Moto GP: Rasplet ili zaplet na „Sepangu“

Iako su mnogi očekivali veliku borbi Valentina Rosija i Horhea Lorenca na trci za Veliku nagradu Australije, koja je vožena prošlog vikenda, nisu je dobili. Pre samo tri nedelje trijumfom na „Eštorilu“ Španac je smanjio prednost svog klupskog kolege na 18 bodova, što je proslavio imitiranjem ’Doktora’, a dve nedelje kasnije nije uspeo ni da prođe prvu krivinu na stazi „Filip Ajland“. Priliku za popravni Lorenco će imati već ovog vikenda, kada je na programu trka za Veliku nagradu Malezije, ali će Rosi vrebati svoju šansu da na stazi „Sepang“ obezbedi devetu titulu svetskog šampiona.

Jelena Trajković Malezija
Podeli

Upravo odustajanje mladog Španca u nedelju je Rosi odlično iskoristio, prolaskom kroz cilj kao drugi, iza miljenika domaće publike Kejsija Stonera na Dukatiju. Rosi je tako povećao prednost u odnosu na Lorenca na 38 bodova dve trke pre kraja šampionata, što znači da mu je potrebno samo 12 bodova sa trka na „Sepangu“ i stazi „Rikardo Tormo“ u Valensiji, 8. novembra, da bi došao do sedme titule u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata.

Rosi se na „Sepangu“ pet puta našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a van podijuma je trku završio samo dva puta. Ukoliko se ovog vikenda nađe na podijumu obezbediće titulu i tako doći na korak rekordu Đakoma Agostinija od osam titula u najjačoj klasi. Sigurno je da se Rosi neće zadovoljiti samo bodovima u Maleziji, ali u borbi za podijum, ali i pobedu, mogao bi da mu se ispreči Stoner.

Australijanac je pre dve godine trijumfovao u Maleziji, ali zbog temperatura i vlažnosti Stoner bi mogao da naiđe na ozbiljan problem. Šampion kraljevske klase iz 2007. godine propustio je tri trke u šampionatu zbog misteriozne bolesti, ali se vratio preoporođen, ali uslovi na „Eštorilu“ i „Filip Ajlandu“ nisu bili ni približni onima kakvi se očekuju u Maleziji u nedelju.

Pored Rosija, Lorenca i Stonera, na pobedu će sigurno ići i vozač Repsol Honde Dani Pedrosa, koji očajnički želi da dođe do trećeg mesta u šampionatu. Španac se od debija u kraljevskoj klasi 2006. godine svake sezone u Maleziji našao na podijumu i nada se da će niz dobrih rezultata na „Sepangu“ nastaviti ovog vikenda.

Velika borba očekuje se i za peto mesto u šampionatu, pošto se Kolin Edvards na privatnoj Jamahi ekipe Teh 3 opasno približio Pedrosinom klupskom kolegi Andrei Doviciozu. Pred trku u Maleziji Italijan ima sedam bodova prednosti u odnosu na Edvardsa, koji odlično vozi ove sezone i samo čudo bi moglo da ga spreči da se na kraju sezone ne nađe ispred vozača Repsol Honde.

Pored vodeće šestorice dobre rezultate trebalo bi očekivati i od vozača San Karlo Honde Gresinija Aleksa de Anđelisa, koji još uvek nema obezbeđeno mesto za narednu sezonu, Randija de Punijea na privatnoj Hondi ekipe LCR, veterana Lorisa Kapirosija, ali i Marka Melandrija na Hajate Kavasakiju.

Posle trke u Australiji gde se na startu našlo samo 16 vozača, pošto je mladi Nikolo Kanepa morao da propusti trku na stazi „Filip Ajland“ zbog povrede ruke, u Maleziji će ih biti ponovo 17. Pošto Kanepa neće moći da se nađe na svom Pramak Dukatiju na „Sepangu“ će ga zameniti Aleks Espargaro, koji je ove sezone već menjao Miku Kalija u toj ekipi, dok je mladi Finac bio zamena Stoneru.

250cc: Aojama i Simončeli nastavljaju borbu na „Sepangu“

Posle uzbudljive trke na „Filip Ajlandu“ koja je prekinuta zbog udesa Roberta Lokatelija borba za titulu u klasi do 250 kubika spala je na sva slova: vodećeg Hirošija Aojamu i branioca šampionske titule Marka Simončelija.

Simončeli je zahvaljujući trijumfu u Australiji, ali i sedmom mestu Aojame, prednost Japanca u generalnom plasmanu smanjio na 12 bodova, dve trke pre kraja šampionata. Italijan je rekao da će o svakoj trci posebno razmišljati i da shvata da na obe preostale mora da ide na pobedu, ali da će u Aojami imati veliku prepreku.

Aojama bi već na „Sepangu“ mogao da dođe do titule ako dođe do pobede, a Simončeli ostvari plasman lošiji od petog mesta, dok postoje još neke permutacije koje uključuju i Alvara Bautistu i Hektora Barberu.

Aktuelni šampion je samo jednom bio na podijumu u Maleziji, i to prošle godine, kada je kao treći prošao kroz cilj, dok je Aojama u poslednje dve sezone došao do pobede i drugog mesta.

Drugim mestom u Australiji Barbera je smanjio prednost u odnosu na Bautistu u borbi za treće mesto u plasmanu, pošto je njegov sunarodnik izleteo sa staze, a potom zauzeo deseto mesto, dok je Matija Pasini ostao bez bodova. Bautista je prošle sezone trijumfovao, dok je Barbera bio drugi godinu dana ranije, a to samo znači da nas očekuje velika borba i u klasi do 250 kubika.

125cc: Simon kao krunisani šampion stiže u Maleziju

Španac Hulijan Simon je u Australiji, prošlog vikenda, već obezbedio titulu šampiona u klasi do 125 kubika, ali njegovog klupskog kolegu Bredlija Smita očekuje još mnogo posla u borbi za drugo mesto u šampionatu. Britanac je u Maleziji prošle godine bio drugi posle starta sa 13. mesta, a na poslednje četiri trke je bio na podijumu.

Ipak, Smita bi vrlo lako mogao da sustigne trećeplasirani Nikolas Terol, ali pošto ima zaostatak od 21 bodova Britanac bi morao da napravi velike greške, po kojima uopšte nije poznat, da bi dopustio da mu drugo mesto ispadne iz ruku. Pored prve trojice u Maleziji bi trebalo mnogo očekivati i od Pola Espargara i Serhija Gadee.

16. stanica: Sepang

Staza „Sepang“ udaljena je 50 kilometara od glavnog grada Malezije Kuala Lumpura, i domaćin je trke za Veliku nagradu Malezije od 1999. godine. Prethodno su trke u Maleziji vožene u Šah Alamu, od 1991. do 1997. godine, i Johoru, 1998. godine, ali se „Sepang“ od debija ustalila u kalendaru Moto GP šampionata.

Iako je kiša uvek moguća na „Sepangu“, ona ne predstavlja veliki problem vozačima, već velika vrućina i vlažnost, i one su pravi test za izržljivost za vozače na stazi i mehaničare u garažama.

„Sepang“ je jedna od omiljenih staza za većinu vozača i nalazi se u blizine tropske šume i ima modernu infrastrukturu, sa dobrim bezbedonosnim aspektima. Pošto je „Suzuku“ zamenio „Motegi“, a „Asen“ je značajno skraćen „Sepang“ je sada sa 5.548 metara najduža staza u kalendaru.

Jedna od jedinstvenih karakteristika staze je njena širina, koja dostiže u pojedinim delovima i 25 metara, a sastoji se od 15 krivina, deset desnih i pet levih. „Sepang“ se sastoji od odlične kombinacije krivina koje testiranju vozače i njegove mašine, a velika vrućina i vlažnost samo naglašavaju njenu izazovnost.

Prošle godine na trci za Veliku nagradu Malezije trijumfovao je Rosi, ispred Pedrose i Dovicioza, posle starta sa pol pozicije do koje je došao krugom od 2:00.605 minuta, dok je Kapirosi pre tri godine, na Dukatiju, postavio rekord staze u vremenu od 2:02.127 minuta. Najviše pobeda na „Sepangu“ ima Rosi, pet, dok su po jednom do trijumfa došli Stoner i Kapirosi.

Raspored VN Malezije:
petak, 23. oktobar
6.40 125cc slobodan trening
7.55 Moto GP slobodan trening
9.10 250cc slobodan trening
subota, 24. oktobar
3.00 125cc slobodan trening
3.55 Moto GP slobodan trening
5.10 250cc slobodan trening
7.00 125cc kvalifikacije
7.55 Moto GP kvalifikacije
9.10 250cc kvalifikacije
nedelja, 25. oktobar
2.40 125cc zagrevanje
3.10 250cc zagrevanje
3.40 Moto GP zagrevanje
5.00 125cc trka
6.15 250cc trka
8.00 Moto GP trka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.