Sport u 2008. godini, drugi deo

Rukometnu sezonu iza nas obeležile su muške selekcije Danske i Francuske, ženska reprezentacija Norveške i španski Siudad Real. Tri velika reprezentativna takmičenja obeležila su početak (Evropsko prvenstvo za rukometaše), sredinu (Olimpijske igre) i kraj godine (Evropsko prvenstvo za rukometašice).

Za srpski rukomet desile su se tri značajna događaja: plasman rukometašica na EP u Makedoniji, plasman rukometaša na SP u Hrvatskoj i dobijanje domaćinstva EP 2012. godine. Klubovi iz naše zemlje ponovo su zabeležili loše rezultate na evropskoj sceni.

Nina Kolundžija Španija, Francuska, Danska
Podeli

Rukometna reprezentacija Srbije u januaru uspešno je prošla predkvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj 2009. U prvom meču, naši rukometaši savladali su Farska Ostrva u Smederevu, tri dana kasnije u slavili su u Tošhavnu. U narednom kolu, Srbija je bila bolja od Izraela u gostima, a potom i na domaćem terenu.

Muška rukometna reprezentacija Danske osvojila prvu evropsku titulu. Srbija nije učestvovala na šampionatu Evrope u Norveškoj.

Rukometaši Srbije takmičili su se u martu na Balkanskom prvenstvu u Makedoniji. U prvom kolu izabranici Jovice Cvetkovića pobedili su Bosnu i Hercegovinu, u drugom kolu protiv Makedonije napustili su teren na inicijativu selektora, dok su u trećem kolu slavili protiv Turske.

Rukometaši Siudad Reala osvojili su svih pet trofeja u takmičenjima u kojima su učestvovali: Kup ASOBAL, Kup kralja, špansko prvenstvo, Superkup i Ligu šampiona. Ekipa Nordhorna trijumfovala u Kupu EHF, a Vesprem u Kupu pobednika kupova.

Tri kola pre kraja sezone 2007/08. rukometaši Crvene zvezde odbranili su titulu prvaka Srbije, a Partizan je ponovo osvojio trofej pobednika Kupa Srbije.

Rukometašice Naise osvojile su Petrohemija Kup Srbije.

Ženska rukometna reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo u Makedoniji posle baraža sa Holandijom. Iako su izabranice Časlava Dinčića poražene u prvom meču, u revanšu su nadoknadile zaostatak.

Muška rukometna reprezentacija Srbije kvalifikovala se na Svetko prvenstvo u Hrvatskoj 2009. godine. Naša selekcija je u baražu u prvoj utakmici izgubila od Češke, a u revanšu u niškom ’’Čairu’’ trijumfovala.

Bivši reprezentativac Jugoslavije Igor Butulija u junu je postao trener Crvene zvezde.

Rukometaši Srbije igrati u grupi D Svetskog prvenstva u Hrvatskoj, sa Danskom, Norveškom, Egiptom, Saudijskom Arabijom i Brazilom, odlučeno je žrebom.

Kadetkinje Srbije osvojile su srebro na drugom šampionatu sveta u Slovačkoj.

Muška rukometna reprezentacija Francuske osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu, u ženskoj konkurenciji trijumfovale su Norvežanke.

Jedan od najboljih rukometaša sveta i hrvatski reprezentativac Ivano Balić prešao je iz Portland San Antonija u Zagreb Kroaciju osiguranje.

Srbija dobila domaćinstvo Evropskog prvenstva 2012. godine za rukometaše.

Muška rukometna reprezentacija Srbije uspešno je počela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2010. godine pobedama nad Farskim Ostrvima, Italijom i Rusijom, i remijem sa Švajcarskom.

Srpski klubovi bili su neuspešni u evropskim kupovima u sezoni 2008/09. Crvena zvezda je eliminisana iz Lige šampiona posle grupne faze. Kolubara je poražena u trećem kolu Kupa EHF, a Partizan u trećoj rundi Kupa pobednika kupova. Jedini uspeh zabeležio je Proleter Naftagas koji se plasirao u osminu finala Čelendž kupa. Na proleće nas očekuje mnogo zanimljivih mečeva u Ligi šampiona, a titulu brani Siudad Real.

Rukometašice Norveške odbranile su titulu šampiona Evrope. Srbija je eliminisana već u grupnoj fazi takmičenja porazima od Hrvatske, Nemačke i domaćina Makedonije. Selektor Časlav Dinčić suspendovan je do juna 2009. godine zbog kritika upućenih na račun EHF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.