Promene u kosarkaškim pravilima pred sezonu 2003-04

Boris Husović
Podeli

Autor analize je savezni košarkaški sudija

U tesktu koji u nastavku možete pročitati ukazaćemo na sve izmene koje su planirane za narednu sezonu, a i upozorićemo na određene greške koje su se događale na protekla dva Evropska prvenstva, muškom i ženskom.

Kako bismo olakšali shvatanje svih promena koje će biti primenjene već za nekoliko dana nećemo ići hronološkim redom, onako kako je to naznačeno u zvaničnim pravilima igre, već ćemo objašnjavati stavku po stavku.

Od sada će svaki trener tokom regularnog dela utakmice imati na raspolaganju 5 tajm auta, dva u prvom i tri u drugom poluvremenu. Ranije je svaki trener imao pravo na po jedan tajm aut u svakoj od prve tri i dva tajma u četvrtoj četvrtini i oni se nisu mogli prenositi iz četvrtine u četvrtinu. Od ove sezone trener ima pravo na dva tajm auta u prvom poluvremenu, što znači da oba može da iskoristi u drugoj četvrtini. Istovremeno data je mogućnost na tri tajma u drugom poluvremenu, s tim da su oni prenosivi, mogu sva tri u trećoj četvrtini, a mogu i u četvrtoj. Ostaje odredba da svaki trener ima pravo na po jedan tajm aut u produžecima.

Sledeća promena je vrlo bitna. Od subote lopta će se podbacivati samo dva puta tokom utakmice, u prvoj i trećoj četvrtini, ukoliko ne bude produžetaka. U svakom od produžetaka lopta se podbacuje. Umesto podbacivanja uvodi se tremin neizmeničnog poseda. Zbog toga se uvodi i novi tehnički uređaj, pokazivač naizmeničnog poseda lopte – takozvana strelica kojom prema preporuci sudijske komisije Košarkaškog saveza Srbije upravlja zapisničar.  Da pojasnimo na primerima ove teške za razumevanje definicije.

Razjašnjenje u primerima:

1. Pošto sudija u prvoj četvrtini podbaci loptu i ekipa A osvoji posed (znači da ima prvi napad na utakmici), zapisničar strelicu okreće protiv ekipe koja je u prvom napadu uzela loptu. To praktično znači da prilikom prve sledeće dosuđene mrtve lopte nema podbacivanja, već loptu dobija ekipa B.

2.  Centar ekipe A (beli) prilikom podbacivanja odbija loptu koja kreće prema autu, krilo tima A (beli) se baca ali ne uspeva da spasi loptu i ona pripada ekipi B (crni) . Sudijska odluka: Ekipa B (crni) ima prvi posed i strelica se okreće protiv ekipe B (za ekipu A(beli)) prilikom prve sledeće mrtve lopte.

3. PRILIKOM PRIMENE PROCESA NAIZMENIČNOG POSEDA LOPTE BITNO JE RAZLIKOVATI DA LI JE EKIPA NAČINILA GREŠKU (FAUL) ILI PREKRŠAJ (PRESTUP) PRILIKOM UBACIVANJA.

Primer:

Ekipa A (beli) ima pravo na ubacivanje lopte usled naizmeničnog poseda (posle dosuđene mrtve lopte). Pre nego što je ubacivanje završeno igrač iste ekipe pravi grešku (faul) nad ekipom B (crni). Sudijska odluka je da se faul upisuje, lopta se dodeljuje ekipi B što znači da prilikom sledeće dosudjene mrtve lopte ekipa A (beli) ima pravo na posed.

Sa druge strane ukoliko u istoj situaciji igrač ekipe A (beli) napravi prekršaj prilikom uvođenja lopte (suviše koraka, prestup prilikom izvođenja, BAČEN PAS U AUT NA DRUGU STRANU TERENA) ista ekipa gubi pravo i na posed u tom trenutku i na naizmenični posed i lopta ide ekipi B (crni) kao i strelica za sledeći napad.

4. Ekipa A (beli) uvodi loptu sa strane u visini reketa. Nakon visokog i nepreciznog pasa lopta se zaglavljuje između obruča i table. Od sada je to prekršaj i lopta pripada ekipi B (crni). Do sada je to prema pravilima bilo podbacivanje.

5. Ukoliko prilikom podbacivanja na početku prve i treće četvrtine, odmah, a pre nogo što je uspostavljen posed, dođe do držane (mrtve) lopte, s obzirom da nije uspostavljen posed i da strelica nije mogla da bude okrenuta u određenom smeru, dosudiće se mrtva lopta i skakaće igrači koji su držali loptu.

6. PRIMER IZ DOMENA NEVEROVATNIH DOGAĐAJA: Ukoliko prilikom šuta na koš, na loptu u isto vreme igraju igrač odbrane i napada na vrhu uzlazne putanje lopte dosudiće se mrtva i napad će se dodeliti u skladu sa strelicom.

NA POČETKU DRUGE I ČETVRTE ČETRVTINE POŠTUJE SE STRELICA I NEMA PODBACIVANJA LOPTE. Kada se strelica okrene na jednu od strana i ništa se ne dogodi tokom cele četvrtine na početku sledeće primenjuje se strelica kako je usmerena ranije.

UPOZERENJE: Iz mehanike suđenja nije izbačen sudijski znak podbacivanje lopte. Dakle sudija će znakom kao i do sada pokazati podignute dve ruke sa izbačenim palčevima ali će, odmah posle toga, pokazati pravac napada u skladu sa strelicom koja je usmerena u odredjenom pravcu.

Od ove sezone dolazi i do promene u primeni pravila 24 sekunde.

PRIMERI:

1.Lopta napušta šake igrača A (beli). Tokom leta na koš oglašava se uređaj za 24 sekunde. Lopta prolazi kroz mrežicu – pogodak uspešan.

2.Lopta napušta šake igrača A (beli). Tokom leta na koš oglašava se uređaj za 24 sekunde. Lopta udara u obruč i odbija se u polje, igra se nastvalja bez obzira da li su je osvojili tim A (beli) ili tim B (crni).

3. Air ball, igrač napada hvata loptu istovremeno sa sirenom za 24 sekunde, lopta se dodeljuje protivničkoj ekipi.

Sudija može da zaustavi akciju bilo kog tima ukoliko proceni da je ekipa koja je osvojila loptu ometena time što se oglasila sirena za 24 sekunde, ali to i ne mora da učini. Ovo praktično znači da se može dogoditi da napadi ekipa traju i više od 24 sekunde.

Primer: Posle šuta, lopta se odbija od koša i nju osvaja ekipa koja se u tom trenutku branila, posle pola ili cele sekunde, oglašava se sirena koja označava kraj napada. S obzirom da igrač koji je osvojio loptu nije ometen sudija pokaže da napad može da se nastavi. Pomoćne sudije resetuju uredjaj za merenje 24 sekunde, što znači da određena ekipa može da ima i mnogo duži napad zbog greške zapisničkog stola.

Konsekvence: Ove se ne sme dogoditi više od jednog puta. ZAŠTO: zato što tamo gde pomoćne sudije dovodi domaćin utakmice može doći do manipulacije i biće primenjeno pravilo o zameni pomoćnih sudija.

VAŽNO OBAVEŠTENJE:

NOVA PRIMENA PRAVILA 24 SEKUNDE ZNAČI DA SATOVI ZA VREME I MERENJE NAPADA MORAJU PO NOVIM PRAVILIMA DA BUDU RAZDVOJENI. DO SADA JE SAT ZA 24 SEKUNDE AUTOMATSKI ZAUSTAVLJAO SAT ZA VREME. S OBZIROM NA DATA OBJAŠNJENJA, OD SADA TO VIŠE NIJE SLUČAJ. SAT ZA VREME I DALJE RADI BEZ OBZIRA DA LI SE SAT ZA 24 SEKUNDE OGLASIO U NAVEDENIM PRIMERIMA. UKOLIKO SATOVI »NISU RAZVEZANI« SUDIJE SU OD NADLEŽNE KOMISIJE DOBILE OVLAŠĆENJE DA ISKLJUČE VREME ZA MERENJE NAPADA I PREĐU NA RUČNO MERENJE ŠTOPERICOM (Najverovatnije bi to radio delegat).

Još je jedna stvar veoma bitna a to je kraj vreme za igru i šut na koš. Ukoliko lopta napusti ruke šutera i uz oglašavanje sirene za kraj perioda igrač odbrane igra na nju u uzlaznoj putanji (dakle pravilno) lopta postaje mrtva i ako uđe u koš poeni ne važe.  Pred kraj objašnjenja o primeni novih pravila preporuka. Na Evropskom prvenstvu u košarci za muškarce (po pravilu) i za žene (jedanput ili dva puta) posle dosuđenih obostranih grešaka ekipama koje su u posedu lopte davani su novi napadi. To nije dobra primena pravila košarkaške igre, posle dosuđenog obostranog faula napad se nastavlja u istom vremenskom okviru kao da je odbrana izbacila loptu u aut. Znači ako se obostrana greška dogodila 8 sekundi pre isteka napada ekipe A, posle administriranja grešaka ista ekipa ima još 8 sekundi za napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.