Moto GP: Povratak u Motegi i vreme za osvetu

Šest meseci posle poslednje trke na stazi „Tvin Ring Motegi“ najbolji vozači današnjice se vraćaju u Japan, gde će biti održana druga runda šampionata i jubilarna 700. trka u kraljevskoj klasi Svetskog šampionata.

Motegi je mesto gde su Valentino Rosi, prošle sezone, i Kejsi Stoner, godinu dana ranije, obezbedili titule u kraljevskoj klasi, i iako ove godine odluka o šampionu neće pasti u Japanu u nedelju, trka će sigurno uticati na konačan poredak ove sezone.

Jelena Trajković Japan
Podeli

Prva trka nove sezone možda je bila nepredvidiva zbog vremenskih okolnosti, pošto je kiša počela da pada u sred pustinje pola minuta pre početka kruga za zagrevanje, a potom je odložena za ponedeljak uveče, ali je zato krajnji rezultat bio baš onakav kakvim su ga mnogi predvideli. Kejsi Stoner na Dukatiju je treći put zaredom trijumfovao na trci za Veliku nagradu Katara, a drugi put pod reflektorima staze „Losail“.

Iako je prošle godine na većini trka bio daleko od prve pozicije u ovom trenutku Australijanac se nalazi na dobrom putu do druge titule u kraljevskoj klasi pošto samo dva puta u istoriji motora sa četiri cilindra pobednik prve trke u sezoni nije uspeo da osvoji titulu.

Stoner još uvek nije pobedio u Motegiju u kraljevskoj klasi, a najbolji rezultat u Japanu ostvario je prošle godine osvajanjem drugog mesta, dok se aktuelni šampion Valentino Rosi vraća na mesto gde je prošle godine osigurao šestu titulu u kraljevskoj klasi i osmu ukupno i trenutno zauzima drugo mesto u generalnom plasmanu pošto nije uspeo nimalo da pripreti Stoneru u Kataru. Rosija u Japanu sigurno očekuje velika podrška, ne samo zbog njegove popularnosti, već pošto je to domaća trka za ekipu Fiat Jamahe.

Rosijev klupski kolega Horhe Lorenco na prvoj trci se našao na trećem stepeniku pobedničkog postolja, ali je izrazio nezadovoljstvo zbog razlike između njega i Stonera tokom trke. Drugačijeg raspoloženja bio je Kolin Edvards, član Monster Jamahe Teh 3, koji bi u Japanu mogao da se nađe u ozbiljnoj konkurenciji za podijum.

Staza „Tvin Ring Motegi“ je sagrađena kao test pista Honde i vozači fabričke ekipe japanskog proizvođača imaju veliku motivaciju za odličan rezultat u Japanu na 50. godišnjicu ulaska Honde u Svetski šampionat. Dani Pedrosa i Andrea Doviciozo ispred Repsol Honde, biće glavni predstavnici japanskog tima, iako Španac još uvek ima problema sa povredom, dok će čast domaćih vozača u kraljevskoj klasi braniti samo Juki Takakaši, vozač Skot Honde.

Od još jednog vozača takođe japanske ekipe Suzuki Lorisa Kapirosija mogu se očekivati veliki rezultati pošto je Italijan bio nezaustavljiv na „Motegiju“ od 2005. do 2007. godine. Kapirosi je jedan od dvojice vozača koji nisu završili prvu trku sezone u Kataru, dok njegov klupski kolega takođe želi dobar rezultat u ranoj fazi šampionata.

Pored povređenog Pedose ni dvojica vozača Dukatija Niki Hejden, na fabričkom, i Sete Žibernau na privatnom u ekipi Grupo Francisko Ernandez nisu 100 posto spremni, dok se mnogo može očekivati od Marka Melandrija na Kavasakiju i vozača Pramak Dukatija Mike Kalia koji su bili odlični u Kataru.

Klupski drugovi ili neprijatelji?

Prijateljsko rivalstvo je jedan od glavnih delova takmičenja i dok klupske kolege iz Monster Jamahe Teh 3 Kolin Edvards i Džejms Toslend još uvek ne pričaju, a čak su podelili i garaže, samo par metara dalje u boksu Dukatija se odvija potpuno drugačija priča.

Tokom kvalifikacija u Kataru Niki Hejden je imao težak udes i kada se Stoner vratio u park ferme na kraju treninga pre nego što je dozvolio da mu svi čestitaju na pol poziciji i novinari postave pitanje čim je skinuo kacigu svog mehaničara je pitao kako mu je klupski kolega.

Čim je konferencija za trojicu najbolje plasiranih bila gotova Stoner je otišao pravo u medicinski centar da bi video Hejdena koji je ležao na nosilima i na licu je imao masku sa dovodom kiseonika i čim ga je Australijanac pitao kako je šampion iz 2006. godine je izjavio: „Sigurno ne možemo da idemo na trčanje sada“.

Ipak, i uprkos jakim bolovima Hejden je stoički izdržao trku u Kataru, koja mu je bila 100. u karijeri.

250cc: Povratak Simončelija

Pošto je prvu trku sezone morao da propusti zbog povrede zgloba branilac šampionske titule u klasi do 250 kubika Marko Simončeli je trku u Japanu dočekao potpuno spreman i oran za nove pobede.

Dok je mladi Italijan na Đileri bio odsutan Hektor Barbera je dominirao na trci u Kataru koja je zbog uslova na stazi skraćena na 13 krugova. 22-godišnjem Barberi to je bila tek druga pobeda u klasi do 250 kubika, prva posle trke za Veliku nagradu Kine 2006. godine i ujedno prva trka posle koje vodi u generalnom plasmanu šampionata.

Španac, koji je pobedio na Motegiju u klasi do 125 kubika pre šest godina, vraća se u Japan gde je pre šest meseci teško povredio leđa tokom kvalifikacija i nada se ponavljanju rezultata iz Katara. Najveću pretnju Barberi, osim od Simončelija, će doći od domaćeg takmičara na Hondi Hirošija Aojame, koji je bio četvrti u Kataru, ali je dva puta pobedio u Motegiju, kao i Alvara Bautiste, osvajača razočaravajućeg sedmog mesta na prvoj trci sezone.

Prva trka sezone po mnogo čemu je bila iznenađujuća pošto je Francuz Žil Klizel došao do prvog podijuma u karijeri, dok je njegov sunarodnik Majk di Meljo, aktuelni šampion u klasi do 125 kubika, kompletirao podijum na debiju u klasi do 250 kubika. Takođe, prošlogodišnji vicešampion Alvaro Bautista prvi put od trke za Veliku nagradu Italije prošle godine nije bio među prvom trojicom.

125cc: Prva kompletna trka

Pošto su vozači u klasi do 125 kubika u Kataru izvozali samo četiri kruga, trka u Motegiju će biti prva kompletna ove sezone u najslabijoj klasi Svetskog šampionata.

Posle druge pobede u karijeri Andrea Janone se nalazi na čelu i svi oni kojima su nedostajali krugovi da sustigli u Kataru imaće još više inicijative u Japanu, a prvi među njima će biti Žilijan Simon, najbrži vozač pre starta sezone i osvajač pol pozicije na prvoj trci sezone.

Simonov klupski kolega Bredli Smit, kao i Sandro Korteze će sigurno biti u konkurenciji za podijum u zemlji izlazećeg sunca, dok je od vozača koji su prošlogodišnju trku završili na podijumu samo Štefan Bradl, pobednik trke, ostao u klasi do 125 kubika.

Druga stanica: Japan

„Tvin Ring Motegi“ prvi put je bio domaćin najboljim motociklistima današnjice 1999. godine. Od 2000. do 2003. na njoj je vožena trka za Veliku nagradu Pacifika, pre nego što je 2004. ponovo na njoj održan Gran pri Japana, kada je „Suzuka“ označena kao previše opasna.

Staza je sagrađena 1998. godine na 50. godišnjicu kompanije dobila je naziv „dvostruki prsten“ pošto se sastoji od ovala i normalne staze, na kojoj se vozi Moto GP trka.

Pista se nalazi u brdovitom predelu severno ot Tokija, između gradova Mito i Utosonomija i dizajnirana je ultra moderno i geometrički. „Tvin Ring“ je pretežno stani kreni staza, sa nekoliko brzih krivina i mnogo sporih koje povezuje pravac i ujedno stavlja ubrzanje motora na test.

Sama staza je dugačka 4.801 metara, a širina varira od 12 do 15 metara, ima osam desnih krivina i šest levih, dok je najduži pravac dug 762 metra. Rekord staze postavio je Stoner prošle godine i on iznosi 1:47.091 minut, dok je Lorenco prošle godine do pol pozicije došao u vremenu od 1:45.543 minuta.

Raspored VN Japana:
subota, 25. april
2.05 125cc slobodan trening
3.05 Moto GP slobodan trening
4.05 250cc slobodan trening
6.05 125cc kvalifikacije
7.05 Moto GP kvalifikacije
8.05 250cc kvalifikacije
nedelja, 26. april
1.40 125cc zagrevanje
2.10 250cc zagrevanje
2.40 Moto GP zagrevanje
5.00 125cc trka (20 krugova)
6.15 250cc trka (23 kruga)
8.00 Moto GP trka (24 kruga)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.