Kriza rezultata Ane Ivanović

Srpska teniserka Ana Ivanović eliminisana je sa turnira u Pekingu, porazom u četvrtfinalu od Kineskinje Đie Ženg. Otvoreno prvenstvo Kine označilo je još jedan turnir na kojem Ivanovićeva nije prošla dalje od 3. kola. Neuspeh u duelu sa Žengovom je četvrti poraz Ivanovićeve u poslednjih sedam mečeva. Posle do sada najvećeg uspeha, osvajanja titule na Rolan Garosu i skoka na prvo mesto na svetskoj rang-listi, usledio je nagli pad forme. Od početka avgusta zabeležila je samo tri pobede, a trenutno se nalazi na četvrtom mestu WTA liste.

Podeli

Dejan Vraneš, trener Ane Ivanović iz juniorskih dana i aktuelni selektor nacionalnog tima, ipak, smatra da nema razloga za uzbunu, s obzirom da je pad forme isključivo posledica povrede. Ivanovićeva je pauzirala skoro mesec i po dana, pa još uvek traži formu, smatra Vraneš.

"Ne može da se kaže da je to serija loših rezultata, pošto treba imati u vidu da je Ana dugo bila bez treninga, a tek nedavno je počela da trenira. Ipak joj treba vremena da se vrati u takmičarsku formu i to ne može da učini preko noći. Vidimo da je u Pekingu igrala znatno bolje nego u Tokiju. Kineskinja Ženg nije ni malo lak protivnik, tako da ovaj poraz u tri seta nisu toliko loše vesti koliko ljudi sa strane komentarišu", kaže Vraneš za B92.

Ana Ivanović je i sama nakon poraza u Pekingu izjavila da je zadovoljna nastupom u Kini, jer je primetan napredak u odnosu na dosadašnje nastupe, a da je najteži period iza nje smatra i Vraneš.

"Ana igra sve bolje i siguran sam da će na nekom od narednih turnira napraviti dobar rezultat. Ipak, treba vremena za povratak u vrhunsku takmičarsku formu, naročito posle tako duge pauze".

Sa druge strane, nekadašnji selektor Radmilo Armenulić smatra da povreda više nije glavni uzrok loših igara Ane Ivanović.

"Povreda uopšte više nije u pitanju. Mislim da je u pitanju psihološki trenutak, da ona ne može da se oporavi od prethodnih poraza i da joj to smeta u daljoj igri. Ipak, to se dešavalo i drugim vrhunskim teniserkama, tako da se nadam da će i Anu to da prođe", kaže Armenulić.

Povlačenjem Belgijanke Žistin Enan, ženski tenis ostao je ove godine bez jedne od najboljih teniserki u ovoj deceniji, ali je konkurencija u vrhu i dalje izuzetno teška, smatra Armenulić.

"U jednom trenutku je oko 5-6 teniserki otišlo sa rang-liste računajući Belgijanke Enan i Klajsters, Davenport koja je bila u drugom stanju i Morezmo koja je bila povređena, tako da se smanjila konkurencija pri vrhu. Ipak, sa velikim brojem mladih talentovanih teniserki, pre svega onih iz Rusije na vrhu je i dalje teško, tako da bi Ana i Jelena trebalo da vode računa o tome".

Rezultati Ane Ivanović od titule na Rolan Garosu:

Vimbldon:
Ivanović – De La Rios 2:0 (6:1, 6:2)
Ivanović – Deši 2:1 (6:7, 7:6, 10:8)
Ivanović – Ženg 0:2 (1:6, 4:6,)

Montreal:
Ivanović – Kvitova 2:1 (6:3, 4:6, 6:3)
Ivanović – Pašek 1:2 (2:6, 6:1, 2:6)

US Open:
Ivanović – Duševina 2:1 (6:1, 4:6, 6:4)
Ivanović – Koan 1:2 (3:6, 6:4, 3:6)

Tokio:
Ivanović – Petrova 1:2 (1:6, 6:1, 2:6)

Peking:
Ivanović – Korne 2:0 (6:1, 7:6)
Ivanović – Ženg 1:2 (6:7, 6:2, 4:6)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.