Rasplet u EL: Nekada je dva više od četiri

Šest utakmica poslednjeg kola Evrolige će se igrati u sredu, ostalih šest u četvrtak. Naravno, sadašnje nepoznanice biće tada poznate, ali to neće promeniti činjenicu da se medju 16 “najboljih “ timova “Evropske košarke” neće naći svi oni koji to zaista I zaslužuju, vec će medju njima biti I onih koji su, prosto I jednostavno, imali više sreće tokom žrebanja grupa u julu. Već tada se , bez prevelikog rizika da se pogreši, moglo govoriti o osam timova A i B grupe, na koje se moglo računati da će se plasirati u drugu rundu takmičenja. Ili da budemo malo precizniji, jasno je bilo da su Avelino I Leman za klasu (ili više) lošiji timovi od Unikahe, Olimpijakosa, Makabija i Cibone, a njihova ukupna JEDNA pobeda nad ekipama iz “gornjeg doma grupe” to upravo i potvrdjuje( italijanski tim je dobio Unikahu u trećem kolu).

Evropa
Podeli

U grupi B situacija je posle žrebanja bila vrlo slična. Kvalitetom i rejtingom došlo je podele na Barselonu, Sijenu, Panatinaikos i Žalgiris, za koje se mogao predvideti plasman u TOP16, i Prokom i Nansi, koji su u toj situaciji bili autsajderi. Tokom takmičenja, litvanski šampion je , usled poznatih finansijskih problema, pretrpeo razne promene, te se pridružio poljskoj i francuskoj ekipi, pa je situacija u ovoj grupi bila još jasnija, barem što se daljeg plasmana tiče. No, dogodilo se i nešto što će svakako (nadamo se) zamisliti gospodina Bartomeua i njegove – postoji veoma realna šansa da tim sa SAMO DVE POBEDE ostvari plasman u drugi krug. A teško je i pomisliti da je baš to pravac kojim bi evropska košarkaška klupska elita krenula.

Naime, poraz Nansija od Sijene ne može biti iznenadjenje, baš kao što su veoma male šanse da Prokom pobedi u Atini, a Žalgiris u Barseloni. Drugim rečima, neko od ova 3 tima sa 2 pobede će se sigurno i dalje takmičiti u Evroligi. To dovodi do logičnog zaključka, da je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji, preduslova za uspešnu sezonu upravo faktor sreće, odnosno grupa u kojoj se nadjete posle žrebanja. Jer kvalitet,rad, podrška navijača, rejting, barem ove sezone, nisu bili presudni.

Mogu navijači Prokoma, Žalgirisa i Nansija da se ljute koliko hoće, ali njima , na osnovu onoga što su prikazali u dosadašnjih 9 utakmica EL, nije mesto medju 16 timova koji će nastaviti da se takmiče. S druge strane, neko od sledećih timova sigurno neće ostvariti taj “uspeh” (ne misli se na dve pobede) : Alba,Huventud,Real, Efes Pilsen, Partizan, Milano, odnosno nekima od ovih timova sudbina neće biti u sopstvenim rukama, već će zavisiti i od uspeha i neuspeha ostalih ekipa.

U grupi C, dve stvari su nepromenljive – TAU je sigurno prvi u grupi, Olimpija je sigurno poslednja.Alba upravo sa njima igra u poslednjem kolu, i pobeda u Berlinu im u svakom slučaju donosi prolazak u sledeći krug, jer nemački šampion ima dve pobede nad Huventudom, koji u poslednjem kolu gostuje u Vitoriji.

Prošlogodišnji pobednik ULEB kupa je u ovom kolu izgubio sve šanse za dalji plasman, jer ih je u direktnom duelu za TOP 16 Alba pobedila kao gost. Eventualni poraz Berlinaca(što bi bilo iznenadjenje) i pobeda Huventuda ( mnogo manje iznenadjenje) bi potpuno promenilo situaciju, I u tom slučaju bi Alba ostala bez plasmana. Sigurni za TOP 16 su Roma,koja će sezonu do kraja nastaviti pod vodstvom Nanda Djentilea, i pored mnogobrojnih spekulacija o velikim trenerskim imenima, i Ulker, ekipa koju predvodi Boša Tanjević. Njihov susret neće odlučivati o tome ko će se plasirati dalje, a ko ne.

Pobednik će imati, uslovno receno, prednost u drugom krugu i “lakše protivnike”. No, i o tome će biti reči, kada za to bude vreme. Bilo je u julu raznoraznih analiza, ko ima lakšu, ko ima težu grupu, ko će. i kako će dalje, ko neće, kome je raspored odličan, kome nije…ali da se ne vraćamo u prošlost.

Jasno je, potpuno, da je grupa D ovosezonska “grupa smrti”, u kojoj se ništa neće znati do poslednjeg sekunda . Kombinacije su brojne, neke od njih se zasnivaju na analizi kvaliteta, neke na teorijama zavere, neke na procenama tajminga, ali nijedna, naravno, ne može sa velikom verovatnoćom dovesti do “tačnih” odgovora i finalnih razrešenja krize u grupi D.

CSKA je sigurno prvi u grupi, i u poslednjem kolu će biti domaćin dugogodišnjem predstavniku srpske košarke u Evroligi.Nije nikakav problem zamisliti i lakša gostovanja od ovog u Moskvi, i to Vujošević i njegovi momci odlično znaju.S druge strane, samo oni znaju koliko im je ove sezone teško, ili drugim rečima, koliko im nije lako. Pa čak kada i svima nama sve to izgleda “normalno i očekivano”, poznato je koliko se rada i energije troši da bi smo bili u prilici da gledamo njihove predstave.

Crno-beli ni ove sezone nisu imali sreće sa žrebom, i postoji mogućnost da se ne plasiraju u TOP 16, a svakako nisu na vrhu liste krivaca za svoju situaciju. Da uopšte ne nastavljamo u tom pravcu, da se vratimo činjenici da, na žalost, o sudbini Partizana direktno odlučuje meč izmedju Reala i Efes Pilsena , u Madridu. Tim iz Istanbula je najveće razočaranje u ovoj grupi. Potpuno stabilnih finansija,sa sponzorom(vlasnikom) čiji se logo nalazi na prvoj stranici Evroliga sajta, sa novim trenerom koji je imao potpuno odrešene ruke prilikom sastavljanja ekipe i sledećim spiskom stranaca:Smit, Tornton, Šumpert, Vujanić, Kakijusis, Drobnjak, Hemonds( plus turski sastav – Arslan, Ekiol, Gonlum, Peker), ima isti broj pobeda

kao i Partizan i Armani džins, i velike probleme sa načinom igre, a navodno i sa pojedinim relacijama unutar tima.

Ono što je sigurno, je da se očekivalo mnogo više, jer Efes ima iskustva i kvaliteta i potrebu za boljim rezultatima. Medjutim, ono što su prikazali do sada im teško može garantovati pobedu na gostovanju u Madridu, ali je činjenica da imaju sastav koji to može da napravi. Problem za navijače Partizana je nestabilna forma Madriđana.

Posle velike pobede u Moskvi, poklekli su relativno lako u Milanu, i sada dočekuju Efes, u utakmici koja više donosi (i odnosi) drugima , nego njima direktno. No, da se za kraj vratimo utakmici u Moskvi. Partizan je i u Beogradu bio vrlo blizu trijumfa, a ono što igrači srpskog šampiona posle te utakmice sigurno znaju je da mogu da se nose i igraju egal na najjačim sastavom u takmičenju.

Uz to, poraz CSKA u Moskvi od Reala, i tek prosečna partija protiv Efesa, ukazuju na to da Mesinin tim, I pored ogromnog iskustva i kvaliteta, ima slabosti, trenutke kada ne funkcionise na šampionskom nivou, i ima situacije koje bi najradije da izbegne u što većoj meri. Partizan je pokazao da zna šta treba da radi i kako da igra protiv njih, ali je neophodno u tih 40 minuta igrati sa vrelim srcem i hladnom glavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.