Vlade Divac: "Argentinci su favoriti"

Jedan od najboljih košarkaša na ovim prostorima svih vremena, Vlade Divac, odigrao je još jednu sezonu za Sakramento Kingse i ponovo ostao bez šampionskog prstena, praktično jedinog trofeja koji mu nedostaje u dugogodišnjoj karijeri. Vlade je upravo odigrao poslednju sezonu, višegodišnjeg ugovora sa Kingsima, i prvi deo odmora provodi upravo u Sakramentu razmišljajući o nastavku karijere. Dopisnik B92 iz Kalifornije Dejan Marković razgovarao je sa Vladom ne samo o NBA ligi, mogućem odlasku iz Kingsa, trejdu Vebera ili Stojakovića i neuspehu Kingsa, već i o domaćim aktuelnim temama – Superligi SCG, eventualnom učešću Partizana u Gudjer ligi, Evroligi i šansama reprezentacije na OI u Atini...

Dejan Marković B92
Podeli

Vlade, u sredu je odigran još jedan derbi, u kome je Partizan lakše nego što su mnogi očekivali pobedio. Tvoj komentar meča posle koga su crno-beli obezbedili prvo mesto pred plej of...

Zanimljiva utakmica, Partizan je igrao bolje, posebno tu mislim na Božovića i Šćepanovića. Pored toga, presudilo je i slabo izvodjenje slobodnih bacanja i slab skok igrača Zvezde.

Partizan ima velikih problema sa povredama od početka sezone. Sada nema Hausa i Krstića, a dolazi Vojvodina u polufinalu doigravanja ?

Biće veoma zanimljivo. U plej of su ušle 4 ekipe koje su odigrale standardno, pre svega tu misilim na Partizan, Zvezdu i Vojvodinu.  Mislim da će nama biti najteže u prvom krugu protiv ekipe Vojvodine koja nije izgubila u Novom Sadu. Ja mislim da je ta neizvesnost dobra za našu košarku.U drugom polufinalu izmedju Crvene zvezde i Hemofarma,Zvezda je favorit, i na kraju očekujem finale izmedju „večitih rivala“.

Učešće Partizana u Evroligi. Šta je nedostajalo za plasman u drugi krug ?

"Sportska sreća. Napravili smo dobar tim, da smo bili zdravi i kompletni, igrali bi smo u drugom krugu. Bilo je tu dosta povredjenih igrača, Krstića, Hausa... Mi smo potpisali ugovor sa Šćepanovićem koji je iskusan igrač, jer smo očekivali da ćemo igrati u drugom krugu. Nesrećno smo poraženi od  Orteza, pa čak i od Lotomatike, što nas je bacilo u drugi plan i dovelo u situaciju da čekamo druge rezultate. Medjutim, ti rezultati se nisu ostvarili, otišao je Žalgiris koji je mogao i na F4.Propuštena je velika šansa jedne generacije".

Igrački kadar nije na nivou želja navijača koji žele bolje rezultate u Evropi. Odlazi Krstić, najverovatnije i Haus i Braun... Kako ćete odgovoriti ?

Mi bi voleli da imamo najbolje igrače u Partizanu i da jurišamo na F4 Evrolige. To je i bio  naš plan kada smo došli, da za 5 godina napravimo ekipu dobru za tako nešto. Cela situacija u sportu kod nas, se gleda kroz ekonomsku situaciju jer ona diktira drugi tempo. Igrači takodje odlaze mnogo rano, a nije realno da ga držiš zbog ekonomske situacije – ne možemo držati Krstića za 100 hiljada evra a može da uzme 2-3 miliona dolara u NBA, to ne bi bilo korektno ni prema njemu. Sa boljom finansijskom situacijom u zemlji mi bi bili u poziciji da sačuvamo te igrače u timu".

Da li će posle vesti čelnika ULEB-a, da svako ko želi u Evroligu mora da igra i regionalnu Goodyear ligu, Partizan i zaigrati u tom takmičenju ?

Mislim da je to bila pre svega vest čelnika Gudjer lige. Zvanična vest iz Evrolige je da će šampion SCG i dalje učestvovati u Evroligi, a da mi moramo da napravimo dogovor sa čelnicima ULEB-a oko učlanjenja u tu organizaciju i postanemo deo tog takmičenja, i da svakako napravimo jaku i čvrstu našu ligu. Za Gudjer smo svakako, i Partizan i ja lično uvek zainteresovani – ali da se zaštiti naša košarka. U nekim razgovorima sa ljudima iz naše košarke dogovor je da se podje sa pretpostavkom da u tom takmičenju igra 6 klubova iz naše lige - i to bi onda bilo dobro takmičenje. Ovako, imati 4 predstavnika, a dva velika kluba u našoj ligi ostaviti, a kasnije praviti Superligu je nezahvalno. Klubovi ipak treba da se posvete našem regionu. Hale su bile prepune prošle sezone i u Kraljevu i u Nišu i u Leskovcu, Novom Sadu, Vršcu, jer je Partizan ostao u toj ligi – to treba iskoristiti jer naši mladi igrači dolaze iz tih krajeva“.

Privatizacija kao put za bolje funkcionisanje klubova i na finansijskom planu i jasnije odnose u budućnosti ...

Verujem da je tako, ali je teško pronaći pravi sistem i proceduru za privatizaciju naša dva najveća kluba Crvene zvezde i Partizana. Što se tiče Partizana, da me neko ne razume pogrešno - ni Saša ni ja nismo zainteresovani da budemo, kako to u svetu kažu  – vlasnici. Mi smo tu došli da pomognemo u jednom prelaznom periodu. Ko god želi da udje u Partizan i uloži, mi ćemo ga prihvatiti oberučke. Ne znam, da napravimo neko akcionarsko društvo recimo, ja bih lično voleo da otkupim jedan posto akcija Partizana, jer to je ipak moj klub“.

Olimpijska godina i turnir u Atini su pred nama. Da li naša reprezentacija ima šansu da pobedi, sada je već izvesno, desetkovane Amerikance u finalu ?

Mi treba da budemo realni, mi smo nerealna nacija kada posmatramo neke stvari. Realno je očekivati medalju. Treba da se poklope, sreća, atmosfera, forma, a u finalu su šanse uvek  50-50. Ako se to dogodi, da dodjemo do finala, sve je moguće što smo pokazali u Indijanapolisu. Tu je Argentina, koja po meni, kako su odigrali poslednje dve tri godine - ima veće šanse nego i mi i Amerikanci – tako da je nerealno da očekujemo da ćemo Amerikanci i mi biti ispred Argentine. Oni su po meni, ako ne favoriti broj 1, onda favoriti broj 2 da osvoje zlato. Imaju tim koji je dugo na okupu, igraju fenomenalno. Mi smo ih dobili na iskustvo i na sreću u SAD. Tu ne treba zaboraviti ni domaćina Grčku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.