Sport u 2009. godini, drugi deo

Rukometnu sezonu iza nas obeležile su muška selekcija Francuske, ženska reprezentacija Rusije i španski Siudad Real. Godina je počela Svetskim prvenstvom za rukometaše u Hrvatskoj, a završila se šampionatom sveta za rukometašice u Kini. Rukometaši Srbije je osvojili zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Peskari, naši klubovi imali su polovičan učinak u evrokupovima, a ponovo smo bez predstavnika u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju – Ligi šampiona.

Nina Kolundžija
Podeli

Posle trogodišnje pauze na velikim takmičenjima, reprezentacija Srbije je u januaru učestvovala na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj. Naš nacionalni tim zauzeo je osmo mesto posle poraza od Švedske.

U velikom finalu sastale su se selekcije domaćina i Francuska. Posle velike borbe, Francuzi su slavili, a utakmicu je obeležio duel, po mnogima, dvojice najboljih rukometaša sveta Ivana Balića i Nikole Karabatića. Bronza je pripala Poljskoj.

Rukometaši Siudad Reala odbranili su titlu u Ligi šampiona. U reprizi finala iz 2008. godine, ekipa Talanta Dušebajeva bila je bolja od Kila posle dvomeča. „Zebre“ su imale prednost posle prvog duela, ali je nisu iskoristile. Trofej u Kupu EHF osvojio je Gumersbah, u Kupu pobednika kupova trijumfovao je Valjadolid, a u Čelendž kupu Rešice.

Posle šest godina rukometaši Partizana osvojili su trofej šampiona Srbije. U ženskoj konkurenciji trijumfovala je Vrnjačka Banja.

Jedan od najboljih rukometaša sveta Nikola Karabatić vratio se iz Kila u francuski Monpelje.

Ženska rukometna reprezentacija Srbije poražena je u baražu za Svetsko prvenstvo od Nemačke. Naš nacionalni tim je izgubio i u Zaječaru i u Hamburgu.

Muška rukometna reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo koje se u januaru 2010. održava u Austriji. Naš nacionalni tim zauzeo je drugo mesto u grupi i kojoj su još bile selekcije Rusije, Švajcarske, Bosne i Hercegovine , Italije i Farskih Ostrva.

Muška rukometna reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Peskari.

Legendarni švedski rukometaš Stefan Levgren završio je profesionalnu karijeru.

Šampion Srbije, beogradski Partizan Dunav osiguranje, nije uspeo da se plasira u Ligu šampiona. „Crno-beli“ su na kvalifikacionom tunriru u Norveškoj igrali nerešeno sa domaćim Filingenom i ubedljivo su poraženi od austrijskog Bregenca. Ni rukometašice Vrnjačke Banje nisu obezbedile mesto u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

Rukometaši Partizana osvojili su Superkup Srbije pobedom u Aranđelovcu nad lazarevačkom Kolubarom.

Upravni odbor Rukometnog saveza Srbije postavio je Seada Hasanefendića za selektora muškog nacionalnog tima, a Duška Milića za šefa stručnog štaba ženske reprezentacije Srbije.

Rukometni klub Tarket istupio je iz Super lige i ugasio je mlađe selekcije, dok će takmičenje nastaviti Tarket junior, član Prve vojvođanske lige.

Povodom proslave 60 godina Rukometnog saveza Srbije, u Nišu je odigrana prijateljska utakmica selekcija Srbije i Francuske. Olimpijski i svetski prvsci pobedili su rezultatom 34:28. Samo nekoliko dana kasnije, najbolji rukometaši Srbije osvojili su Panon kup pobedama nad Rumunijom, Mađarskom i Tunisom.

Partizan i Crvena zvezda eliminisani su u trećem kolu Kupa EHF, Kolubara se plasirala u narednu rundu Kupa pobednika kupova, dok će Metaloplastika i na proleće igrati u Čelendž kupu.

Rukometašice Kikinde plasirale su se u četvrto kolo Kupa EHF, Vrnjačka Banja je eliminisana, a Zaječarke su prošle u narednu rundu Čelendž kupa.

Ženska rukometna reprezentacija Rusije odbranila je titulu na Svetskom prvenstvu koje je održano u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.