Moto GP: Nastavak velike borbe na „Filip Ajlandu“

Ovogodišnji Moto GP šampionat se bliži kraju, a trka za titulu između dvojice vozača Jamahe Valentina Rosija i Horhea Lorenca nastavlja se ovog vikenda na stazi „Filip Ajland“ gde će biti vožena trka za Veliku nagradu Australije. Pre samo dve nedelje mladi Španac je došao do ubedljivog trijumfa u Portugalu, ali se na „Filip Ajlandu“ za stvari neće pitati samo on i velike prepreke imaće u vidu klupskog kolege i aktuelnog šampiona, kao i miljenika domaće publike Kejsija Stonera.

Jelena Trajković Australija
Podeli

Lorenco je u Portugalu Jamahi doneo desetu pobedu u sezoni, što je jedan trijumf manje nego što japanski proizvođač imao u najuspešnijoj sezoni do sada, 2005. godine. Zanimljivo je da su se Rosi i Lorenco smenjivali na najvišem stepeniku pobedničkog postolja još od ’Doktorovog’ trijumfa u Češkoj sredinom avgusta, i ako jedan od njih dvojice pobedi u Australiji izjednačiće najuspešniji niz uzastopnih pobeda Jamahe u kraljevskoj klasi, koji je ostvaren 2005. godine, a ponovljen prošle sezone.

’Doktor’ je pred trku na „Eštorilu“ imao 30 bodova prednosti u odnosu na Lorenca, ali je ona smanjena na 18 jer je Rosi u Portugalu kao četvrti prošao kroz cilj, za šta je okrivio probleme sa proklizavanjem. „Trka u Portugalu je bila veoma razočaravajuća, ali moramo da gledamo pozitivnu stranu nje, a to je da sam bio četvrti i da sam osvojio 13 bodova u takvim uslovima. Znam da su svi u Jamahi vredno proučavali podatke da bi otkrili u čemu je bio problem i nadam se da će situacija na „Filip Ajlandu“ biti potpuno drugačija. Volim tu stazu i lepe uspomene me vezuju za nju, ali je prošlo mnogo vremena od moje poslednje pobede tamo. Mislim da će moja borba sa Lorencom biti uzbudljiva do kraja, ali su naredne dve staze među onima na kojima sa najbolji“, rekao je Rosi.

Ipak, i pored toga što Rosi ima bolji skor na trkama u Australiji i Maleziji, koja se vozi nedelju dana kasnije, Lorenco se sigurno neće predavati do poslednjeg trenutka. Isto važi i za vozača Repsol Honde Danija Pedrosu, koji će juriti podijum da bi zadržao treće mesto u šampionatu, ispred Stonera, ali ga neće očekivati lak posao. Australijanac je propustio tri trke zbog misteriozne bolesti, ali je u Portugaliji vozio kao preporođen, a poseban motiv za njega ovog vikenda će predstavljati mogućnost da dođe do treće uzastopne pobede pred domaćim navijačima.

Među onima koji će biti poteri za Stonerom biće i drugi vozač Repsol Honde Andrea Doviciozo, koji zauzima peto mesto u šampionatu, ispred Kolina Edvardsa. Amerikancu je ova sezona najbolja u dosadašnjoj karijeri, i sigurno će pokušati da pretekne mladog Italijana u poretku i tako donese fantastičan uspeh privatnoj ekipi Jamahe Teh 3.

Vozača Suzukija Lorisa Kapirosija i Randija de Punija, člana LCR Honde razdvaja samo četiri boda, dok su iza njih vozač Hajate Kavasakija Marko Melandri i Toni Elias, član San Karlo Honde Gresini, i sigurno će sva četvorica u Australiji jurišati da dođu do što boljeg plasmana u Australiji i samim tim napretka u šampionatu.

250cc: Aojama miran, Bautista i Simončeli vrebaju šansu

Pobedom na „Eštorilu“ Marko Simončeli se vratio u borbu za odbranu titule u klasi do 250 kubika, ali bi Hiroši Aojama, ipak, mogao da mu preotme titulu već u Australiji, u zavisnosti na kojem mestu Italijan, kao i njegovi ostali konkurenti, završe trku. Ipak, malo je verovano da će Aojama titulu osigurati na „Filip Ajlandu“.

Pre trke u Portugalu izgledalo je da će se titulu boriti samo Aojama i Alvaro Bautista, ali se zahvaljujući izletanju Španca i četvrtom mestu vodećeg u plasmanu Simončeli vratio u borbu za titulu. Ipak, pred trku u Australiji Aojama ima 26 bodova prednosti u odnosu na Bautistu, dok još uvek aktuelni šampion ima dva manje od Španca, zahvaljujući petoj pobedi sezone.

Trka za Veliku nagradu Australije će sigurno obilovati uzbuđenjem pošto su i Simončeli i Bautista u prethodnih nekoliko sezona imali odlične rezultate na „Filip Ajlandu“. Bautista je bio drugi na obe trke koje je vozio u klasi do 250 kubika, i trijumfovao je u najslabijoj klasi 2006. godine. Italijan je s druge strane prošle godine trijumfovao u Australiji na putu do titule, dok Aojama nije uspeo da završi tu trku, a najbolji rezultat je ostvario 2006. godine kada je kao treći prošao kroz cilj.

Aojama bi do titule mogao da dođe ako prvi put u karijeri pobedi na „Filip Ajlandu“, a da Bautista i Simončeli ne osvoje bodove, a Hektor Barbera ne bude drugi. Malo je verovatno da će se takav scenario odviti u Australiji, ali japanski motociklista vrlo dobro zna da mora da osvoji 50 bodova na poslednje tri trke, uključujući i onu koja se vozi ovog vikenda, da bi obezbedio titulu.

Iako ima 16 bodova manje i Barbera je još uvek u borbi za titulu i sigurno će želeti da dođe do dobrog rezultata u Australiji, gde prošle sezone nije vozio zbog povrede leđa, dok je godinu dana ranije odustao. Osim prve četvorice u plasmanu ne bi trebalo zaboraviti ni Matiju Pasinija, koji je ove godine imao nekoliko fantastičnih trka.

125cc: Druga meč lopta za Simona

Udes Hulijana Simona na „Eštorilu“ nije mnogo ugrozio njegove šanse za osvajanje titule u najslabijoj klasi Moto GP šampionata, a Španac ima drugu priliku da je obezbedi već u Australiji.

Pobedom na „Filip Ajlandu“ Simon bi došao do titule bez obzira kako budu plasirani njegovi rivali, ali postoje mnoga predviđanja šta bi Španac morao da uradi ako se ne nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Pred trku u Australiji Simon ima 50,5 bodova prednosti u odnosu na najbližeg konkurenta, klupskog kolegu Bredlija Smita, i ako želi da već ovog vikenda osigura titulu moraće da prođe kroz cilj ispred Britanca, U isto vreme, svoju ulogu ima i Nikolas Terol, pa će Simon morati da završi trku na podijumu ako njegov sunarodnik pobedi. Ako Terol prođe drugi kroz cilj Simonu je potrebno sedmo mesto, a ako bude treći vodeći u plasmanu bi morao u najgorem slučaju da bude 11.

Ukoliko Simon ne uspe da obezbedi titulu na „Filip Ajlandu“ biće mu potrebno samo 25 bodova na preostale tri trke, uključujući i Veliku nagradu Australije, da bi do kraja sezone bio prvi, bez obzira na rezultate Smita i Terola.

Interesantno je da nijedan od trenutnih vozača u klasi do 125 kubika do sada nije trijumfovao na „Filip Ajlandu“, dok je Simon bio četvrti prošle godine, ali u klasi do 250 kubika, što je ujedno njegov najbolji rezultat u Australiji. Smit nikada nije bio među osvajačima bodova na „Filip Ajlandu“ na tri trke, koliko ih je do sada vozio na toj stazi, dok Terol nikada nije bio među prvom desetoricom u Austaliji.

Pored vodeće trojice u konkurente za pobedu u Australiji treba uključiti i Pola Espargara koji je na poslednje tri trke na dve došao do trijumfa, što je posebno zanimljivo jer je pre toga izvozao 48 trka bez ijedne pobede. Pobedama u Indijanapolisu i na „Eštorilu“ Espargaro je došao do četvrtog mesta u plasmanu sa 23 boda manje od Terola i pošto mu je samopouzdanje poraslo sigurno se neće zadovoljiti sadašnjom pozicijom.

15. stanica: Filip Ajland

Staza „Filip Ajland“ je za većinu vozača najomiljenija od svih u kalendaru, a razlog za to je jednostavan, jer pruža jedinstveno iskustvo, od spektakularnog okruženja, do velikih uspona i padova, kao i uticaja okeana i jakih vetrova koje on donosi.

Originalna pista otvorena je 1926. godine, a prva trka na njoj je vožena dve godine kasnije, dok je sadašnji oblik dobila 1989. godine, kada je ujedno na njoj vožena prva trka u okviru Moto GP šampionata. Dolazak najboljih motociklista na svetu u Australiju bio je pravi pogodak jer je desetine hiljada ljudi odmah pohrlilo na „Filip Ajland“ da bi videlo svoje heroje Vejna Gardnera i Mika Duana, a skoro 20 godina kasnije i Kejsija Stonera, šampiona kraljevske klase iz 2007. godine.

Pista je duga 4.445 metara i sastoji se iz 12 krivina, sedam levih i pet desnih, dok je glavni pravac „Gardner“ dug 900 metara, i na njemu vozači dostiži brzine i preko 300 km/h, vozeći u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Od aktuelnih vozača najviše pobeda ima Valentino Rosi, čak pet, dok je Stoner trijumfovao dva puta, a Marko Melandri jednom.

Na prošlogodišnjoj trci do pobede je došao Stoner, ispred Rosija i Nikija Hejdena, koji je ujedno postavio rekord staze u vremenu od 1:30.059 minuta. Stoner je trijumfovao posle starta sa pol pozicije, do koje je došao krugom u vremenu od 1:28.665 minuta.

Raspored VN Australije:
petak, 16. oktobar
3.40 125cc slobodan trening
4.55 Moto GP slobodan trening
6.10 250cc slobodan trening
subota, 17. oktobar
00.00 125cc slobodan trening
0.55 Moto GP slobodan trening
2.10 250cc slobodan trening
4.00 125cc kvalifikacije
4.55 Moto GP kvalifikacije
6.10 250cc kvalifikacije
nedelja, 18. oktobar
0.40 125cc zagrevanje
1.10 250cc zagrevanje
1.40 Moto GP zagrevanje
4.00 125cc trka
5.15 250cc trka
7.00 Moto GP trka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.