Moto GP: Valensija, za kraj fantastične sezone

Trkom za Veliku nagradu Valensije na stazi “Rikardo Tormo” ovog vikenda se završava fantastična sezona Moto GP šampionata. Valentino Rosi je još u Maleziji, pre dve nedelje, obezbedio sedmu titulu u kraljevskoj klasi, a devetu ukupno, ali to ga neće sprečiti da se do kraja bori sa klupskim kolegom iz Jamahe Horheom Lorencom i Kejsijem Stonerom na Dukatiju.

Španija
Podeli

Iako je posao završio pre dve nedelje ‘Doktor’ naglašava da u Valensiji neće usporiti i da željno isčekuje poslednju trku sezone, ali i testiranja koja će uslediti dan kasnije. “Presrećan sam što u poslednju trku ulazim sa šampionskom titulom i bez pritiska, što znači da ću moći da uživam. Ovo je bila fantastična godina i pred nama je još jedan vikend pre nego što počnemo sa radom i pripremom za 2010. godinu. Već u ponedeljak počinjemo da radimo na novoj Jamahi M1 i veoma sam uzbuđen zbog toga”, istakao je Rosi.

Da bi obezbedio drugo mesto u šampionatu Lorencu je potrebno samo da prođe kroz cilj na stazi “Rikardo Tormo”. Španca očekuje velika podrška domaćih navijača, i ukoliko ne bude napravio neku glupost ispunice svoj cilj. Ipak, treba napomenuti da Rosijev klupski kolega nijednom nije došao do trijumfa u Valensiji.

Veliki izazov na poslednjoj trci sezone očekuje i novog šampiona Svetskog Superbajk šampionata Bena Spiza, koji će se zahvaljujući “vajld karti” ovog vikenda naći na fabričkoj Jamahi. Amerikanac je prošle godine debitovao u šampionatu na Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država, kada je takođe dobio specijalnu pozivnicu, a potom je učestvovao i na trci u Indijanapolisu, ali kao vozač Suzukija.

Trka u Valensiji trebalo bi da bude pravi uvod za ono što Spiza očekuje naredne sezone jer će zajedno sa sunarodnikom Kolinom Edvardsom činiti dvojac Jamahe Teh 3. Teško je da će Spiz ponoviti rezultat Troja Bejlisa od pre tri godine, kada je posle osvajanja titule u Svetskom Superbajk šampionatu Australijanac u Valensiji vodio od starta do cilja, a potom došao do prvog i jedinog trijumfa u kraljevskoj klasi. Ipak, sigurno je da će sve oči ovog vikenda biti uprte u Amerikanca.

Za razliku od Jamahe, Dukati je u Valensiji imao odlične rezultate i svake godine, s izuzetkom 2005, neki od vozača italijanske ekipe se našao na podijumu na stazi “Rikardo Tormo”. Stoner od povratka na stazu posle pauze zbog misteriozne bolesti vozi kao preporođen i na dve od tri trke se našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Sigurno je da će Australijanac isti cilj imati i na zatvaranju sezone, a tako bi i obezbedio treće mesto u šampionatu, ispred vozača Repsol Honde Danija Pedrose.

Pedrosa vrlo dobro zna šta je potrebno za pobedu u Valensiji, gde je pre dve godine trijumfovao posle vođstva od starta do cilja. Ipak, da bi se u šampionatu našao ispred Stonera moraće da nadoknati deficit od 11 poena na poslednjoj trci.

Drugog vozača Repsol Honde Andreu Doviciozoa u Valensiji očekuje velika borba za peto mesto u šampionatu sa Edvardsom, dok će se za plasman do desetog mesta boriti šampion iz 2006. godine Niki Hejden, vozač Hajate Kavasakija Marko Melandri, Aleks de Anđelis i Toni Elias na privatnim Hondama ekipe San Karlo Gresini, dvojica vozača Suzukija Loris Kapirosi i Kris Vermulen, i Randi de Punije na LCR Hondi.

250cc: Aojama ili Simončeli na kraju jedne ere

Da bi osvojio titulu poslednjeg šampiona klase do 250 kubika Hiroši Aojama će trku u Valensiji morati da završi u najgorem slučaju na 11. mestu, bez obzira koju poziciju na stazi “Rikardo Tormo” zauzme još uvek aktuelni šampion Marko Simončeli.

Pred trku u Maleziji Simončeli je zaostatak u odnosu na Aojamu smanjio na samo 12 poena, ali je pobedom u “Sepangu” Japanac prednost povećao na gotovo nedostižnih 21. Aojama se do sada nijednom nije u Valensiji našao na podijumu, a najbolji rezultat mu je prošlogodišnji plasman na peto mesto. Pre toga vozač Skot Honde je imao jedno šesto i jedno deseto mesto, a dve trke nije završio, dok je Simončeli došao do pobede prošle sezone, kada je već imao titulu u džepu.

Trećeplasirani Hektor Barbera bi matematički mogao da stigne Simončelija, ali bi morao da prođe kroz cilj kao prvi ili drugi, uz loš rezultat Italijana. Španac je na pet trka, koliko ih je vozio u Valensiji, svaki put bio plasiran među prvom petoricom. U borbu za pobedu na poslednjoj trci u klasi do 250 kubika pored trojice najbolje plasiranih mogli bi da se umešaju i Alvaro Bautista i Matija Pasini.

Pored toga što će trka u Valensiji odlučiti šampiona biće ujedno i poslednja u 61 godinu dugoj istoriji klase do 250 kubika pošto će je u Moto GP šampionatu sledeće sezone zameniti kategorija Moto2, odnosno motori do 600 kubika.

125cc: Simonova proslava pred svojim navijačima

Novi šampion u klasi do 125 kubika Hulijan Simon već je u Maleziji provozao prvi pobednički krug, a istom rezultatu nada se i pred domaćim navijačima u Valensiji.

Simon i njegov klupski kolega Bredli Smit već su obezbedili prva dva mesta u šampionatu, ali je sigurno da se u Valensiji neće zadovoljiti bilo kojim rezultatom, već će hitati ka najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Na poslednje dve trke Simon je pokazao da je u izvanrednoj formi a ako i na stazi “Rikardo Tormo” dođe do trijumfa postaće prvi vozač sa tri uzastopne pobede u klasi posle Alvara Bautiste, kome je to pošlo za rukom pre tri godine. Ipak, prvenstveno Simonu, ali i Smitu, na putu bi mogli da se nađu domaći vozači Nikolas Terol i Pol Espargaro, kao i Simone Korsi.

17. stanica: Rikardo Tormo

Staza “Rikardo Tormo” izgrađena je 1999. godine, a ime je dobila po španskom motociklisti koji je godinu dana ranije preminuo od leukemije, od koje je bolovao nekoliko godina. Duga 4.051 metar staza je karakteristična po tome što predstavlja niz uskih krivina koje su povezane kratkim pravcima, ali i po tome što gledaoci na bilo kom delu mogu da je vide celu.

Prva trka za Veliku nagradu Valensije održana je iste godine kada je staza izgrađena, a od aktuelnih vozača na njoj najviše trijumfa ima Rosi, dva, dok su se po jednom na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našli Stoner, Pedrosa i Melandri.

Rekord staze u vremenu od 1:32.582 minuta postavio je Stoner prošle sezone, a Australijanac je do trijumfa pre godinu dana došao posle starta sa pol pozicije koju je osvojio krugom od 1:31.502 minuta.

Raspored VN Valensije:
subota, 7. novembar
9.00 125cc slobodan trening
9.55 Moto GP slobodan trening
11.10 250cc slobodan trening
13.00 125cc kvalifikacije
13.55 Moto GP kvalifikacije
15.10 250cc kvalifikacije
nedelja, 8. novembar
8.40 125cc zagrevanje
9.10 250cc zagrevanje
9.40 Moto GP zagrevanje
11.00 125cc trka
12.15 250cc trka
14.00 Moto GP trka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.