Moto GP: “Eštoril”, uvod u uzbudljivu završnicu

Posle tronedeljne pauze Moto GP šampionat se nastavlja ovog vikenda trkom za Veliku nagradu Portugala na stazi “Eštoril”, koja će obeležiti početak poslednje, ali sigurno i najuzbudljivije četvrtine sezone. Pored velike borbe koja nas sigurno očekuje u nedelju popodne očekuje trku u Portugalu će obeležiti još dve stvari. Ona će biti 100. za Valentina Rosija od debija u Jamahi, dok će se na stazu vratiti Kejsi Stoner, koji je zbog bolesti bio odsutan sa poslednje tri trke.

Jelena Trajković Portugal
Podeli

Od poslednje trke koja je vožena ove sezone, Velike nagrade San Marina, prošle su četiri nedelje i gotovo svi ljubitelji Moto GP šampionatu bi mogli da kažu da su mislili da ta pauza nikada neće proći. Nje ne bi ni bilo da je staza “Balatonring”, kao što je prvobitno bilo planirano, bila završena na vreme, ali sve raduje da će Mađarska sledeće godine sigurno biti domaćin Rosiju, Stoneru i drugim najboljim vozačima današnjice.

Pre samo četiri nedelje ‘Doktor’ je posle trijumfa u ‘svom dvorištu’ pred 50.000 svojih navijača izašao sa magarećim ušima na glavi, aludirajući na svoju izjavu da je ispao magarac zbog izletanja na trci u Indijanapolisu koja je vožena samo sedam dana ranije. Navijačima se fantastičnom predstavom iskupio za sve, pa su zajedno proslavili njegovu 103. pobedu u svim klasama.

Rosija ovog vikenda sigurno neće očekivati lak posao, i iako ima 30 bodova više od klupskog kolege Horhea Lorenca, ništa još nije gotovo, a toga je on najbolje svestan. Matematički, pored njih dvojice, šansu za osvajanje titule imaju i Stoner i Dani Pedrosa, ali po svemu viđenom odluka o šampionu će pasti upravo u duelu dvojice vozača Jamahe.

Italijan, koji ove godine juri svoju sedmu titulu u kraljevskoj klasi, a devetu uzastopno, je vrlo dobro upoznat sa “Eštorilom” pošto je najuspešniji vozač u istoriji Moto GP šampionatu na toj stazi pošto je na svih devet trka, na koliko ih je vozio u Portugalu u kraljevskoj klasi, bio na podijumu, od koji je pet puta bilo na najvišem stepeniku. Prošle godine ‘Doktor’ je kao treći prošao kroz cilj, iza Lorenco, koji je tada došao do prvog trijumfa u najjačoj klasi.

Trenutno trećeplasirani u šampiona Pedrosa će na preostale četiri trke ove sezone pred sobom imati izazov da iza sebe ostavi Stonera. Ipak, lak posao ga sigurno ne očekuje, a “Eštoril” je jedna od četiri staze u sadašnjem kalendaru na kojoj vozač Repsol Honde do sada nije pobedio.

Za razliku od ostalih vozača Stoner je proveo poslednja dva meseca odmarajući, a pošto je propustio tri trke pao je na četvrto mestu u šampionatu, sa 87 bodova manje u odnosu na Rosija. Australijanac se nada da će ponovo biti konkurentan, kao na početku sezone, ali i pored ohrabrujućeg izveštaja Dukatija kako se njihov vozač dobro oseća, on će I dalje biti pod strogom prismotrom lekara.

Iza vozača koji još uvek imaju šanse za titulu nalazi se još jedan vozač Repsol Honde Andrea Doviciozo. Italijan je poslednje tri trke završio na četvrtom mestu, a pre toga je na “Donington parku” došao do prve pobede u klasi. Ipak, ne bi ga trebalo ispustiti iz vida jer je u klasi do 250 kubika osetio ukus pobedničkog šampanjca, kao ni odličnog Kolina Edvardsa, koji trenutno uživa u najboljoj sezoni u kraljevskoj klasi u karijeri, ali ni vozača Sutukija Lorisa Kapirosija, Aleksa de Anđelisa na privatnoj Hondi ekipe San Karlo Honda Gresini, vozača LCR Honde Randija de Punija, Marka Melandrija na Hajate Kavasakiju, ali ni Tonija Eliasa, koji je pre tri godine bio fantastičan na “Estorilu”. Španac je tada došao do prve, i za sada poslednje, pobede u kraljevskoj klasi, s prednošću od samo dve hiljaditinke u odnosu na Rosija.

250cc: Sve je na Aojami i Bautisti

Četiri runde pre kraja šampionata sve oči su uprte u Hirošija Aojamu i Alvara Bautistu, pošto mnogi veruju da će novi šampion biti odlučen u borbi njih dvojice. Za to vreme, još uvek aktuelni šampion Marko Simončeli iz prikrajka vreba svoju šansu.

Aojama trenutno ima 13 bodova više od Bautiste, a 40 od Simončelija, a ono što treba da mu ide u korist je činjenica da je pokazao da je u najboljoj formi od svih tokom cele sezone, ali bi trebalo da ga zabrine to što na dve od poslednje tri trke nije uspeo da dođe do podijuma. Za razliku od Bautiste Aojama nije bio sjajan na “Eštorilu”, pošto je samo jednom bio na pobedničkom postolju, i to 2006. godine, kada je bio drugi, ali njegova forma možda pokaže da može da načini jedan korak napred.

Bautista je, zato, bio fantastičan u Portugalu pošto je trijumfovao na poslednje tri trke koje je vozio tamo, jednoj u klasi do 125 kubika, i dve u 250. Ipak, Španac se još od Velike nagrade Katalonije nije našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a samo trijumfom bi uspeo da dobro pritisne Aojamu.

Iako mnogi smatraju da je Simončeli već ostao bez titule on se sigurno neće predavati, što je i pokazao sa tri pobede na poslednjih pet trka, a u Portugalu će tražiti osvetu za odustajanje sa trke pred domaćim navijačima na “Mizanu”.

Četvrtoplasirani Hektor Barbera, koji je trijumfovao pre četiri nedelje u Mizanu, nije imao posedno dobre rezultate na “Eštorilu” u ovoj klasi, ali je zato trijumfovao u najslabijoj klasi pre pet godina. Za Matiju Pasinija trka u Portugalu, takođe, nije bila od uspešnijih, ali će je dočekati u dobrom ritmu pošto je tokom pauze imao prilike da testira za ekipu Dukatija u kraljevskoj klasi.

125cc: Prva šansa za Simona

Pošto pred trku za Veliku nagradu Portugala ima 57,5 bodova prednosti u generalnom plasmanu Hulijan Simon bi već na “Eštorilu” mogao da obezbedi titulu ovogodišnjeg šampiona. Ukoliko trku završi kao prvi ili drugi, ali u zavisnosti koje mesto njegovi najbliži pratioci u borbi za titulu osvoje Simon bi već u Portugalu bio šampion, što bi značilo da je napravio pravi potez što se iz klase do 250 kubika prebacio u najslabiju.

Jedan od mogućih slučajeva da Španac već u nedelju bude šampion je ako njegov sunarodnik Nikolas Terol trku završi kao deveti, a Bredli Smit bude peti, ako Simon pobedi. Ili, ako bude drugi, a Terol bude 14, a Smit deveti.

Ipak, vrlo je verovatno da će Simon morati da sačeka sa slavljem, pošto je najbolji rezultat na “Eštorilu” do sada ostvario pre tri godine kada je bio peti, ali mora da osvoji samo 43 boda na naredne četiri trke da bi bio siguran šampion, a da ne zavisi od ostalih vozača.

Od ostalih konkurentata za titulu Terolu je prošlogodišnje treće mesto u Portugalu donelo prve bodove na “Eštorilu” u karijeri, ali na poslednjih osam trka je bio među prvom četvoricom. “Eštoril” sigurno nije ni među omiljenim stazama Bredlija Smita, koji je najbolji rezultat ostvario 2007. godine plasmanom na 12. mesto. Među prvom petoricom u šampionatu se nalaze Serhio Gadea i Andrea Janone, i od njih sigurno treba očekivati dobar rezultat.

14. stanica: Eštoril

Staza “Eštoril” izgrađena je 1972. godine, ali je domaćin prve trke u Moto GP šampionatu bila tek 2000. godine, pa će ove godine trka za Veliku nagradu Portugala na toj pisti biti vožena po jubilarni, deseti, put.

“Eštoril” je dug 4.182 metra i sastoji se od devet desnih i četiri leve krivine. Staza je puna kontrasta, a glavni pravac, dug 986 metara, je jedan od najdužih u Moto GP šampionatu, a na njemu brzine prelaze 300 km/h, dok je šikana jedna od najsporijih i uz “Korsksku” na “Laguna Seki” sigurno je na listi najtežih.

Ipak, prosečna brzina na stazi je najmanja u celom kandaru, a kontrast između sporih i brzih delova staze zahteva zahtevne compromise u podešavanjima šasije. Isto bi moglo da se kaže i za motore, koji moraju da pruže dobru najbolju brzinu, ali i dobre prolaske kroz sporije delove. Možda najvažnija stvar u spremanju set apa za vozače je i blizina staze Atlanstkom okeanu, pa su samim tim jaki vetrovi učestali i mogli bi stazu da učine prljavijom.

Na prošlogodišnjoj trci trijumfovao je Lorenco, ispred Pedrose i Rosija. Španac je startovao sa pol pozicije do koje je došao u vremenu od 1:35.715 minuta, dok je, takođe, postavio i rekord staze krugom od 1:37.404 minuta.

Raspored VN Portugala:
subota, 3. oktobar
10.00 125cc slobodan trening
10.55 Moto GP slobodan trening
12.10 250cc slobodan trening
14.00 125cc kvalifikacije
14.55 Moto GP kvalifikacije
16.10 250cc kvalifikacije
nedelja, 4. oktobar
10.00 250cc zagrevanje
10.30 Moto GP zagrevanje
11.00 125cc zagrevanje
12.15 250cc trka
14.00 Moto GP trka
15.30 125cc trka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.