Juniorski košarkaški krem opet u Železniku

Treću godinu za redom FMP Železnik organizovaće kvalifikacioni juniorski turnir za odlazak na Fajnal Ejt Evrolige. Turnir će se igrati od 12. do 14. februara u halama Basketlend, Basket siti i FMP Areni, a pored FMP-a, učestvovaće i timovi Partizana, Crvene zvezde, Hemofarma, Budućnosti, nemačkog Brosea i francuskih Asvela i Insepa.

Podeli

FMP Železnik je već obezbedio plasman na Fajnal Ejt turnir u Parizu, kao prvak Evrope. Ukoliko osvoji turnir ovog vikenda, ostalih sedam učesnika može samo da se nada pozivnici Evrolige da se pojave u francuskoj prestonici.Turnir će otvoriti ministarka omladine i sporta Snežana Marković Samardžić. Na programu će biti 20 utakmica, a ulaz u sve tri hale je slobodan.

"Kvalifikacioni turnir Evrolige za juniore počinje u petak 12. februara. Utakmice počinju u 10 časova u halama Basketlend i Basket siti na Čukaričkoj padini, a zvanično otvaranje je u 17 časova u hali Basket siti. Utakmice će se igrati u subotu u Basketlendu i Basket sitiju, dok će se u nedelju igrati utakmice za plasman, za treće mesto i finale hali u Železniku. Ulaz na sve utakmice je besplatan, a gledaoci mogu na delu da vide krem evropske juniorske košarke", ističe PR menadžer FMP Železnika Nenad Radojević.

Član organizacionog odbora ovog turnira kaže da je FMP privilegovan kao jedan od četiri organizatora kvalifikacionih turnira. Pored Beograda, domaćini su još i Barselona, Rim i London, što dovoljno potvrđuje koliko ugled FMP ima u Evropi, kada su juniori u pitanju. Evroliga je timu iz Železnika ponovo poverio organizaciju, posle sjajnog posla koji je uradio na prethodna dva izdanja.

"U slučaju da FMP osvoji turnir, zvanično nijedna ekipa neće imati direktan prolaz na Fajnal Ejt u Parizu, jer smo mi već prošli tamo kao branioci trofeja. Međutim postoji verovatnoća da neko dobije pozivnicu. Bilo bi lepo da to bude srpski klub", kaže Radojević.

Pred FMP-om je težak zadatak - održati visok nivo takmičenja u juniorskoj konkurenciji.

"FMP uvek gaji najveće ambicije. Mi se nadamo finalu i osvajanju prvog mesta. Pošto smo kvalifikovani u Pariz kao prvaci Evrope, ovaj turnir će predstavljati samo proveru pred Fajnal Ejt u maju. Konkurencija je jaka. Pogotovo mislim na Francuze. INSEP je nacionalna selekcija. Poznavajući njihov sistem, oni skupe sve što je dobro u državi, rade sa njima jako dobro u internatu. Asvel je dobar. Hemofarm i Partizan znamo jer se takmičimo zajedno u Jedinstvenoj ligi. Zvezdu znamo iz kvalifikacija. Imaćemo težak posao. U sportu je to normalno. Svi znaju da je teže odbraniti nešto nego osvojiti. Mi smo dvostruki prvaci. Daćemo sve od sebe da ponovo osvojimo, da odbranimo. Imamo dobru volju. Ako je to dovoljno - super, ako ne, najvažnije je da ti momci napreduju, da se individualno popravljaju da bi se pokazali prvo u FMP-u pa onda u nekim evropskim timovima. I ove godine imamo neke pojedince koji su za korak ispred ostalih. Ja ne volim da ih pojedinačno ističem. Treba da svoje kvalitetete stave u službu kolektiva i da se tako razvijaju", kaže trener FMP Železnika Aleksandar Glišić.

Raspored takmičenja:

PETAK, 12.02.
Basket siti: Budućnost - FMP (10)
Basketlend: Asvel - Crvena zvezda (10)
Basket siti: Insep - Hemofarm (12:30)
Basketlend: Partizan - Brose Baskets (12:30)
Basket siti: FMP - Asvel (18:15)
Basketlend: Crvena zvezda - Budućnost (18:15)
Basket siti: Brose Baskets – Insep (20:45)
Basket lend: Hemofarm – Partizan (20.45)

SUBOTA, 13.02.
Basketsiti: Crvena zvezda - FMP (10)
Basketlend: Budućnost - Asvel (10)
Basket siti: Partizan - Insep (12)
Basketlend: Brose Baskets - Hemofarm (12)
Basket siti: utakmica za razigravanje (18)
Basketlend: utakmica za razigravanje (18)
Basket siti: Polufinale (20:30)
Basketlend: Polufinale (20:30)

NEDELJA, 14.02.
Basket siti: utakmica za peto mesto (10)
Basketlend: utakmica za sedmo mesto (10)
FMP Arena: utakmica za treće mesto (12:30)
FMP Arena: takmičenje u trojkama i zakucavanju (14:15)
FMP Arena: Finale (15:30)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.