MLS Kup 2008: Veliki trijumf Krua i Šmita

Fudbaleri Kolambus Krua pobedili su u trinaestom izdanju MLS Kupa u Los Anđelesu Njujork Red Bulse sa 3-1. Kru je tokom cele utakmice delovao kao bolja i ukomponovanija ekipa – što i doliči timu sa najboljim učinkom u regularnom delu sezone.

Nikola Olić, Vladimir Olić SAD
Podeli

MLS kup finale

Kolambus je dominirao sredinom terena gde su njihovi vezni igrači spretno upošljavali ubitačni par južnoameričkih napadača: Venecuelanca Alehandra Morena i Argentinca Gižerma Skelota, koji je ove sezone pojačao Kru kao njihov “designated” igrač (“Bekam” pravilo uvedeno prošle sezone, koje dozvoljava svakom timu da potpiše jednog igrača čija plata ne potpada pod seleri kep pravilo). Skeloto je imao briljantnu prvu sezonu: zaradio je MVP nagradu sa čak 19 asistencija tokom regularnog dela godine (drugi najbolji skor u istoriji lige) i taj plejmejkerski učinak je upotpunio asistencijama kod sva tri gola.

U 31. minutu Moreno, koji je MLS karijeru počeo upravo u Los Anđelesu, je primio Skelotov pas na ivici šesnesterca i sjajnim udarcem po zemlji u suprotnu stranu tik pored druge stative doveo Kolambus u vođstvo. Na samom startu drugog poluvremena smo videli dva gola u samo 87 sekundi. Prvo je u 51. minutu Džon Vonijak izjednačio, postigavši gol na gotovo identičan način kao i Moreno – isto mesto, isti ugao, isti rezultat – da bi već u sledećem napadu posle velike gužve u šesnaestercu nakon Skelotovog kornera Čed Maršal vratio Kru u vođstvo. Jedna od specijalnosti Kolambusa ove sezone su bili golovi iz prekida, a ovom prilikom markiranje Njuorka je bilo kriminalno loše i Maršal se zatekao sasvim sâm na tri metra od gola. U tom trenutku se osetilo da je Njujork izgubio inerciju, a njihov trener Huan Karlos Osorio je posle priznao da je to bio ključni momenat utakmice.

Red Bulsi su nastavili sa jalovim napadima, ali je iskusna ekipa Krua relativno lako obuzdavala te napore. Njujork je imao malo pravih šansi, prevashodno zbog odličnog markiranja njihovog najboljeg igrača, Kolumbijca Huana Pabla Anhela (njujorški “designated” igrač koga su prošle godine doveli iz Aston Vile), koji je bio jedan od kandidata za MVP-ja sezone, ali se u finalu praktično nije video. Kolambus je čak imao bolje šanse -- uključujući jednu briljantnu prečku sa 25 metara – posle jednog odličnog lob upošljavanja od Edija Gavena, kapiten Frenki Hejduk, jedan od okosnica američke reprezentacije, je glavom lobovao golmana Deni Čepera time zapečatio sudbinu Njujorčana za konačnih 3:1.

MLS Kup 2008

Uzgred, ovo je prvi put od 2003. i tek četvrti put u istoriji MLS Kupa, da je razlika bila veća od jednog gola. Za Red Bulse je nastupio Zeničanin Siniša Ubiparipović, čime se nastavila tradicija povezanosti njujorškog kluba sa ovim prostorima: jedan od njihovih mnogih (11 u 13 godina) bivših trenera je i Bora Milutinović, a krajem prošlog veka za njih je nastupao i Saša Ćurčić.

Ako vas čudi kako su se dva tima sa Istoka našla u finalu, liga je ove godine (ponovo) promenila sistem takmičenja i uvela Vajld Kard za poslednje dve pozicije. Njujork je kao petoplasirana ekipa istoka imao bolji skor od Kolorada kao četvrtog na zapadu, i uzeo je njihovo mesto. Red Bulsi su se provukli u plej of poslednjeg dana sezone upravo zahvaljujući Kolambusu i njihovoj pobedi nad DC Junajtedom, da bi u prvoj rundi šokirali dvostrukog uzastopnog šampiona Hjuston, pobedom od 3:0 usred Teksasa. Magija se nastavila novom pobedom u gostima, u finalu Zapada u Solt Lejk Sitiju. Tamošnji Real je napadao celu utakmicu, pogodio 3 stative i jednu prečku, ali su na kraju Njujorčani slavili 1:0. Njujork se do sada skoro svake sezone provlačio u plejof ali je samo jednom ranije uspeo da preživi prvu rundu. Posle ovako magičnog puta do finala, Red Bulsi su se nadali da je ovo konačno njihova godina.

Sa druge strane, Kolambus je rutinski odradio pobede nad Kanzas Sitijem i Čikagom, i konačno je stigao do finala posle mnogo pokušaja. Kru je od starta lige 1996. važio za jednu od najboljih ekipa Istoka, ali je redovno nailazio na DC Junajted i gubio. Onda je došao period obnavljanja ekipe i Kru tri godine zaredom nije ulazio u plej of, sve do ove sezone. Taj proces metamorfoze je zapečaćen u ovogodišnjem finalu Istoka kada su pobedili Čikago, za koga sada igra povratnik iz Engleske Brajan MekBrajd koji tokom prve decenije postojanja bio okosnica Kolambusa.

Ovo je timu iz Ohaja prva titula šampiona u prvom nastupu u finalu plejofa – i Kolambus i Njujork su bili debitanti u završnoj utakmici sezone pa se odranije znalo da ćemo dobiti novog šampiona.

Zigi Šmit

Pobeda baš u Los Anđjelesu za trenera novih šampiona Zigija Šmita ima posebnu draž. To je njegov rodni grad i mesto gde je započeo fudbalsku karijeru na UCLA, koji je kasnije i trenirao. Šmit je 2002. osvojio MLS Kup sa Los Anđeles Galaksijem, da bi uskoro zatim bio otpušten posle 6 sezona i to iskustvo pamti do danas, tako da mu je bilo posebno drago da slavi baš na terenu tima koji ga je najurio. Šmit je na konferenciji za štampu posle pobede priznao da mu mnogo znači pobeda baš na Houm Dipo Sentru. Od Šmitovog odlaska El Ej je prošao kroz mnogo trenera. Uprkos agresivnom marketingu, Galaksi ima mizeran učinak na terenu. Ni prisustvo Dejvid Bekama i Lendon Donovana, najboljeg aAmeričkog igrača trenutno na probi u Bajernu, tokom prethodne dve sezone nije pomoglo Galaksiju da uđe u plej of (iako se čak 8 od 14 ekipa kvalifikuje). Iako je zvanično stadion bio rasprodat (27,000), na Houm Dipo Sentru je bilo bar par hiljada slobodnih mesta.

Sa druge strane, Šmit je izabran za trenera sezone i sada je rekorder po broju pobeda u plej of utakmicama (19), pa su navijači iz Ohaja sa posebnom energijom klicali baš njegovo ime posle pobede.

Šmit je na konferenciji za štampu odao priznanje celom timu i kolektivnom pritupu igri. Ovo je prvi put da je neka druga ekipa sa Istoka sem DC Junajteda ovojila titulu šampiona, i prednost Zapada je sada smanjena na 8-5.

Skeloto je dopunio svoju MVP kolekciju titulom najboljeg igrača finala. Posle utakmice, jedan od domaćih novinara ga je pitao da li mu ova titula ima neku posebnu draž, da bi čovek koji je sa Bokom osvojio 15 trofeja diplomatski odgovorio kako su sve titule podjednako važne i da predstavljaju kulminaciju vrednog rada tokom cele sezone.

Igrači Krua su dugo slavili sa svojim navijačima, a došlo ih je preko hiljadu. Pehar je u jednom momentu završio na tribinama, ali je uredno vraćen, a letele su i majice, kape i kopačke. Momci iz Kolambusa su onda napravili neopisivo slavlje u svlačionici. Samo 24 sata ranije ista ta svlačionica je mirno i dostojanstveno bila na raspolaganju novinarima posle Media Kupa, a posle finala je završila sa barom šampanjca dubokom nekoliko centimetara. To je bila daleko najenergičnija i najduhovitija proslava bar u poslednje 4 godine koliko ja pratim finala MLS Kupa. Odnegde se pojavio električni brijač i većina igrača je svoje tradicionalne tronedeljne plejof brade pretvorila u razne bizarne varijante, kombinacije između morža i Vuka Karadžića, dok je Skeloto ostao bez kose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.