Zelden obeležava početak Svetskog kupa u alpskom skijanju

Najbolji skijaši današnjice ovog vikenda krenuće u borbu za osvajanje velikog Kristalnog globusa. Nova sezona Svetskog kupa u alpskom skijanju počinje u austrijskom Zeldenu, trkama u veleslalomu u obe konkurencije. Mnogi misle da su prošlogodišnji šampioni Aksel Lund Svindal i Lindzi Von glavni favoriti, ali njih dvoje imaju mnogo ozbiljnih konkurenata.

Jelena Trajković
Podeli

34. izdanje Svetskog kupa imaće 34 trke u muškoj konkurenciji i jednu manje kod žena, uz jedno timsko takmičenje u kojem će učestovati takmičari u obe konkurencije. Kao i prethodnih godina Srbiju će u Svetskom kupu sigurno predstavljati Jelena Lolović, koja će akcenat staviti na trke u slalomu i veleslalomu, ali planira učešće i na nekim trkama superveleslaloma.

Novu sezonu Svetskog kupa obeležiće odsustvo Austrijanca Hermana Majera, koji je pre dve nedelje objavio povlačenje. Majer je drugi na večnoj listi pobednika u Svetskom kupu sa 54 pobede, a ispred njega je samo Ingemar Stenmark koji je od 1973. do 1989. godine trijumfovao neverovatnih 86 puta.

Od aktuelnih skijaša najviše pobeda u Svetskom kupu ima Majerov sunarodnik Benjamin Rajh 34, dok je Bode Miler sakupio 31. U konkurenciji žena ove sezone neće biti Renate Gečl, koja je treća na listi pobednica sa 46 trijumfa, dok su od još aktuelnih skijašica u vrhu Anja Peršon sa 40 i Lindzi Von sa 22.

U prošloj sezoni Svetskog kupa nijedan muškarac nije uspeo da dođe do potpune dominacije kakvu je kod žena imala Lindzi Von. Ipak, to ne znači da muškarci nisu imali fantastične trke, naprotiv. U prilog tome govori da je Aksel-Lund Svindal do Kristalnog globusa došao sa samo dva boda prednosti u odnosu na Benjamina Rajha.

Svima je poznato da se takmičenje u alpskom skijanju deli na pet disciplina. Pravila i konfiguracija trke su ista i za muškarce i žene, ali je naizraženija razlika u dužinama staza. Predstavljanje disciplina počinjemo od, po mnogima najzanimljivijeg, spusta.

Spust

Trke u spustu su dizajnirane tako da budu najduže, a ujedno iz skijaša izvlače najveću brzinu. Svako takmičenje u spustu se sastoji od samo jedne trke i skijaš koji zabeleži najbolje vreme dolazi do trijumfa.

Prošle godine mali Kristalni globus kod muškaraca osvojio je Austrijanac Mihael Valhofer, ispred sunarodnika Klausa Krela, i sigurno je da će Valhofer jurišati na odbranu titule, a protivnike će imati i u Svindalu, Švajcarcima Didijeu Defagu i Karlu Janki, ali sve će mnogo zavisiti od vremenskih uslova u kojima trke budu vožene.

U konkurenciji žena Vonova je ubedljivo došla do titule, ispred Austrijanke Andree Fišbaher i Marije Riš, a pored njih tri ove sezone u borbu za mali Kristali globus mogle bi da se umešaju i Švajcarkinja Dominik Žisin i Nađa Fankini iz Italije. Prava je šteta što će Lara Gut propustiti bar početak sezone zbog povrede, ali bi mogla mnogima da pomrsi račune kada se vrati na stazu ako ponovi izdanja po kojima je i poznata.

Slalom

Slalom trke su tradicionalno najkraće i sastoje se od prolaska kroz uske krivine i kapije. Staza je tokom obe vožnje ista, dok se pozicije kapija menjaju. Plasman iz prve vožnje u drugu ostvaruje 30 najboljih skijaša, a do trijumfa dolazi takmičar sa najboljim kombinovanim vremenom iz obe vožnje.

Francuz Žan Baptist Granž je prošle sezone ubedljivo došao do malog Kristalnog globusa ispred Ivice Kostelića, dok je Hrvat imao velike konkurente za drugo mesto u još jednom Žilijenu Lizerou, kao i dvojici Austrijanaca Manfredu Prangeru i Rajnfridu Herbstu. Pored njih petorice ove sezone su moguća iznenađenja od strane Kanađanina Majkla Janika i Džimija Kohrana iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kod žena u slalomu je prošle godine dominirala Nemica Marija Riš, ispred Čehinje Šarke Zahrobske i Lindzi Von, i pored njih pažnju bi trebalo obratiti i na Tanju Poutiainen iz Finske, dve Italijanke Deniz Karbon i Nikol Đus, Sandrin Ober iz Francuske i Hrvaticu Anu Jelušić.

Veleslalom

Trke veleslaloma su veoma slične slalomu, ali se razlikuju po manjem broju kapija i širim krivinama. Kao i slalomu plasman u drugu vožnju ostvaruje 30 najboljih takmičara, a do pobede dolazi skijaš sa najboljim ukupnim vremenom, odnosno sabiranjem vremena iz obe vožnje.

Kao što je slučaj bio i u generalnom plasmanu Svetskog kupa Benjamin Rajh je i bez malog Kristalnog globusa u veleslalomu ostao samo zbog nekoliko bodova. Do titule je došao Didije Kuš i sigurno je da će njih dvojica biti u konkurenciji za pobedu i ove godine, a velike protivnike imaće u Amerikancu Tedu Ligetiju, Masimilijanu Blardoneu iz Italije, i Svindalu. Ne bi trebalo zaboraviti ni na Karla Janku i Didijea Kuša, ali ni Žan-Baptist Granža.

Kod žena ne bi trebalo uopšte sumnjati u to da je Austrijanka Katrin Cetel prva favoritkinja, iako je prošle godine ostala bez malog Kristalnog globusa, koji je osvojila Tanja Poutiainen. Pored njih dve za titulu će se sigurno boriti i sve bolja Tina Maze iz Slovenije, Nemica Katrin Helcl, Mihaela Kirhgaser iz Austrije i Italijanka Deniz Karbon.

Superveleslalom

Superveleslalom se vozi na stazi koja je kraća od one za spust, ali duža od one za veleslalom. Trka se vozi između kapija, kao u veleslalomu, ali sa manje krivina i pri većim brzinama, kao pri spustu. Trka se sastoji od samo jedne vožnje, a skijašima nisu dozvoljeni treninzi u punoj brzini pre starta.

Prošle sezone pored osvajanja velikog Kristalnog globusa Aksel Lund Svindal je trijumfovao i u veleslalomu, ispred Italijana Vernera Hila i Didijea Defaga iz Švajcarske i, sada već penzionisanog, Hermana Majera. Pored prve trojice u novoj sezoni bi trebalo mnogo očekivati i od Kristofa Inerhofera, dok bi Benjamin Rajh mogao da napravi iznenađenje.

Pored spusta Lindzi Von je prošle sezone dominirala i u trkama superveleslaloma, a prva iza nje bila je Italijanka Nađa Fankini, od koje bi trebalo očekivati dobre rezultate ove sezone, a ne bi trebalo zaboraviti ni Šveđanku Anju Peršon, Fabijen Suter iz Švajcarske, ni Elizabet Gergl iz Austrije i Tinu Maze.

Superkombinacija

Superkombinacija je disciplina koja se sastoji iz jedne slalomske trke i ili spusta ili superveleslaloma, a vremena se sabiraju i najbrže vreme određuje pobednika. I spust i slalom u okviru superkombinacije se voze na kraćoj stazi u odnosu na standardna takmičenja u tim disciplinama.

Švajcarac Karlo Janka je prošle sezone osvojio mali Kristalni globus u superkombinaciji, ispred sunarodnika Silvana Curbrigenai Austrijanca Romeda Baumana. Pored njih trojice ove sezone u konkurenciji za titulu bi mogli da se nađu i Ivica Kostelić, Benjamin Rajh, Aksel Lund Svindal i Žilijen Lizero.

U konkurenciji žena Anja Peršon je prošle godine trijumfovala u superkombinaciji, i od nje bi trebalo očekivati da ponovo dođe do malog Kristalnog globusa, ali će veliku konkurenciju imati u Linzi Von, Katrin Cetel, Mariji Riš i Elizabet Gergl.

Od Zeldena do Garmiš-Partenkirhena

Takmičenje u obe konkurencije počinje veleslalomom u austrijskom Zeldenu, a završava se u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu slalomskom trkom, dok će na kraju, tradicionalno, biti održano timsko takmičenje.

Mnogo akcije očekuje i muškarce i žene koji će se do kraja januara takmičiti u Austriji, Finskoj, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Švajcarskoj i Sloveniji. Potom sledi pauza zbog Zimskih Olimpijskih igara koje se od 12. do 28. februara održavaju u kanadskom Vankuveru, pa zbog njih u februaru u okviru Svetskog kupa neće biti održano nijedno takmičenje. Po završetku Igara muškarce očekuju izazovi u Norveškoj, a žene u Švajcarskoj, pre finiša sezone u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu.

Kalendar Svetskog kupa (muškarci)
25. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
15. novembar Levi (Finska) slalom
28. novembar Lejk Luiz (Kanada) spust
29. novembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
4. decembar Biver Krik (SAD) superkombinacija
5. decembar Biver Krik (SAD) spust
6. decembar Biver Krik (SAD) veleslalom
11. decembar Val d’Izer (Francuska) superkombinacija
12. decembar Val d’Izer (Francuska) superveleslalom
13. decembar Val d’Izer (Francuska) veleslalom
18. decembar Val Gardena/Greden (Italija) superveleslalom
19. decembar Val Gardena/Greden (Italija) spust
20. decembar Alta Badija (Italija) veleslalom
21. decembar Alta Badija (Italija) slalom
29. decembar Bormio (Italija) spust
6. januar Sljeme (Hrvatska) slalom
9. januar Adelboden (Švajcarska) veleslalom
10. januar Adelboden (Švajcarska) slalom
15. januar Vengen (Švajcarska) superkombinacija
16. januar Vengen (Švajcarska) spust
17. januar Vengen (Švajcarska) slalom
22. januar Kicbil (Austrija) superveleslalom
23. januar Kicbil (Austrija) spust
24. januar Kicbil (Austrija) slalom
24. januar Kicbil (Austrija) superkombinacija
26. januar Šladming (Austrija) slalom
30. januar Kranjska Gora (Slovenija) veleslalom
31. januar Kranjska Gora (Slovenija) slalom
6. mart Kvitfjel (Norveška) spust
7. mart Kvitfjel (Norveška) super veleslalom
10. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
11. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) superveleslalom
12. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) veleslalom
13. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) slalom
14. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) timsko takmičenje

Kalendar Svetskog kupa (žene)
24. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
14. novembar Levi (Finska) slalom
28. novembar Aspen (SAD) veleslalom
29. novembar Aspen (SAD) slalom
4. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
5. decembar Lejk Liuz (Kanada) spust
6. decembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
12. decembar Ore (Švedska) superveleslalom
13. decembar Ore (Švedska) slalom
18. decembar Val d’Izer (Francuska) superkombinacija
19. decembar Val d’Izer (Francuska) spust
20. decembar Val d’Izer (Francuska) superveleslalom
28. decembar Linc (Austrija) veleslalom
29. decembar Linc (Austrija) slalom
3. januar Sljeme (Hrvatska) slalom
9. januar Haus im Enstal (Austrija) spust
10. januar Haus im Enstal (Austrija) superveleslalom
12. januar Flahau (Austrija) slalom
16. januar Maribor (Slovenija) veleslalom
17. januar Maribor (Slovenija) slalom
22. januar Kortina d’Ampeco (Italija) superveleslalom
23. januar Kortina d’Ampeco (Italija) spust
24. januar Kortina d’Ampeco (Italija) veleslalom
29. januar Sent Moric (Švajcarska) superkombinacija
30. januar Sent Moric (Švajcarska) spust
31. januar Sent Moric (Švajcarska) superveleslalom
5. mart Kran-Montana (Švajcarska) superkombinacija
6. mart Kran-Montana (Švajcarska) spust
7. mart Kran-Montana (Švajcarska) superveleslalom
10. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
11. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) velelslalom
12. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) superveleslalom
13. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) slalom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.