Sport u 2008. godini, prvi deo

Sezona iza nas predstavlja prekretnicu u auto-moto sportu, dogodila su se velika iznenađenja. Počela je premeštanjem najpoznatijeg relija iz Afrike u Južnu Ameriku, a završila se odlukom tri velike kompanije da se povuku iz glavnih kategorija ovog sporta.

Jelena Trajković
Podeli

Dobili smo najmlađeg šampiona u istoriji posle spektakularne poslednje trke, bivši šampion je posle dve godine bez titule pokazao da je onaj stari, dok je još jedan veliki šampion ponovo ostavio sve iza sebe i postavio mnoge rekorde. Тrke pod reflektorima su postale pravi hit, neka stara rivalstva sada su se preselila na druge terene, a samo nam ostaje da se nadamo da će naredna sezona biti podjednako uzbudljiva.

Krenimo hronološki:

Na početku januara otkazan je Dakar reli iz bezbednosnih razloga jer je ubijeno četvoro francuskih turista u Mauritaniji, u kojoj je trebalo da se održi devet etapa relija.

Roman Grožan postao je u aprilu prvi šampion GP2 Azija serije u kojoj je učestvovao i naš Miloš Pavlović.

Početkom maja ekipa Super Agurija је napustila Formulu 1 pošto je izgubila podršku Honde i pošto nije uspela da nađe nove finansijere .

Sredinom septembra titulu u evropskoj seriji GP2 uzeo je Đorđo Pantano, dok je Miloš Pavlović je učestvovao samo na prvom vikendu sezone u Španiji.

Skot Dikson osvojio je titulu u IndyCar šampionatu, a Danica Patrik je u Japanu došla postala prva žena koja je pobedila u toj seriji.

Prvi put u istoriji najbržeg cirkusa na svetu krajem septembra vožena je noćna trka – Velika nagrada Singapura, dok je Moto GP šampionat startovao pod reflektorima u Kataru.

Istog vikenda kad je vožena prva noćna trka u istoriji Formule 1 dominantno i naizgled lako Valentino Rosi je pokazao da je još uvek onaj stari i došao je do osme titule, šeste u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata. Rosi je prethodnu titulu osvojio 2005. godine, a u međuvremenu titule su osvojili Niki Hejden na Hondi i vozač Dukatija Kejsi Stoner.

Prvog vikenda u oktobru Troj Bejlis je došao do treće titule i objavio da se povlači iz Svetskog superbajk šampionata. Bejlisu je to treća titula, prethodne dve osvojio je 2001. i 2006. godine. Australijanac je u međuvremenu vozio i u Moto GP šampionatu, gde je ostvario jednu pobedu, u Valensiji 2006. godine.

U istom mesecu pokrenuta je Superliga formula u kojoj učestvuju vozači koji predstavljaju najjače svetske fudbalske klubova. Sada navijači Liverpula, Atletiko Madrida, Milana i Boke juniors imaju nove razloge za rivalitet.

Timo Šajder nastavio je dominaciju Audija u DTM šampionatu. Nemac je iza sebe ostavio Pola di Restu, vozača Mercedesa, a odluka o šampionu pala je na poslednjoj trci. U nemačkom šampionatu turističkih vozila učestovao je i bivši vozač Formule 1 Ralf Šumaher.

Italijan Marko Simončeli je bio najbolji u klasi do 250 kubika čime je ujedno doneo Đileri prvu titulu u toj klasi. Iza sebe je ostavio dvojicu iskusnih vozača u toj klasi, Alvara Bautistu i Miku Kalia. U klasi do 125 kubika trijumfovao je mladi Francuz Majk Di Melio.

Početkom novembra peto mesto na poslednjoj trci sezone, Velikoj nagradi Brazila, ispostavilo se da je bilo dovoljno Luisu Hamiltonu da u drugoj sezoni postane najmlađi šampion u istoriji Formule 1. Hamiltonovom glavnom rivalu Felipeu Masi bila je potrebna pobeda, a da Hamilton trku završi ispod petog mesta, a u pre poslednje krivine Britanac je bio šesti, ali je pretekao Tima Gloka u Tojoti i u poslednjim metrima došao do titule.

Istog vikenda Sebastijan Leb je došao do pete uzastopne titule u Svetskom reli šampionatu (WRC), a sa rekordnih 11 pobeda pomogao je Sitroenu u osvajanju titule najboljeg konstruktora, čime je francuski proizvođač prekinuo dominaciju Forda koji je u poslednje dve sezone bio najbolji.

Ivan Muler je osvojio titulu u Svetskom šampionatu turističkih vozila (WTCC), dok je Seat ušao u istoriji kao prvi osvajač titule konstruktora sa dizel motorom pod okriljem FIA i samim tim prekinuo niz od tri uzastopne titule ekipe BMW i Endija Priola.

Džimi Džonson postao je šampion glavne Nascar serije posle čak 36 održanih trka u sezoni, ispred Karla Džonsona i Grega Bifla. U najpopularnijoj seriji u SAD debitovao je bivši vozač Formule 1, Huan Pablo Montoja.

Početkom decembra zbog globalne finansijske krize Honda je odlučila da se povuče iz Formule 1.

Samo nedelju dana posle povlačenja Honde iz Formule 1 Suzuki i Subaru su objavili da se povlače iz Svetskog reli šampionata (WRC).

Sve šta vas zanima u auto-moto sportu možete da pročitate u prilozima Aleksandra Babića.

Narednih dana na ovim stranicama očekuju vas pregledi dešavanja i u ostalim sportovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.