Kup 6 nacija u ragbiju - Engleska ili Francuska ili ...!

Ovog vikenda počinje Kup 6 nacija u ragbiju. Po prvi put u istoriji ovog turnira reprezentacija Engleske ulazi u takmičenje kao ekipa koja brani trofej, kao osvajač Gren Slema i kao vladajući svetski prvak.

Ivan Lončarević
Podeli

Nije mali broj ljudi koji smatra da oslabljenoj reprezentaciji Engleske neće biti lako u odbrani trofeja i da joj najveća opasnost preti od ekipa Francuske i Irske.

I Škotska ima puno toga da kaže, pogotovo posle razočaravajućeg nastupa na Svetskom kupu u Australiji, dok se Italijani nadaju najuspešnijem učešću na kupu do sada. Reprezentacija Velsa, posle nekoliko briljantnih partija u Australiji, nada se da njihov trenutak još nije prošao i da “mladi velški lavovi” još nisi rekli svoje.

Ako se u obzir uzimaju igre u poslednjih nekoliko godina, Engleska je apsolutni favorit. Sve je na njihovoj strani: superiorna ekipa, iskustvo, respekt koji su stekli osvajanjem Svetkog kupa na terenu protivnika i tradicija. Ali oproštaj od reprezentacije fascinantnog kapitena Martina Džonsona, odluka odlikovanog selektora Klajva Vudvorda da se zahvali nekolicini igrača na saradnji i povrede više igrača koji su doneli prvi trofej Engleskoj posle skoro četiri decenije, među njima i  prve zvezde ovog sporta Džonija Vilkinsona, biće ozbiljne smetnje ekipi da odbrani trofej.

Prošle godine Engleska je veći deo mečeva odigrala na domaćem terenu, a ove – očekuju ih gostovanja u Rimu, na škotskom Marejfildu i na kraju, u poslednjem kolu, u Parizu na Stad D'Fransu, moćnoj ekipi Francuske.

Reprezentacija Velsa je odigrala dva briljantna meča na Svetskom kupu protiv dve najbolje svetske reprezentacije i izborila plasman u četvrtfinale. Sada su apetiti porasli. Prvi protivnik je podmlađena ekipa Škotske i to će biti pravi derbi. Ovo takmičenje je i poslednje za hedkouča Stiva Hansena.

Francuzi su sami sebi najveći protivnik i toga je svestan i selektor  Bernar Laport. Posle impresivnog starta na početku Svetskog kupa, malo australijske kiše odnelo je timski duh i snove o trofeju. Ipak, oni su tim koji je u stanju da pobedi apsolutno svakog, a u odustvu Vilkinsona možda je sada pravi trenutak da talentovani flajhalf Frederik Mišalak “stupi na tron”.

Irci u ovogodišnje takmičenje ulaze osetno oslabljeni odlaskom u “penziju” verovatno najboljeg irskog igrača poslednjih decenija, Kita Vuda. Nadaju se pobedama na domaćem terenu protiv Velsa, Škotske i Italije, ali biće veliko iznenađenje ukoliko uspeju da naprave uspeh u one dve utakmice na strani. Prošle godine Kup je odlučen u poslednjim trenucima meča na Lensdaun Roudu, a ovoga puta Irci sigurno neće dozvoliti Englezima da se tako lako izvuku još jednom.

Ovo takmičenje u mnogo čemu označava novi početak za reprezentaciju Škotske. Po prvi put sa klupe neće komandovati Ijan MekGikan, već će ključne poteze vući Met Vilijams. Bivši kouč Lajnstera ima puno iskustva, ali pitanje je koliko će mediji i navijači imati strpljenja za smenu generacija i dolazak naslednika Brajana Redpata, Gregora Tounsenda i Martina Leslija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.