Moto GP: Ima li leka za ’Doktora’?

Pod reflektorima staze „Losail“ u Kataru ovog vikenda startuje nova sezona Moto GP šampionata.Ove godine su čak osmorica vozača promenila sredinu, a takođe su donešena brojna nova pravila i propisi.

Ali, kao što se kaže, što se više stvari menja, one sve više ostaju iste...

Upravo to se odnosi na činjenicu da će gotovo sigurno titula biti odlučena u duelu osmostrukog šampiona i branioca titule Valentina Rosija na Jamahi i šampiona iz 2007. godine, vozača Dukatija, Kejsija Stonera.

Jelena Trajković Katar
Podeli

Na zvaničnim testiranjima na stazi „Herez“ u Španiji tri nedelje pre prve trke Stoner je iznenadio sve, uključujući i samog sebe, krugom koji je za preko dve sekunde bio brži od rekorda staze. Rosi je, ipak, priznao da ga to nimalo ne brine pošto je bio zadovoljan svojim izdanjima.

Ono šta može biti problem za Stonera je što morao na operaciju šake odmah po završetku prošle sezone, i iako je bio brz tokom svih testiranja da li je potpuno spreman za nove izazove znaće se tek na trci u Kataru.

Rosi i Stoner će se sigurno boriti za titulu, ali će na svakoj trci još nekolicina motociklista konkurisati za trijumf na njoj. Dvojica Španaca, Horhe Lorenco i trenutno još nedovoljno oporavljeni Dani Pedrosa su među vozačima koji mogu da dođu do pobede, ali se tu lista ne završava.

Novi vozač fabričke Honda Andrea Doviciozo mogao bi da bude logičan rani favorit, ali se još uvek nije navikao na novi motor, kao i na nove Bridžston gume, a ukoliko Niki Hejden uspe da iskontroliše svoj Dukati sigurno će biti jedan od motociklista na koje treba pripaziti. Hejdenov sunarodnik Kolin Edvards, član ekipe Teh 3 Jamaha, možda će ove godini voziti svoju poslednju sezonu u kraljevskoj klasi, ali je isto tako i jedan od vozača koji mogu da konkurišu za najviši stepenik pobedničkog postolja, kao i dvojica vozača Suzukija Kris Vermulen i Loris Kapirosi.

Trojica rukija, jedan stari znalac i ostale promene

Četvorica vozača napustila su šampionat od kraja prošle sezone: Silvan Žintoli, Džon Hopkins, Šinja Nakano i Entoni Vest, dok je isto toliko njih ušlo: Nikolo Kanepa, Mika Kalio, Juki Takakaši i povratnik u kraljevsku klasu Sete Žibernau. Prosečna starost vozača iznosi 27 godina i 32 nedelje, najstariji je Žibernau sa 36 godina, a najmlađi 20-godišnji Kanepa.

Aktuelni šampion Valentino Rosi ima osam titula svetskog šampiona, šest u kraljevskoj klasi, i po jednu iz klasa do 125 i 250 kubika. Pred prvu trku sezone ima 97 pobeda, od kojih je 71 u najjačoj kategoriji. Po broju trijumfa Rosi zauzima drugo mesto u istoriji Moto GP šampionata, iza sunarodnika Đakoma Agostinija, koji ima 122.

U ovogodišnjem kalendaru ima 17 trka, a Rosi je na svim stazama na kojima će se voziti ove godine pobedio bar jednom. Ipak, do sada nije pobedio pod reflektorima u Kataru, a poslednji put je trijumfovao na stazi “Losail” 2006. godine, kada je trka vožena popodne.

Svi vozači će ove godine koristiti Bridžston gume zbog novog pravila o jednom dobavljaču. Svaki vozač će tokom vikenda imati na raspolaganju 12 zadnjih i osam prednjihu koje se ne ubrajaju gume u slučaju kiše.

Za razliku od prethodnih godina od ove sezone će petkom biti vožen samo jedan slobodan trening. Jedini preostali slobodan trening petkom, kao i subotnji uz kvalifikacije skraćeni su na 45 minuta da bi se smanjila upotreba motora, ali i smanjili troškovi. Zagrevanje nedeljom pred trku trajaće 20 minuta.

Takođe, tokom sezone neće biti testiranja, s izuzetkom posle trka u Češkoj i Kataloniji, ali će na tim testovima moći da učestvuju samo rezervni i test vozači ekipa. Na poslednjih sedam trka šampionata svaki vozač će imati na raspolaganju pet motora, a ukoliko premaši taj broj biće kažnjen sa deset mesta nazad na startu te trke.

Zakopane sekire između Rosija i Žibernaua

Dva velika rivala Valentino Rosi i Sete Žibernau svoj konflikt su ostavili iza sebe javnim pomirenjem pred povratak Španca u Moto GP šampionat, u Kataru.

Neprijateljstvo između Rosija i dvostrukog vicešampiona Žibernaua započeto je upravo na stazi “Losail” u Kataru 2004. godine kada je Italijan pomeren na začelje na startu trke pošto je njegov tim uhvaćen kako čisti njegovo prvobitno startno mesto noć pre trke.

Da li je bio u pravu ili ne ne zna se, ali je Rosi okrivio Žibernaua za nesportski protest i čak je posle trke, na kojoj je upravo Španac trijumfovao, izjavio da se nikada više neće naći na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. I od tada do danas i nije pobedio više.

Odnosi između njih dvojice su se još više pogoršali tokom narednih sezona, pre nego što se na kraju 2006. godine povukao, kada ga je u Dukatiju zamenio Kejsi Stoner. 36-godišnji Španac, koji ima više krugova borbe sa Rosijem od bilo kog drugog vozača, se vraća u Moto GP šampionat, na petom Dukatiju. Sigurno je da Žibernau neće moći da se bori za titulu, ali će tokom sezone sigurno biti u prilici da izazove Rosija i bićemo u prilici da vidimo poznate duele.

Fiat Jamaha tim

# 46 Valentino Rosi, # 99 Horhe Lorenco

Posle povratka u vrh prošle sezone Valentino Rosi na prvu trku sezone u Kataru dolazi kao osmostruki šampion i sa dobrim motorom. Italijan i njegova Jamaha imaju koristi od jednogodišnjeg iskustva korišćenja Bridžston guma, a ’Doktor’ je konstantno bio brz tokom zimskih testiranja.

Ipak, bio je treći na testiranjima pod reflektorima u Kataru, a staza u pustinji nije bila jedna od Rosijevih omiljenih u poslednjih nekoliko godina. Možda nije favorit za trijumf u Kataru, ali se neće predati bez borbe, a uz to će biti jedan od glavnih favorita na ostalih 16 trka do kraja sezone.

Jamaha M1 je pretrela samo nekoliko promena, ali je bila dovoljno dobra da na njoj Rosi dođe do pobede, iako je Dukati bio brži, i ne samo na pravcu. To je dobro izbalansiran motor koji odgovara različitim tipovima vozača, ali ne tako dobro kao Italijanu. Ali, za sada niko i ne može da mu parira.

Za razliku od Rosija, prošlogodišnjem rukiju sezone Horheu Lorencu su Bridžston gume nešto potpuno novo, ali je, ipak, tokom zimskih testiranja pokazao da može brzo da se adaptira na njih.

Mladi Španac priznaje da će teško ponoviti prošlogodišnji uspeh i osvojiti pol poziciju u Kataru, pošto više neće biti guma za kvalifikacije, ali sigurno se od njega mogu očekivati i najbolji rezultati.

Repsol Honda tim

# 3 Dani Pedrosa, # 4 Andrea Doviciozo

Tokom poslednje dve sezone, otkako su uvedeni motori do 800 kubika, umesto dotadašnjih 990, Honda je imala probleme. Ove sezone problemi su za Hondu počeli mnogo pre prve trke šampionata pošto je Dani Pedrosa, koji je japanskom timu jedini doneo pobedu od 2006. godine, povredio koleno tokom testiranja, zbog čega je morao i na operaciju.

Postojale su sumnje da li će se Pedrosa uopšte naći na motoru tokom vikenda u Kataru, ali su one otklonjene samo par dana pre početka nove sezone, pa svi ljubitelji fabričkog tima Honde mogu da odahnu jer će se mladi Španac naći na stazi “Losail”. Ipak, pošto je zbog povrede propustio ključne testove od Pedrose se ne mogu očekivati odlični rezultati u startu, ali u kompaniji, kao što je Honda, to će biti problem.

Upravo zato će veliki pritisak biti na njegovom klupskom kolegi, Andrei Doviciozu, koji je prošle godine imao impresivnu debitantsku sezonu. Posle jedne sezone u privatnoj ekipi Honde, u fabričkoj ne ide sve tako glatko pošto je naišao na probleme kada je otkrio da fabrički motor prebrzo dolazi do snage, što ga je, po njegovom priznaju, omelo u adaptaciji na Bridžston gume.

Dukati Marlboro tim

# 21 Kejsi Stoner, # 69 Niki Hejden

Iako prošle godine nije uspeo da odbrani titulu Kejsi Stoner je ostao najuspešniji vozač od uvođenja motora do 800 kubika, sa 16 pobedam u odnosu na Rosijevih 13, uz neverovatnih 25 pol pozicija od starta sezone 2007. godine.

Stoner je bio najbrži na svim predsezonskim testiranjima na kojima je učestvovao, ali, kao što se pokazalo prošle godine, vremena po krugu i pol pozicije nisu dovoljne da bi se pobedio Rosi, pa se Australijanac opredelio za oprezniji pristup sezoni, dok će biti agresivniji na trkama.

Za ekipu jedinog evropskog proizvođača voziće još jedan bivši šampion u kraljevskoj klasi Niki Hejden. Bivši vozač Repsol Honde, za koju je i osvojio titulu 2006. godine, tek treba da se navikne na novi motor GP9, sa šasijom napravljenom od ugljeničnih vlakana, ali izgleda da se dobro uklopio u novu sredinu i da ima dobar radni odnos sa Stonerom.

Monster Teh 3 Jamaha

# 5 Kolin Edvards, # 52 Džejms Toslend

Prošlogodišnji najbolji satelistki tim ove godine se vraća u nepromenjenom sastavu, ali sa zidom koji deli boks dvojice vozača posle svađe oko šefova ekipa.

Kolin Edvards se navikao na Bridžston gume kao riba na vodu, dok je Džejms Toslend imao dva teža udesa u pokušaju da shvati karakteristike novih guma. Edvards ove godine mora da pokaže da na trci može da vozi onoliko dobro kao na testiranjima, dok Toslend mora da ostane na dva točka i da povrati više nego potrebno samopouzdanje.

Rizla Suzuki Moto GP

# 7 Kris Vermulen, # 65 Loris Kapirosi

Bez sumnje, ekipa koja je najviše napredovala tokom sezone je Suzuki, čiji je GSV-R postizao odlične rezultate tokom testiranja. Ipak, i Kris Vermulen i Loris Kapirosi su tražili da budu brži, što pokazuje i malo nezadovoljstvo zbog do sada nepoznatog osećaja konkurentnosti.

Suzuki je do sada dolazio do dobrih rezultata u specijalnim okolnostima, koje obično uključuju kišu, po kojoj Vermulen briljira, kao što je bio slučaj na trci za Veliku nagradu Francuske u Le Manu 2007. godine.

Sa 35 godina Kapirosi nije najstariji vozač i uprkos procenama da je njegovo vreme prošlo pokazuje da ima želju i glad za dobrim rezultatima kao i svake godine, dok je Vermulenu mnogo potrebno da se pokrene, ali kada se pogodi trenutak on je dosledan, ali i moćan.

Skot Honda tim

# 72 Juki Takakaši

Italijanska ekipa u Kataru će započeti svoju drugu godinu u kraljevsku klasu, ali bez zvezde ekipe Andree Dovicioza. Umesto njega doveden je Japanac Juki Takakaši, na insistiranje Honde koja želi da dobije novog šampiona u najjačoj klasi. Takakašija ne očekuje lak zadatak u ispunjavanju ambicija japanske kompanije pošto je od debija u klasi do 250 kubika pre šest godina pobedio samo dva puta.

San Karlo Honda Gresini

# 24 Toni Elias, # 15 Aleks de Anđelis

Povratak Toni Eliasa i dolazak satelitske Honde RC212V najveće su promene u španskoj ekipi između dve sezone. Nažalost, fabrička Honda više ne garantuje konkurentnost, a Elias traži rešenje za probleme sa proklizavanjem zadnjeg dela motora.

Elias, jedan od nekolicine vozača koji su uspeli da pobede Rosija, nagrađen je fabričkom Hondom da bi se obeležio povratak u visoko profesionalni tim koji vodi bivši šampion do 125 kubika Fausto Gresini.

Ostaje da se vidi da li će Gresini imati toliko podršku fabrike kao Teh 3, ali je u prethodnih godina sve rađeno u dosluhu sa Repsol Hondom pa se dobri rezultati mogu očekivati od španskog tima.

Gresini je često ponavljao da čvrsto veruje u talenat i budućnost drugog vozača Aleksa de Anđelisa, kome će ovo biti druga godina u timu. Razlog za takve govore su što je motociklista iz San Marina sklon da bude prvi koji će izleteti sa staze kada prilika dođe, ali uz to može da bude i fantastičan kada je raspoložen.

Pramak Dukati rejsing

# 36 Mika Kalio, # 88 Nikolo Kanepa

U odnosu na prošlu godinu vozačka postava je potpuno promenjena. Na mesta Tonija Eliasa i Silvana Žintolija došli su rukiji u kraljevskoj klasi, Mika Kalio i Nikolo Kanepa.

Kalio, kao što je tipično za jednog Finca, brzo se navikao na novi motor i bio je impresivno brz od početka, dok je Kanepin napredak bio sve samo ne brz, pošto je preskočio niže klase, a samim tim mu je ostalo mnogo toga da nauči, ali obojica imaju veliki potencijal i mogu da dođu do dobrih rezultata, ali im je potrebno vreme.

Hajate rejsing tim

# 33 Marko Melandri

Ni fabrički, ni pravi privatni tim, nova ekipa Hajate predstavlja ostatke Kavasakija, koji je odlučio da se povuče iz Moto GP šampionata zbog globalne ekonomske krize. Dorna nije prihvatila to, ali ni osoblje tima, pa su ubedili fabriku da da podršku timu koji će imati samo jednog vozača.

Doneta je odluka da se zadrži Marko Melandri, pridošlica iz Dukatija, a da se oslobodi usluga Džona Hopkinsa, koji je godinu dana bio u ekipi.

Ekipa je dobila ZX-RR, koji je već bio poboljšan i dorađen u odnosu na prethodnu sezonu, ali uz napomenu da daljeg razvoja neće biti, ali samo Melandri tokom sezone može da pokaže da li vredi dalje ulagati u ekipu ili ne.

LCR Honda Moto GP

# 14 Rendi de Punije

Drugu godinu za redom Rendi de Punije će biti jedini vozač ekipe Lusija Čekinela, koja je uspela da preživi zbog sponzorstva od strane kompanije Plejboj. Prioritet ekipe u ovoj sezoni da se brzina francuskog vozača sa treninga i kvalifikacija prenese i na trke. Novi pristup je već usvojen, a izgleda da de Punije ima sve više poverenja u satelitsku Hondu RCV sa pneumatičkim ventilom.

Grupo Francisko Ernandez Dukati

# 59 Sete Žibernau

Ako se izuzme Hajate rejsing, koji je nastao od Kavasakija, jedina nova ekipa u ovogodišnjem šampionatu će biti Grupo Francisko Ernandez, koja će imati punu podršku Dukatija. Ekipa će imati samo jednog vozača, ali i on će biti dovoljan pošto je u pitanju dvostruki vicešampion Sete Žibernau. Španac je više puta izjavio da nema velika očekivanja, ali većina očekuje da najstariji vozač u klasi ove sezone kad tad dođe do vrha, možda po kiši.

250cc: Simončeli i mnogo musketara

Ako se neko ikada pitao ko bi mogao da bude naslednik za Valentina Rosija, kada se fantastični Italijan povuče, prošle godine je dobio odgovor u obliku fantastičnog Marka Simončelija koji je na Đileri osvojio titulu u klasi do 250 kubika.

Nije to samo zato što je Rosi tipovao da će upravo on biti njegov naslednik, ni to što Simončeli trenira sa osmostrukim svetskim šampionom, a ni frizura, već samo zbog vozačkog stila koji neodoljivo podseća na vozača Jamahe i legendu svih klasa Moto GP šampionata.

Ipak, Simončelija ove sezone ne očekuje lak posao. Mladi Italijan ne dočekuje sezonu potpuno spreman pošto se oporavlja od operacije desnog zgloba jer je polomio jednu kost posle udesa dok je učestvovao na moto kros takmičenju, a broj potencijalnih konkurenata je sve veći. Jedan od njih je prošlogodišnji vicešampion Alvaro Bautista, kao i Aleks Debon, kome će to biti osma puna sezona u klasi do 250 kubika, a ne treba zaboraviti ni Hektora Barberu, Hirošija Aojamu i Matiju Pasinija, kao ni Gabora Tolmačija, koji je napokon odlučio da napusti klasu do 125 kubika. Ali, čim se uključe, a potom isključe svetla za start u Kataru možda zasija i još neki od ostalih 17 motociklista.

Spisak vozača u klasi do 250 kubika:
# 4 Hiroši Aojama (Japan) Skot rejsing tim
# 6 Aleks Debon (Španija) Eropuerto Kasteljo-Blusens
# 7 Aksel Pons (Španija) Pepe Vorld tim
# 8 Bastijen Šezo (Švajcarska) Rejsing tim Nemačka
# 10 Imre Tot (Mađarska) Tim Tot Aprilija
# 12 Tomas Luti (Švajcarska) Emi Kafe Late
# 14 Ratapark Vilairot (Tajland) Tai Honda PTT SAG
# 15 Roberto Lokateli (Italija) Metis Đilera
# 16 Žil Klizel (Francuska) Mateoni rejsing
# 17 Karel Abraham (Češka) Kardion AB Motorejsing
# 19 Alvaro Bautista (Španija) Mapfre Aspar tim
# 25 Aleks Baldolini (Italija) San Marino tim
# 25 Gabor Tolmači (Mađarska) Balaton rejsing tim
# 35 Rafaele de Roza (Italija) Skot rejsing tim
# 40 Ektor Barbera (Španija) Pepe Vorld tim
# 48 Šoja Tomizava (Japan) CIP Moto
# 51 Stivi Bonsi (SAD) Milar – Huegos Laki
# 52 Lukaš Pešek (Češka) Auto Keli – CP
# 55 Ektor Faubel (Španija) Honda – SAG
# 56 Vladimir Leonov (Rusija) Fisman Kifer rejsing
# 58 Marko Simončeli (Italija) Metis Đilera
# 63 Majk di Meljo (Francuska) Mapfre Aspar tim
# 75 Matija Pazini (Italija) Tim Tot Aprilija
# 77 Aitor Rodriges (Španija) Milar- Huegos Laki

125cc: Bez branioca titule

Posle osvajanja titule u najslabijoj, ali najbrojnijoj, klasi u Moto GP šampionatu Majk di Meljo je odlučio da se popne stepenicu iznad i pređe u klasu do 250 kubika tako da ćemo ove godine dobiti novog šampiona.

Preko 30 vozača učestvovaće u šampionatu, ali ako je suditi po rezultatima predsezonskih testiranja glavni pretendenti za titulu će biti Žulijan Simon i Bredli Smit, ali nikako ne treba smetnuti s uma ni Andreu Janonea, prošlogodišnjeg vicešampiona Simonea Korsija ili Štefana Bradla.

Spisak vozača u klasi do 125 kubika:
# 5 Aleksis Masbu (Francuska) Lonsen rejsing
# 6 Žoan Olive (Španija) Derbi rejsing tim
# 7 Efren Vaskes (Španija) Derbi rejsing tim
# 8 Lorenco Zaneti (Italija) Onđeta tim I.S.P.A.
# 10 Luka Vitali (Italija) CBC Kors
# 11 Sandro Korteze (Nemačka) Ajo Interveten
# 12 Esteve Rabat (Španija) Blusens Aprilija
# 14 Žoan Zarko (Francuska) San Marino tim
# 16 Kameron Bobije (SAD) Red Bul KTM Motorsport
# 17 Štefan Bradl (Nemačka) Fisman Kifer rejsing
# 18 Nikolas Terol (Španija) Džek & Džouns tim
# 24 Simone Korsi (Italija) Džek & Džouns tim
# 29 Andrea Janone (Italija) Onđeta tim I.S.P.A.
# 32 Lorenco Savadori (Italija) Fontana rejsing
# 33 Serhio Gadea (Španija) Bankaha Aspar tim
# 35 Rendi Krumenaher (Švajcarska) Degraf Gran Pri
# 38 Bredli Smit (Velika Britanija) Bankaha Apsar tim
# 44 Pol Espargaro (Španija) Derbi rejsing tim
# 45 Skot Reding (Velika Britanija) Blusens Aprilija
# 53 Jasper Ivema (Holandija) Rejsing tim Nemačka
# 60 Hulian Simon (Španija) Bankaha Aspar tim
# 66 Metju Hojl (Velika Britanija) Haođue tim
# 69 Lukaš Šembera (Češka) Mateoni rejsing
# 71 Tamojoši Kojama (Japan) Lonsin rejsing
# 73 Takaki Nakagami (Japan) Onđeta tim I.S.P.A.
# 77 Dominik Egerter (Švajcarska) Ajo Interveten
# 87 Luka Markoni (Italija) CBC Kors
# 88 Mihael Ranseder (Austrija) Haođue tim
# 93 Mark Markes (Španija) Red Bul KTM Motorsport
# 94 Jonas Folger (Nemačka) Onđeta tim I.S.P.A.
# 99 Dani Veb (Velika Britanija) Degraf Grand Pri

Prva stanica: Katar

Staza „Losail“ prvi put je bila domaćin vozačima Moto GP šampionata 2004. godine, a na toj trci je trijumfovao Sete Žibernau, koji se u Kataru vraća u šampionat posle dve godine odsustva. Sledeće dve godine trijumf je ostvario Valentino Rosi, ali 12 meseci kasnije Kejsi Stoner je došao do prve pobede u karijeri u kraljevskoj klasi kojom je započeo svoju dominaciju te sezone. Stoner je prošle godine ponovio uspeh, ali pod reflektorima u Dohi.

Pista se nalazi u okolini Dohe, glavnog grada Katara, i okružena je pustinjom koja upotpunjava fascinantne uslove za vožnju tokom hladnih pustinjskih noći. Veliku ulogu imaće gume pošto temperature u vreme trke neće biti toliko visoke, dok je veliko pitanje da li će vidljivost pod reflektorima biti manja i da li će to uticati na prilike za preticanje.

Sama staza je dugačka 5.380 metara, dok je najduži pravac dug tek nešto manje od jednog kilometara. Ima 16 krivina, deset desnih i šest levih. Rekord staze postavio je Kejsi Stoner 2007. godine i iznosi 1:56.528 minut, dok će se u nedelju voziti 22 kruga, ukupne dužine 118,360 kilometara. Prošle godine trijumfovao je Stoner, ispred Horhea Lorenca na Jamahi i vozača Repsol Honde Danija Pedrose, što je ujedno i najmlađi podijum u istoriji u kraljevskoj klasi.

Raspored VN Katara:
subota, 11. april
17.05 125cc slobodan trening
18.05 250cc slobodan trening
19.05 Moto GP slobodan trening
21.05 125cc kvalifikacije
22.05 Moto GP kvalifikacije
23.05 250cc kvalifikacije
nedelja, 12. april
17.00 125cc zagrevanje
17.30 250cc zagrevanje
18.00 Moto GP zagrevanje
19.00 125cc trka
20.15 250cc trka
22.00 Moto GP trka
* svi termini su po srednje-evropskom vremenu

Kalendar za novu sezonu

Za razliku od prošle godine ove sezone u kalendaru neće biti trka za Veliku nagradu Kine, zbog lošeg odziva publike u Šangaju. Kineski Gran Pri trebalo je da zameni Velika nagrada Mađarske na novoj stazi „Balatonring“, ali je zbog kašnjenja u radovima na pisti njen ulazak u kalendar Moto GP šampionata pomeren za godinu dana.

Kao i prethodne godine šampionat počinje u Kataru, pod reflektorima, ali potom ne sledi selidba u Evropu kao što je slučaj bio ranije, već će najbolji motociklisti današnjice predvođeni Valentinom Rosijem prvo otputovati u Japan, a zatim doći u Španiju. Šampionat se tradicionalno završava trkom na stazi „Rikardo Tormo“ u Valensiji.

Kalendar Moto GP šampionata:
12. april: VN Katara, „Losail“, Doha
26. april: VN Japana, „Tvin Ring“, Motegi
3. maj: VN Španije, „Herez“, Herez de la Frontera
17. maj: VN Francuske, „Bugati“, Le Man
31. maj: VN Italije, „Muđelo“, Muđelo
14. jun: VN Katalonije, „Katalunja“, Montmelo
27. jun: VN Holandije, „Asen“, Asen
5. jul: VN SAD, „Laguna Seka“, Monterej *
19. jul: VN Nemačke, „Zaksenring“, Zaksoni
26. jul: VN Britanije, „Donington park“, Nort Vest Ličesteršir
16. avgust: VN Češke, „Masarik“, Brno
30. avgust: VN Indijanapolisa, „Indijanapolis Motor Spidvej“, Indijanapolis
6. septembar: VN San Marina, „Mizano“, Mizano
4. oktobar: VN Portugala, „Estoril“, Estoril
18. oktobar VN Australije, „Filip Ajland“, Filip Ajland
25. oktobar: VN Malezije, „Sepang“, Kuala Lumpur
8. novembar: VN Valensije, „Rikardo Tormo“, Valensija
* Na Velikoj nagradi SAD voziće se samo trka u kraljevskoj klasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.