
26. jun: VN Holandije, „Asen“
4. jul: VN Katalonije, „Katalunja“
18. jul: VN Nemačke, „Zahsenring“
25. jul: VN SAD, „Laguna Seka“
15. avgust: VN Češke, „Masarik Brno“
29. avgust: VN Indijanapolisa, „Indijanapolis Motor Spidvej“
5. septembar: VN San Marina, „Mizano“
19. septembar: VN Aragona, „Aragon“
10. oktobar: VN Malezije, „Sepang“
17. oktobar: VN Australije, „Filip Ajland“
31. oktobar: VN Portugala, „Eštoril“
7. novembar: VN Valensije, „Rikardo Tormo“
* Trku za Veliku nagradu SAD voziće samo vozači u kraljevskoj klasi.

Prva stanica: Katar

Najbolji motociklisti današnjice prvi put su u Kataru vozili 2004. godine, a od vozača koji sada voze u kraljevskoj klasi samo Valentino Rosi i Kejsi Stoner su uspeli da se domognu najvišeg stepenika pobedničkog postolja. Australijanac je, ipak, jedini vozač koji trijumfovao pod reflektorima na stazi „Losail“.

„Losail“ se nalazi u okolini Dohe, glavnog grada Katara i duga je 5.380 metara, dok je najduži pravac dug tek nešto manje od jednog kilometara. Staza se sastoji iz 16 krivina, deset desnih i šest levih.

Rekord stazi drži Stoner, u vremenu od 1:55.153 minuta, koji je postavio pre dve godine. Australijanac je prošle godine trijumfovao u vremenu od 42:53.984 minuta, ispred Rosija i njegovog timskog kolege Horgea Lorenca. Trka je tada bila vožena u ponedeljak jer je zbog jakog pljuska koji je počeo pre samog zakazanog starta u nedelju morala da bude odložena.

Raspored Velike nagrade Katara:
petak, 9. april
19.00 125cc slobodni trening
20.15 Moto2 slobodni trening
21.30 Moto GP slobodni trening
subota, 10. april
17.00 125cc slobodni trening
17.55 Moto GP slobodni trening
19.10 Moto2 slobodni trening
21.00 125cc kvalifikacije
21.55 Moto GP kvalifikacije
23.00 Moto2 kvalifikacije
nedelja, 11. april
17.00 125cc zagrevanje
17.30 Moto2 zagrevanje
18.00 Moto GP zagrevanje
19.00 125cc trka
20.15 Moto2 trka
22.00 Moto GP trka
* svi termini su po srednjeevropskom vremenu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.