Florbol - novi sport u Srbiji

Florbol (u originalu se piše floorball) je vrlo mlad sport. Nije potrebno da imate neki poseban talenat, niti da ste "sportski" građeni, a ni brzina nije neophodni uslov. Bitno je da nabavite patike, palicu i ekipu.

Florbol je zabavan, brz, bezbedan i jeftin dvoranski timski sport. Tim se sastoji od 10 do 20 igrača, od kojih na terenu u istom trenutku boravi njih šest (uključujući golmana) na zvaničnim utakmicama. Ako se igraju prijateljske utakmice, broj igrača stvar je dogovora. Golman nosi laku zaštitu za telo i masku za lice ali nema palicu, već loptu hvata i dodaje rukama.

Nina Kolundžija
Podeli

Ovim sportom mogu da se bave i početnici, ali to je i sport sa velikim potencijalom za razvoj igračke tehnike – za baratanje palicom i lopticom, dodavanje, dribling i šut. Florbol je idealan za mešovite i timove u kojima se nalaze igrači različitih uzrasta. Zasniva se na brzini i tehnici, a ne na fizičkoj snazi. Povrede u igri su veoma retke, jer su i loptica i palice izuzetno laki.

''Dinamičan je sport, jedan od najbržih sportova u patikama u dvorani. Pristupačan je, svako može njime da se bavi. Jedino su golmani izloženi malo većem trošku, potrebna je kaciga, pantalone, štitnik, ali je inače sport za široku masu'', rekao je golman florbol reprezentacije Srbije, Najdan Vučković.

U svom sadašnjem obliku florbol je osmišljen u Švedskoj sedamdesetih godina dvadesetog veka. Danas se zvanično igra u 45 zemalja, a svakim danom stiče nove pristalice i igrače. U svetu postoji preko 3.700 florbol klubova i 255.000 registrovanih igrača. Svetsko prvenstvo se organizuje svake godine – jedne godine u ženskoj, druge u muškoj konkurenciji. Aktuelni svetski prvak u florbolu je Švedska u obe konkurencije. Najbolji igrač florbola na svetu je Geri Geš, koji je ovu titulu zaslužio na Mundijalu 2006. godine.

Atraktivnost florbola, njegova bezbednost, jeftina oprema, kao i mogućnost igranja u fiskulturnim salama čine ovaj sport posebno zanimljivim izborom za nastavnike fizičkog vaspitanja. Deca širom sveta rado prihvataju ovaj sport na časovima fizičkog, a mnoga od njih pokazuju želju da se priključe nekom klubu i počnu da treniraju. Zanimljivo je da florbol postaje sve prisutniji među profesionalnim igračima različitih sportova, koji ga koriste kao deo svog kondicionog treninga.

Florbol se može igrati i na asfaltnom terenu, ali u tom slučaju lopatice palica će se brzo izlizati. Iz tog razloga ovaj sport se pretežno igra u dvoranama. Parket i ostale podloge dvoranskih terena ne mogu biti oštećeni florbol palicama niti lopticom.

''Pravila su skoro ista kao hokej na ledu. Postoje male razlike'', rekao je selektor florbol reprezentacije Srbije, Dragan Antić.

Pravila igre

Igra počinje na centru terena, sa dva protivnička igrača koji se bore za lopticu. Ostali igrači tada moraju da budu udaljeni najmanje tri metra od loptice. Kada se igra na male golove, označi se zona ispred gola i igrači protivničkog tima ne smeju da se nađu unutar te zone. U florbolu nije dozvoljeno dodavanje loptice saigraču nogom, kao ni primanje takve loptice; korišćenje glave, ruke ili noge za zaustavljanje loptice, korišćenje noge ili palice za kontakt sa lopticom koja se nalazi iznad visine kolena, kao ni dodir sa protivničkim igračem ili sa njegovom palicom.

U florbolu je dozvoljeno šutiranje loptice do sopstvene palice. Driblanje na ovaj način je dozvoljeno, sve dok loptica posle udarca nogom dolazi u dodir sa palicom igrača (ili protivničkog igrača) pre nego što ponovo bude šutnuta (nije dozvoljeno šutiranje nogom dva puta za redom). Dozvoljeno je zaustavljanje loptice telom (ali nije dozvoljeno skočiti tom prilikom), kao i biti u kontaktu s lopticom koja se nalazi ispod nivoa kolena; igrač sme da drži palicu unutar golmanskog prostora.

Za početnike se preporučuje uspostavljanje jednostavnih pravila. Dosuđuju se prekršaji za opasnu igru - visoko podignuta palica ili nasrtaj telom - posle prekršaja sledi slobodan udarac sa mesta gde je prekršaj napravljen. Igra se nastavlja kada se loptica odbije od ograde, kao i kada se nalazi iza gola. Ako se loptica nađe van terena, igra se prekida i loptica se dodeljuje ekipi koja nije skrivila njeno izbacivaje sa terena. Loptica se tada izvodi sa mesta gde je prešla aut-liniju. Ako nije jasno čiji igrač je izbacio lopticu sa terena, za lopticu se bore dva protivnička igrača.

Srbija

U Srbiju je florbol stigao prošle godine posle donacije Svetske florbol federacije i Finske federacije. U ponedeljak 21. aprila, počinje Svetsko prventsvo u Bratislavi na kojoj naša reprezenatcija prvi put učestvuje. Za sada postoje tri kluba u Srbiji, a u planu su promocije tog sporta u svim većim gradovima.

''Na Svetskom prvenstvu učestvuje devet ekipa, Argentina je otkazala učešće u poslednjem trenutku. Mi smo u gruoi sa Gruzijom, Korejom, Španijom i sa domaćinom Slovačkom. Imamo tu čast da otvorimo prvenstvo sa reprezentacijom Slovačke. Prva zvanična utakmice reprezentacije biće jedan veliki događaj'', rekao je Najdan Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.