Mančester: Navijači protiv Glejzera

Miloš Paunović, Mančester
Podeli

Navijači Mančester Junajteda nastavili su da protestuju protiv američkog milijardera Malkoma Glejzera, koji je u četvrtak postao vlasnik većine akcija tog kluba.

Glejzer je otkupio akcije od trojice velikih deoničara. Najpre su, posle dugih pregovora, akcije prodali Irci Džon Magnije i JP MekManus (poznati po sukobu sa menadžerom kluba Ser Aleksom Fergusonom oko vlasništva trkačkih konja), a zatim je svoj udeo u klubu sa Old Traforda prodao i Škot Hari Dobson.

Tako je Glejzer došao do oko 63 odsto akcija, ali se prema insajderskim informacijama njegov udeo zapravo približio sedamdesetom procentu, jer je jedan broj malih akcionara iskoristio ponudu od tri funte po akciji da unovči svoje deonice.

Ukoliko Glejzer postane vlasnik 75 posto plus jedne akcije, klub će se povući sa berze i Amerikanac će imati potpuno pravo raspolaganja svim vlasništvom Junajteda, od igrača, preko stadiona i poslovnog prostora, do trening centra.

Taj scenario najviše brine navijače, jer bi na taj način Glejzerov ogromni dug (procenjuje se na oko 300 miliona funti!) morao da se vraća sredstvima kluba. To bi svakako povećalo cenu ulaznica za utakmice, a sa druge strane bi verovatno dovelo i do rasprodaje igrača, a možda i legendarnog stadiona na jugozapadu Mančestera.

Oko 500 navijača, uglavnom vlasnika deonica i sezonskih karata za utakmice Mančester Junajteda, okupilo se ispred stadiona Old Traford, u znak protesta. Demonstracije su uglaavnom bile mirne, a najveći incident predstavljala je 15-minutna blokada Čester Rouda, glavne saobraćajnice koja od centra grada vodi ka stadionu i dalje na jugozapad.

Nešto kasnije dogodio se manji incident ispred samog stadiona. U prostorijama Mančester Junajteda organizovana je dobrotvorna večera, kojoj su prisustvovali članovi uprave kluba. Navijači su se okupili ispred upravne zgrade i glasno protestovali, a nekoliko predmeta (novčići, plastične flaše) bačeno je u pravcu zgrade.

Posle toga su se učesnici protesta okupili oko statue legendarnog Mata Bazbija na jugoistočnom uglu stadiona, gde je protest završen.

Iako je protest prošao bez većih incidenata, navijači su bili veoma bučni. Oni su nosili tranparente sa natpisima da Junajted nije na prodaju, a najupečatljiviji detalji bili su paljenje fotografija i lutke Malkoma Glejzera, i još značajnije – sezonskih karata, kako profit ne bi išao Amerikancu.

Treba napomenuti da se nove sezonske karte izdaju samo kada se stadion dograđuje, i da predstavljaju porodično vlasništvo, koje se prenosi s generacije na generaciju.

Posle određenog vremena policija je naredila da se navijači raziđu, pa se protest završio oko 20:15 po ovdašnjem vremenu. Dve osobe nisu želele da postupe u skladu sa policijskim naređenjem, pa su privedene. Protesti će se nastaviti sledećih dana.

Prethodni pokušaji tajkuna da postanu većinski vlasnici najpopularnijeg kluba na planeti (54 miliona registrovanih navijača) nisu uspeli, a najspektakularnije je propao Rupert Mardok, medijski mogul i vlasnik BskyB korporacije, kao i velikog broja dnevnih listova u Engleskoj, među kojima su ugledni The Times i tiražni The Sun.

Glejzer (koga zbog visine i riđe kose i brade zovu “vilenjak”, po mitskom biću iz irske tradicije) je vlasnik NFL ekipe Tampe Bej Bakanirs, a na Forbsovoj listi najbogatijih Amerikanaca nalazi se na 244. mestu. Glejzer je u biznis ušao sa 15 godina, kada je umro njegov otac, litvanski Jevrejin, koji je emigrirao u SAD između dva rata. Veštim vođenjem sajdžijske radnje on je za 60 godina došao do ogromnog bogatstva i postao vlasnik najprofitablinijeg fudbalskog kluba na planeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.