Moto GP: Početak evropske turneje

Posle dve trke u Aziji Moto GP šampionat se seli u Evropu, na prvu u nizu pet trka na ‘starom kontinentu’, Veliku nagradu Španije, na stazi “Herez”.

Tokom vikenda očekuje se čak 240 hiljada navijača navijača na jugu Španije, gde je pre godinu dana slavio domaći vozač Dani Pedrosa na Repsol Hondi, ispred dvojice vozača Fiat Jamahe, sadašnjeg šampiona Valentina Rosija i sunarodnika Horhea Lorenca.

Jelena Trajković Španija
Podeli

Velika nagrada Španije vozi se samo nedelju dana posle uzbudljive trke na stazi “Motegi” u Japanu i trijumfa Horhea Lorenca. Posle dve trke u šampionatu neke stvari su se već iskristalisale. Evidentno je da je Jamaha na vrhu, da je Honda poprilično napredovala, dok je Hajate Kavasaki sve iznenadio. Suzuki još uvek ima probleme, Dukati je u zemlji izlazećeg sunca

Trka na stazi “Motegi” bila je zanimljivija nego što je iko mogao da predvidi, a na kraju su među prvom šestoricom bili vozači iz četiri različite ekipe, a čak petorica su mogla da konkurišu za pobedu, iako su ustvari vozači Fiat Jamahe Horhe Lorenco i Valentino Rosi sve vreme kontrolisali trku. Obojica vozača Jamahe su japanskoj ekipi nešto doneli na “Motegiju”, Lorenco trijumf, a Rosi 500. podijum u kraljevskoj klasi.

Preticanja za vođstvo dvojice vozača fabričke Jamahe su bila odlična, kao i borba za drugo mesto, gde se Dani Pedrosa dobro borio sa Rosijem, a treće mesto je sigurno veliku uspeh za Španca, čije je učešće na početku sezone bilo pod znakom pitanja zbog teškog udesa tokom predsezonskih testiranja.

Iza Pedrose, njegov klupski kolega Andrea Doviciozo je, takođe, imao odličnu trku, i jedno vreme je uspeo da izazove Španca ali je potom izgubio priključak, a potom i četvrtu poziciju, kada ga je Kejsi Stoner na Dukatiju pretekao u poslednjem krugu.

Prošli vikend obeležili su loši vremenski uslovi, pošto je subotnji slobodan trening vožen po kiši, dok su kvalifikacije otkazane zbog velikog pljuska pa je startni poredak određen kombinovanjem vremena slobodnih treninga. S obzirom na odličnu trku možda bi svi ljubitelji Moto GP šampionata trebalo svakog vikenda da priželjuju kišu tokom subote i otkazivanje kvalifikacija, a potom sunčanu trku.

Čovek sa najmanje sreće ove sezone je Niki Hejden, koji je posle retkih elektronskih problema, kao i sa motorom, uz težak udes u Kataru, trku u Japanu završio već u prvom krugu kada ga je sa staze izbacio Juki Takakaši. Zato, sa druge strane, najsrećniji momak na stazi sigurno je bio Marko Melandri, koji je bio šesti na privatnom Kavasakiju, ekipe Hajate, i posle izjava japanske kompanije da tim neće dobijati podršku sigurno će se zapitati da li tako i treba da ostane.

Sigurno najveći favorit za trijumf na “Herezu” je šestostruki šampion kraljevske klase Valentino Rosi, koji je čak pet puta trijumfovao na trci za Veliku nagradu Španije, a uz to se još dva puta popeo na podijum. Ne treba otpisivati Danija Pedrosu, prošlogodišnjeg pobednika, koji je sve tri trke u kraljevskoj klasi koje je do sada vozio na domaćoj stazi završio na podijumu, kao ni njegovog sunarodnika Horhea Lorenca, koji je pobedom u Japanu pokazao da je ozbiljan kandidat, ne samo za podijume i trijumfe, već i za naslov ovodišnjeg šampiona, a dodatni motiv će mu sigurno biti što će upravo u nedelju proslaviti 22. rođendan.

Ipak, ako se za nekoga može reći da mu staza “Herez” ne leži to je sigurno šampion kraljevske klase iz 2007. godine Kejsi Stoner. Australijanac trku za Veliku nagradu Španije ni u jednoj klasi Moto GP šampionata nije završio na podijumu, a najbolji plasman ostvario je 2007. godine osvajanjem petog mesta.

Iako su prošle tek dve trke može se reći da se sezona odvija na odličan način i da su zanimljiva dešavanja na stazi ispred nas. Ujedno ovo bi mogla da bude najujednačenija sezona u kraljevskoj klasi u poslednjih nekoliko godina, jer sigurno četvorica vozača, za sada, konkurišu za titulu, a kako su i pokazali, nijedan se do kraja neće predati.

Ponovo okršaj Rosija i Španca u poslednjem krugu?

Pre četiri godine u Herezu Valentino Rosi i Sete Žibernau su se tokom poslednjeg kruga trke nekoliko puta menjali u vođstvu, dok je lokalna zvezda Žibernau bio prvi pri ulasku u poslednju krivinu.

Ipak, tipično za Rosija, nije mogao da se pomiri sa drugim mestom bio je spreman za “uradi ili umri” potez pa je pri ulasku u krivinu od 90 stepeni sa unutrašnje strane krenuo da pretekne Španca. Došlo je do sudara, Žibernau je izleteo sa staze, dok je Rosi prošao kroz cilj kao prvi.

Ceremoniju proglašenja pobednika obeležio je jedini put kada je Rosi izviždan na nekoj trci, ali je Italijan ostao miran uz insistiranje da je to bio grup, ali fer potez. Četiri godine kasnije upitan da li bi takav potez ponovio u nedelju, protiv klupskog kolege iz Fiat Jamahe Rosi je jasno odgovorio “Da”, uz sugestiju da nije planirao da se sudari sa Žibernauom.

Lorenco, pobednik iz Motegija, koji je pretekao Rosija na putu do trijumfa, našalio se da će se odupreti takvom napadu tako što će svoju Jamahu M1 modifikovati da bude kao starinska kočija, dok ga je sunarodnik Žibernau savetovao da se, ako dođe do takvog kontakta, samo pomoli.

250cc: Španci ili stranci

Srednja klasa Moto GP šampionata, do 250 kubika, tradicionalno je bila najjača za španske vozače, a posle svega prikazanog na prve dve trke sezone, pred trku za Veliku nagradu Španije za favorite važe upravo domaći takmičari.

Pobednik trke u Japanu i prvi favorit za trijumf Alvaro Bautista vraća se na mesto na kome je 2007. godine došao do prvog podijuma u kategoriji. Bautista je poslednji put pobedio na “Herezu” 2006. godine u klasi do 125 kubika, dok je prošle sezone vodio veliku bornu sa Markom Simončelijem. Obojica su odustala posle kvara na motoru Bautiste, koji će sigurno ove godine pokušati da se iskupi pred svojim navijačima.

Japanca Hirošija Aojamu, posle trke u domovini, očekuje još jedna, takoreći, domaća trka pošto već godinama živi u Španiji. Aojama je prošle nedelje na “Motegiju” bio drugi i potrudiće se da vrati dug Bautisti, da mu pokvari slavlje pred njegovim navijačima, kao što je Španac njemu uradio nedelju dana ranije.

Šanse za trijumf ima još jedan domaći vozač Hektor Barbera, koji je posle trijumfa u Kataru imao mnogo problema na trci u Japanu, ali je imao odlična vremena na testiranjima na “Herezu” prošlog meseca.

Aktuelni šampion u klasi do 250 kubika, Marko Simončeli, još uvek nema bodove od starta sezona, a njemu i prethodnoj trojici u borbi za pobedu će se sigurni pridružiti i Gabor Tolmači, Matia Pasini i Majk di Meljo.

125cc: Može li Janone do trijumfa u Evropi?

Sa dve, ili pre jednom i po pobedom, zavisno od gledišta, Andrea Janone se posle dve trke nalazi na čelu poretka u klasi do 125 kubika. Posle samo 24 kruga ove sezone, četiri u Kataru, i ostalih 20 u Japanu, mladi Italijan ima 7,5 bodova, ali u dosadašnjoj karijeri nijednom nije trijumfovao u Evropi, a nada se da će to promeniti upravo u Španiji.

Najveći rival Janoneu sigurno je Žilijan Simon, koji je bio najbrži tokom testiranja na stazi “Herez” i dva puta je bio drugi, iza Italijana, ove sezone. Posle dvostrukog razočaranja Simon je sigurno jedan od favorite za pobedu u nedelju.

Ipak, Simon neće jedini imati podršku domaćih navijača, već je tu i Pol Espargaro. Prošle nedelje, u Japanu, je bio na podijum, a u domovini je najbliži bio pobedničkom postolju 2007. godine kada je bio četvrti.

Pored domaćih vozača i Janonea ne bi trebalo zaboraviti ni trojicu Nemaca Sandra Kortezea, Štefana Bradla i Jonasa Folgera, kao ni mladog Britanca Bredlija Smita, koji još uvek juri prvu pobedu.

Treća stanica: Herez

Na stazi „Herez“ prva trka u okviru Moto GP šampionata je održana 1987. godine, nešto više od godinu dana posle otvaranja, a od 1989. godine postala je redovna kao prva trka u kalendaru u Evropi.

Pista se nalazi u mestu Herez de la Frontera, na jugu Španije, i prvobitno napravljena za trku Formule 1, ali je zbog slabog odaziva publike premeštena u Barselonu. Ipak, nekoliko puta je bila domaćin trke za Veliku nagradu Evrope, ali je posle incidenta tokom dodele pehara 1997. godine staza izgubila licencu za održavanje trka u okviru šampionata Formule 1, ali je zato sada najpopularnija pista za testiranje.

Sama staza je duga 4.428 metara i zbog kompleksnog oblika predstavlja pravi izazov za vozače. Sastoji se od osam krivina, osam desnih i pet levih, a timovi bi trebalo da podese motore za jaka kočenja sa kratkim naponima snage pri izlasku iz krivina.

Rekord staze postavio je prošle godine Pedrosa i iznosi 1:40.116 minut, dok je Lorenco pre godinu dana do pol pozicije došao u vremenu od 1:38.189 minuta.

Raspored VN Španije:
subota, 2. maj
9.05 125cc slobodan trening
10.05 Moto GP slobodan trening
11.05 250cc slobodan trening
13.05 125cc kvalifikacije
14.05 Moto GP kvalifikacije
15.05 250cc kvalifikacije
nedelja, 3. maj
8.40 125cc zagrevanje
9.10 250cc zagrevanje
9.40 Moto GP zagrevanje
11.00 125cc trka
12.15 250cc trka
14.00 Moto GP trka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.