Nadal i Federer: legendarni rivali

Kada kažete „Borg“ i „legenda“, odmah možete pomisliti i na Rodžera Federera. Švajcarac je za poslednjih pet godina zauvek obeležio svetski tenis, i već se može svrstati među najbolje tenisere u istoriji. Takođe odmah možete povezati Federerovu psihičku stabilnost i hladno ponašanje na terenu sa čuvenim „ledenim“ Borgom.

No, tu se od ove sezone i te kako umešao i temperamentni Nadal, sušta suprotnost Federerovom stilu i igri, koji se nekima čak doimaju i kao oblik snobizma.

Rafa je živa vatra; način na koji se on kreće i udara, kako proslavlja svaki poen i koliko se bori- to je otelotvorenje, ne samo vrhunskog i zanimljivog tenisa, već i sporta i takmičarskog duha uopšte“, navode mediji.

A K
Podeli

Svojom jakom ličnošću i rivalstvom sa Federerom, Nadal je već postao meta poređenja sa čuvenim Džonom Mekinroom, koji je isto izgubio u finalu Vimbldona od Borga 1980. (i to isto kada je Borg osvojio svoju petu titulu zaredom). Upravo je Mekinrou bio taj koji je srušio Borga posle Vimbldona na US Openu 1980. Borgov sledeći US Open je bio poslednji koji je ikada igrao- i Mekinrou ga je osvojio u četiri seta, time postajući prvi igrač koji je uspeo da tri puta zaredom osvoji otvoreno prvenstvo Amerike. Nadal je, uspevši da 81 put zaredom ostane neporažen na šljaci prestigao rekord od 75 mečeva koji je držao upravo Mekinrou. Sličnost je zapanjujuća, a da li će se istorija ponoviti...Ne, ako je verovati rečima Rodžera Federera.

Strašno je što se Bjorn povukao tako rano“, naglašava Federer. „Ja nameravam da nastavim da osvajam titule dokle god mogu“.

Naravno, Federerove ambicije nakon svega jesu sasvim opravdane, i veruje se da će on uspeti da sruši rekord Pita Samprasa, koji je u karijeri osvojio 14 Gren Slem titula.

Pošto je osvojio 7 od poslednjih 9 Gren Slemova, teško je poverovati u to da neće uspeti da u toku karijere osvoji bar još 4“, izjavio je bivši teniser Greg Rusedski.

Upravo zbog svojih razlika, svetski broj 1 i 2 svakodnevno dele mišljenja publike i od svojih obožavalaca prave protivničke tabore. Teško je odoleti kvalitetu i lakoći Federerove igre, ali mladi Nadal, koji svakodnevno ostavlja srce na terenu i svu svoju energiju ulaže u svaki poen postaje prototip uspešnog tenisera i vrhunskog sportiste.

Sada je Vimbldon već prošao, ali se svi već punom parom spremaju za takmičenje u Njujorku, za koje se veruje da će biti još neizvesnije i napetije, i to ne samo zbog dve trenutno najbolja svetska tenisera.

Mnogi igrači su pokazali fenomenalnu igru ove sezone i neosporno je da će narednih godina biti velika borba oko vrha ATP liste.Male su razlike među igračima koji su u prvih deset, i svi su mladi, ali su Federer i Nadal za sada, ipak, neprikosnoveni“, navodi BBC sport.

Ovogodišnji US Open se lako može pokazati kao jedan od najžešćih svih vremena. Rafa zna da je sad moguće da je najjači, i mada Federeru odgovara što je podloga na US i Australian Openu još brža nego na Vimbldonu, Nadal može da ga dobije.“

Nakon što je pre neki dan izjavio da mu je „bolje da što pre osvoji još neku titulu, pre nego što ih Nadal sve pokupi“, Federera su upitali da li su to samo reči skromnog šampiona, ili čoveka koji predoseća da će uskoro biti svrgnut sa teniskog trona.

Ono što sam hteo da kažem jeste da je Nadal prišao jako blizu osvajanja Vimbldona; da je uzeo trofej, to bi bilo sasvim zasluženo, a ja moram da budem realan- njegova igra ne stagnira“ , dodao je Federer.

Realno, situacija i jeste takva.

Otkad se pre tri godine probio u vrh svetskog tenisa, Rafael Nadal pokazuje drastično poboljšanje u igri na nivou sezone, možda čak i turnira. Svi znaju da je on „kralj šljake“, mnogi čak tvrde da je na toj podlozi najbolji igrač ikada, ali otkako je napravio neverovatan napredak u svojoj igri na travi, smatra se da će se uskoro približiti svetskom broju 1, čoveku kome travnata podloga veoma pogoduje- Federeru.

Nadal je mnogo bliži na travi Federeru, nego što je njemu Federer na šljaci, i on to zna“, kaže Rusedski.

U prilog Federeru ide i činjenica da Nadal do sada nije uspeo da se plasira u polufinala US Opena i Australian Opena, ali pitanje je da li su to sada dobri pokazatelji situacije, ako se uzme u obzir neverovatno dobra igra Nadala na svim podlogama ove sezone.

O jednom od najboljih finala Gren Slema svih vremena mnogo je imao da kaže i legendarni Boris Beker:

Nadal je kontrolisao tok čitavog finala Vimbldona, ali Federer ne bi bio istinski šampion ako ne bi znao kako da se izvuče iz tako neugodnih situacija. On je fenomenalan, i zaslužuje svaku titulu do koje dođe. Finale je bilo toliko dobro upravo zato što su njih dvojica broj 1 i 2, ali i zato što su toliko različiti. Oni izvlače ono najbolje jedan iz drugog; svaki njihov susret je poslastica. Ali ja verujem da je Nadal budući najbolji teniser sveta. Tek je napunio 21 godinu, a toliko je dobar da je ponekad stvarno neverovatno gledati ga kako igra.“

Nadal je takođe jedini igrač koji u susretima sa Federerom ima pozitivan skor: 8-5 (0-2 na travi, 2-2 na tvrdim podlogama i 6-1 na šljaci). Taj skor je zamalo mogao da pre neki dan postane mnogo bolji, ali Federerov čelični karakter je uspeo da se izvuče iz provalije u koju se Rafael spremao da ga gurne (da je osvojio finale Vimbldona, opasno bi se približio Federeru na prvom mestu; ovako je razlika i dalje 2000 bodova, što je nemoguće stići do kraja ove sezone):

Tajming je sve kad je Federer u pitanju, momenat kad uspeva da izvuče i sačuva svoju fenomenalnu igru. Osnova svakog šampiona nije koliko dobro igraju u određenom trenutku, već upravo taj „određeni trenutak“. Rodžer je čekao peti set, sate i sate igre da prođu, da bi najednom svoju igru uzdigao na taj genijalni nivo koji mu je i doneo titulu. Toliko je Nadal bio jak, ali tih par trenutaka koje je Federer odabrao da napadne ispostavili su se kao ključ za uspeh. To mogu samo retki“, navodi „Tajms“.

Neki se ne bi složili sa njima. Pored raznih britanskih medija koji su ostali zapanjeni kvalitetom i jačinom Nadalove igre, naročito u finalu, najglasnije u odbrani mladog Španca bile su upravo španske novine koje su pomno pratile svaki potez i jednog i drugog tenisera:

Neću da se žalim na povredu; neću ni da se pravdam time što sam mnogo više vremena na terenu proveo od Federera. Neću čak ni da užasan nivo stresa zbog prekidanih mečeva i izgubljenih setova navodim kao razlog zašto sam izgubio u finalu. Izgubio sam i sad idem dalje. Barem znam koliko mogu, a mislim da sada znaju i svi drugi“, kratko, ali efikasno izjavljuje Rafael Nadal, na šta se nadovezuje španski dnevni list „As“:

Ovo finale Federer nije dobio, već ga je Nadal izgubio. Da li su u pitanju bili samo koncentracija i živci, teško je reći, ali jedno je sigurno- ne možemo zanemariti mučenje Nadala protiv jakih rivala u mečevima koji su često prekidani, dok se Federer odmarao gotovo nedelju dana, što je nečuveno. I pored svega toga uspeo je da briljira tokom čitavog meča i ko zna šta bi bilo da Federer nije uspeo da sačuva samo jedan od onih nebrojenih brejk-prilika koje je Nadal imao tokom čitavog meča. Neprevaziđeno serviranje Federera i rekordan broj asova sigurno su odigrali bitnu ulogu, ali na terenu ima da se igra mnogo više od toga. Nadal je skroman i samo gleda napred, a možda je tako i najbolje- ubrzo neće biti neiskorišćenih brejkova“.

Sa ovim tvrđenjem, i činjenicom da se faktori stresa, napora i povreda ne mogu zanemariti, slaže se i Metju Norman iz „Ivning Standarda“: „Federer je dobio ovu užasnu bitku, ali definitivno nije dobio i rat. Baš kao što je Mekinrou preuzeo sve od Borga posle čuvenog finala 1980., tako i Nadal preti, a njegove pretnje nikako nisu prazne. Da ima malo bolji servis, niko ni u kakvim uslovima ne bi mogao da ga zaustavi. Osim snage koja nikada nije viđena u tenisu, sada ima i um koji može da sredi sve.“

Upravo to trenutno i jeste najveći Federerovih problem- to što Nadal sada, osim snage koja prevazilazi i umor i povrede i borbenosti koja pomera granice ljudskih mogućnosti, ima i tehniku kojom može, ne samo da parira, već i da u skorije vreme prevaziđe velikog „Feda“.

Slažem se da se neverovatno popravio. Njegov napredak je toliko brz da ga teško možete pratiti; za duele sa njim se treba spremati od turnira do turnira. Ranije je bilo jako teško- sada će biti skoro nemoguće zaustaviti ga“, govori Federer.

Treba znati da Federer želi da ostane upamćen kao najveći igrač svih vremena“, navodi Rusedski.

Ako se gleda dosadašnji Federerov učinak i njegovu trenutnu poziciju, to je realna mogućnost, ali treba uzeti u obzir ono najbitnije- Nadal je punih 5 godina mlađih od Federera. Sa svojih tek napunjenih 21, već ima osvojena tri Gren Slema, i dva finala iza sebe. Kad je bio njegovih godina, Federer nije imao nijednu titulu, pa čak ni finale velikih takmičenja. Takođe treba uzeti u obzir svakodnevno napredovanje Nadala, koji svojom igrom postavlja nove standarde na šljaci, a na dobrom je putu da to uradi i na travi. Kao što CNN prenosi: „Za njega je samo nebo granica, i pitanje je dana kada će postati svetski broj 1- i to ostati“.

Njihovo rivalstvo je veće nego ikada, obojica su odlučila da kreiraju istoriju tenisa. Ova bitka već traje godinama, i do sada je podelila mišljenja gotovo svih ljubitelja tenisa, a, što je bitnije, tenisu je privolela milione novih gledalaca. „Ledeni Fed“ protiv „Vatrenog Rafe“, jedno od možda najvećih rivalstava sporta uopšte ne jenjava.

Naprotiv, izgleda da nam prava bitka, a sa njom i najbolji i najzanimljiviji tenis, tek predstoji.

Da li će i koliko dugo Rodžer Federer moći da se odbrani od naleta španske „furije“, ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.