WSBK: Neverovatna godina Bena Spiza

Na početku sezone Amerikanac Ben Spiz je bio samo jedan od rukija u Svetskom šampionatu, i to ja Jamahi, koja nikada do tada nije došla do titule. Sada, deset meseci kasnije, Spiz ima titulu u rukama, fantastičan izlet u Moto GP šampionatu iza sebe, i ugovor u kraljevskoj klasi za narednu sezonu.

Jelena Trajković SAD
Podeli

Pre početka sezone mnogi su sumnjali u odluku Jamahe da dovede 24-godišnjeg Spiza. Amerikanac je od početka karijere bio vozač Suzukija, za koji je osvojio tri uzastopne titule u Američkom Superbajk šampionatu. Čak se našao i u Moto GP timu japanske ekipe na tri runde šampionata, zahvaljujući specijalnim pozivnicama. Potom je, prema mnogima, napravio iznenađujući potez, kada je potpisao za ekipu Jamahe u Svetskom Superbajk šampionatu, gde se našao na modelu R1.

Još krajem prošle sezone menadžer Suzukija u kraljevskoj klasi Pol Dening odlučio je da za Spiza nema mesta u njegovom timu. Zbog toga se Spiz upustio u pregovore sa San Karlo Gresini Hondom i Skot Hondom za mesto u timu za 2009. godinu. Pošto nije uspeo da dođe do dogovora ni sa jednim od ta dva tima odlučio je da prihvati ponudu Jamahe i pređe u Svetski Superbajk šampionat.

Pre starta sezone mnogi su mislili da kada je Suzuki odbio Spiza, i kada su njegove zahteve u pogledu finansija drugi timovi ocenili kao smešne za jednog rukija, da njega zanima samo novac i da on nije vozač za Moto GP šampionat. Ali, već na početku karijere u Superbajk šampionatu u Australiji, u februaru, Spiz je pokazao koliko su pogrešili u takvim ocenama.

Spiz je na 14 kvalifikacija osvojio čak 11 pol pozicija, uz to je trijumfovao na 14 trka, od ukupno 28, na putu do šampionske titule. Tako je ujedno postao prvi šampion koji je u svojoj prvoj sezoni osvojio titulu, a takođe je postao prvi šampion Jamahe.

Tokom cele godine spekulisalo se da je Spiz potpisao ugovor sa Jamahom takav da ako osvoji titulu već 2010. godine će preći u Moto GP šampionat, a ako ne onda 2011. Potvrdu nije bilo potrebno dugo čekati jer je početkom oktobra objavljeno da će se Amerikanac pridružiti sunarodniku Kolinu Edvardsu u Jamahi Teh 3 naredne godine, i ako ne osvoji titulu.

Pre Spiza bilo je nekoliko Superbajk šampiona koji su prešli u kraljevsku klasu Moto GP šampionata. Među njima je i Spizov novi klupski kolega, koji je do titule u Svetskom Superbajk šampionatu došao 2000. i 2002. godine, pre nego što je prihvatio ponudu Aprilije, a potom prešao u Hondu, a zatim u Jamahu. Od tada Edvards se 11 puta našao na podijumu, ali se nijednom nije popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Australijanac Troj Bejlis je titulu osvojio 2001. godine, i 2003. godine je potpisao ugovor sa Dukatijem u Moto GP šampionatu. Bejlis se u kraljevskoj klasi zadržao tri godine, pre nego što se vratio u Svetski Superbajk šampionat. Australijanac se pet puta popeo na postolje i došao je do jedne pobede, kada je 2006. godine dobio specijalnu pozivnicu za učešće na poslednjoj trci sezone na stazi “Rikardo Tormo” u Valensiji.

Poslednji Superbajk šampion koji je prešao u Moto GP je Džejms Toslend, koji je titule osvojio 2004. i 2007. godine. Toslend je poslednje dve sezone proveo u Jamahi Teh 3, a naredne godine će upravo sa Spizom zameniti mesta. Britanac je do najboljeg rezultata došao plasmanom na šesto mesto, u nekoliko prilika tokom prošle godine. Ove sezone nije uspeo da nastavi sa takvim rezultatima i sledeće godine će se vratiti u Svetski Superbajk šampionat.

Sva trojica gore pomenutih šampiona nisu uspela da ostvare veći uspeh u Moto GP šampionatu, ali nijedan od njih do titule nije došao kao Spiz. Toslend je 16 puta trijumfovao na 166 trka, dok se Edvards 30 puta popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja, iz 186 startova. Statistički, od sve trojice, najuspešniji je bio Bejlis, koji je do pobede došao 52 puta, na 152 trke, ali ni on nije približno uspešan kao Spiz, koji je na 28 trka trijumfovao 14 puta.

Da je uspeh Spiza još veći govori i bivši šampion klase do 500 kubika Moto GP šampionata Vejn Gardner, koji je izjavio da je model Jamahe YZF-R1, na kojem je Amerikanac osvojio titulu, motor koji je najteži voziti od svih u Svetskom Superbajk šampionatu.

50-godišnji Australijanac, koji je do titule došao 1987. godine, Spizov motor je vozio na testiranjima po završetku sezone na stazi “Portimao” u Portugalu, a takođe se našao i na Dukatiju, Suzukiju, Hondi, Kavasakiju i BMW-u.

Svaki motor ima svoje karakteristike. Jamaha me je impresionirala, ali je veoma teška za vožnju, i zato iskreno čestitam Benu Spizu na fantastično odrađenom poslu jer je na tom motoru uspeo da dođe do titule”, istakao je Gardner.

Sada je verovatno ista dilema kao i pre godinu dana, a to je da li Spiz može da bude uspešan i u novoj okolini. Nijedan Superbajk šampion se još uvek nije pokazao kao dobar konkurent u borbi za titulu u Moto GP šampionatu, ali, opet, do sada nijedan Superbajk šampion nije bio kao Spiz.

Valensija, debi iz snova na Jamahi

Zahvaljujući odličnim rezultatima, kada još nije bilo poznato da li će postati šampion, Jamaha je odlučila da Spizu dodeli specijalnu pozivnicu za učešće na poslednjoj trci sezone Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Valensije. Trka na stazi “Rikardo Tormo” bila je savršena prilika da Amerikanac upozna motor na kojem će se naći u narednoj sezoni, ali i da iskusi kako je to voziti u kraljevskoj klasi uz Valentina Rosija, Kejsija Stonera, Horhea Lorenca, Danija Pedrosu i ostale najbolje vozače današnjice.

Pred sam vikend Spiz je isticao da mu je želja da što bolje upozna motor, a posle devetog mesta u kvalifikacijama svi su očekivali od njega da će reći da želi da popravi taj plasman, ali on je rekao: “Polako upoznajem motor, ali rezultat neće doći preko noći. Ako uspem da dođem do mesta među prvom desetoricom to će biti kao pobeda za mene, ali to nije cilj”.

Posle lošijeg starta bilo je vidljivo da je Spiz sve sigurniji na Jamahi i u drugoj polovini trke drastično se popravio i krenuo sa preticanjima. Redom je obilazio iskusnije vozače, među kojima su bili i Mika Kalio, Aleks de Anđelis, Randi de Punije i Džejms Toslend, da bi šest krugova pre kraja pretekao je i Andreu Doviciozoa, i tako došao do sedmog mesta. Taj potez nije mu samo obezbedio plasman u Top 10 na poslednjoj trci sezone, već je i svom novom klupskom kolegi Kolinu Edvardsu omogućio da zauzme peto mesto u šampionatu, s bodom prednosti u odnosu na Italijana. Edvards nije zaboravio da se zahvali Spizu i istakao je da su njih dvojica na pravi način započeli saradnju.

Haga već spreman za sledeću sezonu

Sledeće sezone u Svetskom Superbajk šampionatu neće biti Bena Spiza, ali zato vicešampion Norijuki Haga ističe da je već spreman za sve izazove koji ga očekuju naredne godine.

Haga je bio na putu da postane prvi japanski šampion, jer nijedan Japanac nije osvojio titulu u Superbajk šampionatu, kao i u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, kada je posle šest rundi imao ogromnu prednost od 85 bodova u odnosu na Spiza.

Ali, na nesreću po Hagu, protiv sebe je imao veoma raspoloženog Spiza, koji je imao najbolju debitantsku sezonu u istoriji šampionata, i koji je na poslednjoj trci u Portugalu došao titule sa sedam bodova prednosti.

Imao sam bolji start sezone nego što je bilo uobičajeno za mene, i vodio sam u šampionatu tokom većeg dela sezone, a to je više nego što sam uspevao da uradim prethodnih sezona. Imao sam dobru sezonu u pogledu pobeda i podijuma, ali sam, nažalost, izgubio titulu na “Portimau””, istakao je Haga.

Osvrnuvši se na borbu sa Spizom Haga je pohvalio Amerikanca, ali je naglasio da su ga problemi sa izborom guma u nekim trenucima onemogućili da dođe do boljeg rezultata.

Od starta sezone Ben je bio odličan i bilo je teško boriti se protiv njega tokom cele godine, jer je na svakoj sledećoj trci borba bila sve teža. Ne mogu da osporim da je on fantastičan vozač jer je u prvoj sezoni, bez prethodne vožnje na nekim stazama, došao do odličnih rezultata. Ipak, neki put se dešavalo da gume koje želimo nisu dostupne. Da je bilo drugačije možda bi i rasplet šampionata bio promenjen”, dodao je Haga.

Ove godine Haga je po treći put sezonu završio na drugom mestu u šampionatu i insistira da je već mentalno spreman za narednu godinu.

Osećam da sam već spreman. Rezultati se ne mogu promeniti i oni su već deo prošlosti. Nova borba će početi, a jedino me brinu stvari koje ne mogu da konstrolišem, jer uvek dajem 100 odsto svojih mogućnosti. Siguran sam da to neće biti moja poslednja sezona u šampionatu, i naglašavam da se neću povući sve dok mislim da mogu da se borim za podijume, pobede i titule”, rekao je Haga.

Od Australije do Francuske

Kao i prethodnih nekoliko godina sezona u Svetskom Superbajk šampionatu startovaće u Australiji 28. februara, a završiće se 3. oktorba na stazi “Manji-Kur”, koja se vratila na mesto u kalendaru koje je imala od 2003. do 2007. godine. Šampionat će brojati 13 trka, jednu manje nego ove godine, a jedina staza koja nije našla svoje mesto u kalendaru je “Losail” u Kataru.

Raspored trka za 2010. godinu:
28. februar “Filip Ajland”, Australija
28. mart “Portimao”, Portugal
11. april “Rikardo Tormo”, Španija
25. april “Asen”, Holandija
9. maj “Monca”, Italija
16. maj “Kajalami”, Južnoafrička republika
31. maj “Miler Motorsport”, SAD
27. jun “Mizano”, San Marino
11. jul “Brno”, Češka
1. avgust “Donington park”, Velika Britanija
5. septembar “Nirburgring”, Nemačka
26. septembar “Enco i Dino Ferari”, Italija
3. oktobar “Manji-Kur”, Francuska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.