Điro D’Italija: Proslava jubileja bez branioca roze majice

Ovogodišnja trka “Điro D’Italija”, tradicionalno prva iz “fantastične trojke”, biće 92. po redu, a na njoj će biti proslavljen veliki jubilej, čak 100 godina od prvog Đira, održanog 1909. godine.

Trka počinje 9. maja hronometrom u Veneciji, a završava se poslednjeg dana maja u “većnom gradu”, prestonici Italije, Rimu. Tokom trke će biti vožena 21 etapa, ukupne dužine 3.454,5 kilometara.

Jelena Trajković Italija
Podeli

Prošlogodišnji šampion i jedan od najboljih biciklista današnjice Alberto Kontador neće učestovati na Điru da bi se što bolje pripremio za najvažniju trku sezone “Tur D’Frans”, ali će zato njegovu ekipu Astane u Italiji voditi Lens Armstrong, kome će to biti najveća trka na kojoj će učestvovati od povratka profesionalnom biciklizmu u januaru.

Iako je učešće Armstronga bilo pod sumnjom zbog loma ključne kosti na trci “Vuelta Kastilja i Leon” u Španiji, sedmostruki pobednik Tura je spreman za svoj prvi Điro u karijeri. Pored Armstronga za velike favorite za osvajanje roze majice važe i Ivan Baso, Livaj Liphajmer, Karlos Sastre, Đilberto Simoni, Danilo Di Luka, Marcio Brusegin i Denis Menčov. Od 21 etape čak tri će biti hronometarske i to bi moglo da pogoduje vozaču kakav je Armstrong, ali takođe i njegovom sunarodniku i timskom kolegi Livaju Liphajmeru.

Armstrong je još po objavljivanju da će učestvovati na Điru prozvan za velikog favorita, a pomoć u pokušaju da se prvi put u karijeri domogne roze majice imaće u jakoj postavi Astane, u kojoj se pored Liphajmera nalaze i Jaroslav Popović i Janez Brajković.

Bivši pobednik Damijano Kunego i španski biciklista David Arojoto takođe su izrazili želju da se bore za ukupnu pobedu, ali pored njih vozači koji bi mogli da se nađu na podijumu sigurno su i Vladimir Karpets, Tomas Levkvist, Majkl Rodžers i Franko Pelicoti.

Prema prvim prognozama samo šest etapa moglo bi da bude odlučeno u sprintu, a na Điru će učestovati mnogo odličnih sprinterskih vozača kao što su Alesandro Petaki, Mark Kavendiš, Alan Dejvis, Robert Hanter, Tajler Farar, Robert Foster i Huan Hose Aedo.

Kontador prekinuo niz Italijana

Inspirisani trkom “Tur D’Fransa” Italijani su odlučili da naprave svoju verziju trke pa je prvi Điro startovao 13. maja 1909. godine u Milanu i voženo je osam etapa ukupne dužine 2.448 kilometara, a na njemu je trijumfovao Luiđi Gana.

Pored Tura i Svetskog prvenstva Điro čini trostruku krunu biciklizma, dok pored Tura i španske Vuelte Điro spada u “veličanstvenu trojku” biciklizma. Do “trostruke krune” su došla samo dvojica vozača, Edi Merks 1974. godine i Stiven Roš 1987. godine, dok nijedan biciklista nije trijumfovao na sve tri trke iz “veličanstvene trojke” u istoj godini.

Trijumfom na prošlogodišnjem Điru Alberto Kontador zaustavio je niz od 11 uzastopnih pobeda Italijana na trci u njihovoj domovini.

Najviše pobeda na Điru, čak 65, imaju Italijani, drugi su Belgijanci sa sedam, a treći Francuzi sa šest.

Rekord po broju pobeda na Điru drže Alfredo Binda, koji je trijufmovao 1925, 1927, 1928, 1929 i 1933. godine, Fausto Kopi, koji je najbolji bio 1940, 1947, 1949, 1952. i 1953. godine i Edi Merks, trijumfima 1968, 1970, 1972, 1973. i 1974. godine. Po tri trijumfa u Italiji imaju Đovani Brunero, Đino Bartali, Fjorenco Manji, Bernar Ino i Feliče Đimondi.

Na najviše etapa najbolji je bio Mario Ćipolini i to na 42, Alfredo Binda je pobedio na 41, a Learko Guera na 31.

Mirnoća je ključ

Prema rečima pobednika trke iz 2006. godine Ivana Basa ove godine će na Điru pobediti biciklista koji ostane miran i ne pokuša da bude najbrži na svakom etapi.

“Biciklista koji želi da pobedi mora da vozi mirno, jer ne sme da bude pod stresom svakog dana”, rekao je Baso, “Osećam pritisak, ali sam se već navikao. Ostaću miran i moram da priznam da se trenutno osećam baš kao što sam i želeo”.

Vozač Likvidasa, koji se takmičenju vratio u oktobru, posle dvogodišnje suspenzije zbog priznanja učešća u doping skandalu “Operacija Puerto, ali negiranja dopingovanja, izjavio je da se, takođe, plaši velikog rivala Lensa Armstronga, uprkos što je Amerikanac odbio da sebe proglasi jednim od favorita za osvajanje roze majice.

“Ne znate Lensa. Kada mu krene opasan je”, rekao je Italijan.

Armstrong je, sa druge strane, izjavio da su za njega najveći favoriti za trijumf na Điru upravo Baso i njegov timski kolega iz Astane Livaj Liphajmer.

“Moji favoriti su Ivan i Livaj. Za Italijane je Điro posebna trka, i na njoj su uvek motivisani. Za mene je ovo prvi Điro, nisam u najboljoj formi, zbog povrede ključne kosti, ali ću se sigurno boriti, bar za najbolje vreme na nekoj etapi”, rekao je Armstrong.

Pobednik trke iz 2007. godine Danilo Di Luka, nije želeo da pominje moguće favorite, ali je u njih ubrojao i sebe.

“Verujem da je za mene situacija ista kao 2007. godine i mislim da mogu da se borim za pobedu”, kratak je bio Di Luka.

Šampion Italije bojkotuje Điro

Aktuelni šampion Italije Filipo Simeoni vratio je pobedničku majicu koju je osvojio prošle godine na nacionalnom šampionatu u znak protesta što njegov tim Keramika Flaminia nije dobila poziv za učešće na Điru.

“Nedopustivo je da šampion Italije ne može da se takmiči na najvećoj trci u svojoj zemlji”, rekao je 37-godišnji Simeoni.

Za njegov tim je procenjeno da nije dovoljno jak da bi dobio pozivnicu za Điro i Simeoni, koji se pre nekoliko godina posvađao sa Lensom Armstrongom, izjavio je da žali Amerikanca, jer u njemu pojedini mediji vide spasitelja.

Organizatori Đira odgovorili su na Simeonijeve tvrdnje rečima da je to samo prilika za njega da promoviše sebe.

Od Venecije do Rima

92. izdanje trke “Điro D’Italija” startuje timskim hronometrom dugim 20,5 kilometara, dok se završava 31. maja individualnim hronometrom u Rimu.

Između Venecije i Rima biciklisti će voziti na severu kroz Austrije do finiša u Insbruku, a potom na zapad do Alpa, a očekuje se da će 60,6 kilometara dug hronometar od Kunea do Pinerola, koja je na programu 21. maja, biti ključan.

Malo poznati apeninski planinski venac biće veliki ispit za sve vozače tokom poslednje nedelje, a posebno na 17. etapi do Blokhausa, koja je duga samo 83 kilometara, ali je njen cilj na visini od 2.064 metara.

Poslednja planinska etapa će biti vožena na nagibu vulkana Vezuv sa pogledom na Napulj, dok poslednji hronometar u Rimu startuje i završava se kod Koloseuma.

Raspored etapa na Điru:
1.
9. maj Lido (Venecija) 20,5 km
2. 10. maj Lido di Jezolo – Trst 156 km
3. 11. maj Grado – Valdobiadene 198 km
4. 12. maj Padova – San Martino di Kastroca 162 km
5. 13. maj San Martino di Kastrica – Kastelrut 125 km
6. 14. maj Bresanone– Majrhofen 248 km
7. 15. maj Insbruk – Kjavena 244 km
8. 16. maj Morbenjo – Bergamo 209 km
9. 17. maj Milano 163 km
18. maj slobodan dan
10. 19. maj Kuneo – Pinerolo 262 km
11. 20. maj Torino – Arencano 214 km
12. 21. maj Sestri Levante – Riomađore 60,6 km
13. 22. maj Kamaore – Firenca 176 km
14. 23. maj Kampi Bizencio – Bolonja 172 km
15. 24. maj Forli – Faenca 161 km
16. 25. maj Pergola – Kalji 237 km
26. maj slobodan dan
17. 27. maj Kjeti – Blokhaus 83 km
18. 28. maj Sulmona – Benevento 182 km
19. 29. maj Avelino – Vezuv 164 km
20. 30. maj Napulj – Ananji 203 km
21. 31. maj Rim 14,4 km

22 tima u borbi za roze majicu

Učešće na ovogodišnjem Điru uzeće 22 tima, od kojih su 15 iz Pro Tura, uz sedam kontinentalnih ekipa.

Acqua & Sapone-Caffè Mokambo (Italija)
Članovi ekipe: Dario Andrioto, Masimo Kodol, Alesandro Donati, Frančesko Faili, Stefano Garceli, Ruđero Marcoli, Andrea Mašareli, Frančesko Mašareli i Đuzepe Palumbo, svi iz Italije.

Ag2r-La Mondiale (Francuska)
Članovi ekipe: Sebastijan Ino, Žulijen Lube, Žan Šarl Senak, Blez Soneri i Lidovik Tirpen iz Francuske, Ukrajinac Jurij Krivcov i Tadej Valjevec iz Slovenije, Aleksander Plijuskin iz Moldavije, Rus Aleksandar Jefimkin.

Astana (Kazakstan)
Članovi ekipe: Lens Armstrong, Kris Horner, Livaj Liphajmer iz Sjedinjenih Američkih Država, Slovenac Janez Brajkovič, Stiv Morabito iz Švajcarske, Ukrajinac Jaroslav Popovič, Danijel Navaro i Hose Luis Rubiera iz Španije i Andrej Zajciz Kazahstana.

Barloworld (Velika Britanija)
Članovi ekipe: Džon-Li Ogastin iz Južnoafričke republike, Italijani Frančesko Beloti, Diego Kača, Đampaolo Keula i Paolo Longo Borgini iz Italije, Kolimbijci Feliks Kardenas i Mauricio Soler, Kris Frum iz Velike Britanije i Južnoafrikanac Robert Hanter.

Bbox Bouygues Telecom (Francuska)
Članovi ekipe: Francuzi Žilijen Belži, Stiv Šenel, Joan Žen, Sai Hadu, Perig Kemener, Matje Sprik i Tomas Vekler, Jevgenij Sokolov iz Rusije i Švajcarac Johan Čop.

Caisse d'Epargne (Španija)
Članovi ekipe: David Arojo, Pablo Lastras, David Lopes, Fransisko Peres i Hoakin Rodriges iz Španije, Francuzi Antoni Šarto, Arnold Žaneson i Matje Perže i Vasil Kirjienka iz Belorusije.

Cervélo TestTeam (Švajcarska)
Članovi ekipe: Sajmon Džerans iz Australije, Britanci Džeremi Hant i Danijel Lojd, Volodimir Hustov iz Ukrajine, Amerikanac Ted King, Ignatas Konovalovas iz Litvanije, Belgijanac Serž Pauvels, Irac Filip Dinan i Španac Karlos Sastre.

Columbia-High Road (SAD)
Članovi ekipe: Majkl Beri iz Kanade, Norvežanin Edvald Buason Hagen, Mark Kavendiš iz Velike Britanije, Šveđanin Tumas Levkvist, Mark Renšo i Majkl Rodžers iz Australije, Italijani Marko Pinoti i Moris Posoni i Kanstancin Siucou iz Belorusije.

Fuji-Servetto (Španija)
Članovi ekipe: Eros Kapeki i Davide Vigano iz Italije, Španci Hesus Del Nero, Alberto Fernandes de la Puebla, Iker Kamanjo, Anhel Gomes, Ektor Gonsales i Rikardo Serano, i Fredrik Kesiakof iz Švedske.

Garmin-Slipstream (SAD)
Članovi ekipe: Tom Danijelson, Tajler Farar, Dejvid Zabriski, Deni Pejt i Kristijan Vandevelde iz Sjedinjenih Američkih Država, Kameron Mejer i Džulijan Din iz Australije i Britanci Dejvid Milar i Bredli Vigins.

ISD (Italija)
Članovi ekipe: Italijani Dario Čoni, Oskar Gato, Leonardo Skarseli i Đovani Viskonti, Dmitro Grabovski, Andrij Hrivko i Ruslan Pidgornij iz Ukrajine, Poljak Bartoš Huzarski i Ian Stanard iz Velike Britanije.

Katusha (Rusija)
Članovi ekipe: Rusi Pavel Brut, Nikita Eskov, Mikhail Ignjatjev, Sergej Klimov, Jevgenij Petrov i Aleksander Serov, Luka Macanti i Filipo Pocato iz Italije i Britanac Ben Svift.

Lampre-N.G.C. (Italija)
Članovi ekipe: Mateo Bono, Marcio Brusegin, Damijano Kunego, Mauro Da Dalto, Enriko Fasparoto, Marko Marcano, Frančesko Gavaci, Mauele Mori i Paolo Tiralongo, svi iz Italije.

Liquigas (Italija)
Članovi ekipe: Valerio Anjoli, Ivan Baso, Franko Pelicoti, Manuel Kvinciato i Alesandro Vanoti iz Italije, Finac Ćel Karlstrem, Vladimir Miholjević iz Hrvatske, Slovenac Goražd Štangelj i Silvester Šmid iz Poljske.

L.P.R. Brakes-Farnese Vini (Irska)
Članovi ekipe: Gabrijele Bosisio, Rikardo Karini, Danilo Di Luka, Đairo Ermeti, Mateo Montaguti, Alesandro Petaki, Danijele Pjetropoli, Alesandro Specialeti iz Italije i Slovenac Jure Golcer.

Milram (Nemačka)
Članovi ekipe: Luka Barla iz Italije, Nemci Robert Fester, Markus Foten, Tomas Foten, Martin Miler, Matias Rus, Roni Šolc, Bjern Šreder i Tomas Roreger iz Austrije.

Quick Step (Belgija)
Članovi ekipe: Dario Kataldo, Mauro Faći, Davide Malakarne i Frančesko Reda iz Italije, Belgijanci Dris Devenins, Kevin Hulsmans i Kevin Seldrejers, Adi Engels iz Holandije i Australijanac Alan Dejvis.

Rabobank (Holandija)
Članovi ekipe: Maurisio Ardila iz Kolumbije, Holanđani Bran de Grot, Jos Van Emden, Laurens Ten Dam i Tom Stamsnejder, Pedro Oriljo iz Španije, Rusi Dmitri Kozončuk i Denis Menčov.

Saxo Bank (Danska)
Članovi ekipe: Lars Bak, Kasper Klostergor i Anders Lund iz Danske, Švajcarac Fabian Kančelara, Metju Gos iz Australije, Amerikanac Džejson Mekartni, Huan Hose Aedo iz Argentine, Belgijanac Jurgen Van Golen i Jens Foigt iz Nemačke.

Diquigiovanni-Androni (Venecuela)
Članovi ekipe: Leonardo Bertanjoli, Alesandro Bertolini, Frančesko De Bonis, Mikel Skarpani i Đilberto Simoni iz Italije, Švajcarac Rubens Bertoljati, Džekson Rodrigez i Karlos Hose Očoa iz Venecuele i Kolumbijac Hose Serpa.

Silence-Lotto (Belgija)
Članovi ekipe: Belgijanci Kristof Brant, Fransis De Gref, Bart Doks, Filip Žilber, Piter Jakobs, Oliver Kaisen, Jele Vanendert, Junas Ljungblad iz Švedske i Britanac Čarls Vegelius.

Xacobeo-Galicia (Španija)
Članovi ekipe: Gustavo Sesar, Serafin Martines, Delio Fernandes, David Garsija, Markos Garsija, Iban Majoz, Gonsalo Rabunal iz Španije i Rusi Vladimir Isaičev i Eduard Vorganov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.