WTCC: Uputstvo za upotrebu

Jelena Trajković
Podeli

Druga kategorija s kojom se susrećete u našem Auto-moto fantaziju i koju Vam predstavljamo je WTCC, odnosno Svetski šampionat turističkih vozila.

Sezona u ovom šampionatu startovala je a stazi „Kuritiba“ u Brazilu, a ako je suditi po rezultatima tokom prvog vikenda pred nama je dominacija Seata. Na prvoj trci je trijumfovao branilac titule Ivan Miler, ispred klupskih kolega Žordija Ženea, Rikarda Rajdela i Gabrijela Tarkvinija, dok je na drugoj trci plasman bio obrnut. Do pobede je došao Tarkvini isred Rajdela, Ženea i Milera, a da li će se dominacija španske ekipe nastaviti znaćemo vrlo brzo.

Svetski šampionat turističkih vozila (WTCC) vozi se pod okrijem Svetske automobilske federacije (FIA). Prvi šampionat održan je 1987. godine, ali je odmah po završetku sezone ukinut jer se FIA uplašila da će šampionat biti popularniji od Formule 1 i da će zaraditi više novca. Šampionat je ponovo uveden 2005. godine i predstavlja treći šampionat po popularnosti koji organizuje FIA posle Formule 1 i Svetskog reli šampionata (WRC).

U šampionatu se vozači takmiče u turističkim automobilima u skladu sa pravilima Grupe N i S2000. U odnosu na vozila koje viđamo na ulici automobili u Svetskom šampionatu turističkih vozila mogu da pretrpe određene modifikacije. Dozvoljene su određene prepravke motora, upotreba ECU, odnosno kontrole motora koja mu dalje veću snagu.

Jedan vikend u šampionatu sastoji se od testiranja u petak, dva slobodna treninga i kvalifikacija u subotu, dok su u nedelju na programu zagrevanje i obe trke. Pobednik svake trke dobija deset bodova, drugoplasirani osam, a trećeplasirani šest. Bodovanje do osmog mesta redom ide 5, 4, 3, 2 i 1, dok se u konkurenciji konstrukora boduju samo plasmani dva najbolja tog proizvođača.

Kao što je slučaj i u Svetskom superbajk šampionatu u našem Auto-moto fantaziju bodovanje od prvog do osmog mesta će biti redom 15, 12, 10, 9, 7, 5, 3, 2, dok će takođe svaki vozač koji prođe kroz cilj dobiti po bod na obe trke. Četiri najbolje plasirana će dobiti 5, 3, 2 i jedan bod, dok će po bod dobiti i najbrži tokom svakog slobodnog treninga i zagrevanja, kao i vlasnik najbržeg kruga svake trke.

Prošla sezona po mnogo čemu je bila istorijska, Ivan Miler je osvojio titulu i tako prekinuo dominaciju Endija Priola i ekipe BMW, započetu 2005. godine, dok je Seat postao prvi osvajač titule najboljeg konstruktora sa dizel motorom pod okriljem FIA.

Šampion Ivan Miler je ostvario tri pobede, u Brazilu, Imoli i Monci, dok je vicešampion Gabrijel Tarkvini takođe imao tri trijumfa, u Brazilu, Češkoj i Monci, kao i Alan Menu koji je pobedio u Španiji, Velikoj Britaniji i Makau. Po dva trijumfa imala su Robert Haf, u Španiji i Makau, Rikard Rajdel, u Portugaliji i Japanu, Tiago Monteiro, u Meksiku i Portugaliji i Augusto Farfus, u Francuskoj i Nemačkoj. Po jednu pobedu su ostvarili Džejms Tompson, u Imoli, Tom Koronel, u Japanu, Alesandro Zanardi u Češkoj, Feliks Porteiro, u Nemačkoj, Žordi Žene u Meksiku, Jerg Miler u Velikoj Britaniji, i Endi Prijol u Francuskoj.

Globalna finansijska kriza uticala na Svetski šampionat turističkih vozila kao na Formulu 1, Moto GP ili WRC, ali su budžeti ekipa značajno smanjeni, ali se s druge strane broj učesnika u odnosu na prethodnu sezonu povećao. U odnosu na prošlu sezonu kada je bila privatna ekipa Lada će od ove godine biti punopravni konstruktor, ali za sada od nje ne bi trebalo očekivati rezultate u rangu sa Seatom, BMW-om ili Ševroletom.

Velikih transfera između sezona nije bilo, samo će ove godine pravi debi dobiti vozači koji su prošle sezone dobili vajld karte za učešće na nekoliko trka. U pitanju su Rus Kiril Ladigin, Britanac Tom Bordman, Bugarin George Tanev, Kristijan Pulsen iz Danske i Hrvat Marin Čolak.

Posle potpune dominacije Seata tokom prošle sezone po prvim prognozama nova sezona trebalo bi da bude ujednačena. Veliki favoriti za osvajanje šampionske titule sigurno su bivši šampioni Endi Prijol i Ivan Miler, ali ne bi trebalo isključiti ni Rikarda Rajdela, Augusta Farfusa, koji su prethodnih godina bili blizu titule. Ne treba zaboraviti ni vozače Ševroleta Roberta Hafa i Alana Menua, ali je pitanje kako će se oni adaptirati na novi automobil pošto su Lačeti zamenili Kruzom. Za pobede će ipak konkurisati više vozača jer gotovo svi uz gore pomenute imaju mašine koje ih mogu dovesti do trijumfa.

Od završetka prošle sezone FIA je radila na novim pravilima koji bi WTCC pretvorili u takmičenje timova s gotovo istim mogućnostima. Uveden je nov sistem kvalifikacija, koji je zasnovan na sistemu koji je u Formuli 1 na snazi već nekoliko godina. Kvalifikacije će se sastojati iz dva dela, prvog u trajanju od 20 minuta, dok će drugi trajati deset minuta. Desetorica najboljih tokom prvih 20 minuta izboriće plasman u drugi deo u kome će se boriti za pol poziciju.

Veliki deo novh propisa vezan je za Seat i njihove TDI motore. Prečnik restriktora vazduha kod Seata smanjen je sa 35 milimetra na 34, što znači i 20 konjskih snaga manje, a takođe je pritisak turbine ograničen na 2,5 bara. Uveden je novi sistem težinskog hendikepa pa će umesto najbržeg vozača tokom poslednjeg vikenda, kao što je bio slučaj do sada, dodatna težina biti dodavana svim vozačima najbrže ekipe, a biti oduzimana najsporijim.Ipak, novi sistem nije važio u Brazilu, niti će biti primenjivan tokom drugog vikenda šampionata, u Meksiku, ali će stupiti na snagu već u Maroku.

Oko toga koja staza odgovara kom proizvođaču neizvesna je situacija. Gledajući istorijat rezultata na pojedinim stazama izdvajaju se Po, Porto, Oseršleben i Brends Heč koje odgovaraju BMW-u zbog zadnje vuče i mnogo krivina koje ne dozvoljavaju jačim TDI motorima u Seatu da dođu do izražaja. Iz istog razloga Seati sa TDI motorima su imali prednost na stazama koje imaju duge pravce, kao što su Monca, Imola i Kuritiba, ali ove godine će biti neizvesno upravo zbog promene propisa upravo zbog španske ekipe, ali i sistema težinskog hendikepa.

Pomoć u odabiru vozača iz Svetskog šampionata turističkih vozila za Vaš tim u našem Auto-moto fantaziju možete da potražite i u najavi sezone Aleksandra Babića, i njegovim tekstovima o ostalim kategorijama, Formuli 1, WRC-u, kao i našoj najavi za Svetski superbajk šampionat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.