Stojaković za B92: Imamo odličan tim, bez obzira na otkaze

Od specijalnog izveštača B92 iz Kalifornije Dejana Markovića
Podeli

Reprezentativac Srbije i Crne Gore i igrač Sakramenta Predrag Stojaković organizovao je tokom protekle dve nedelje, zajedno sa Vlade Divcem i humanitarnom fondacijom “Grupa 7”, dečiji košarkaški kamp u Folsamu, gradu u okolini Sakramenta: 

Ovo je prva akcija moje humanitarne organizacije, koju sam osnovao pre 3 meseca. Na ovom kampu sam se priključio Divcu, pošto ga on organizuje već četiri godine. Ovo je za njega bila rutinska akcija, dok je za mene jedno novo iskustvo. Sledećih nekoliko akcija ću verovatno organizovati sam, u Sakramentu ili Solunu, i nadam se da će posle ovog iskustva organizacija biti odlična, kao što je to bio slučaj i ovde. Vidim da su svi učesnici zadovoljni. Bitno je da se deca lepo provedu. Naravno, sav prihod ide u dobrotvorne svrhe, pre svega deci iz Srbije i Crne Gore, Grčke, kao i iz Sakramenta”, kaže je Stojaković.

Stojaković kaže da kamp za decu nije bio takmičarskog tipa, već je održan kako bi deci pružio priliku da shvate šta je timski rad i kako bi im obezbedio dobar provod:

Prijavljuju se deca od 9 do 17 godina. Video sam po njihovim licima da se lepo provode i da su bili zadovoljni. Njima je bilo najbitnije da Vlade i ja provodimo vreme pored njih na košarkaškom terenu, kao i van njega. Nadam se da će se tradicija ovog kampa nastaviti. Nismo bili na kampu da bi jurili nove talente. Bilo je tu oko 30 trenera i 20-ak volontera, koji su radili i pomagali u ovom kampu. Roditelji shvataju da ovo nije bio kamp za dokazivanje, već je glavni cilj da se deca tokom leta lepo provedu, da upoznaju nove prijatelje, da shvate šta je košarka i timski rad”.

Stojaković se nada da će se prodaja Hidajeta Turkoglua i Skota Polarda pokazati kao dobar potez rukovodstva Kingsa, ali dodaje da mu je žao što su ta dva igrača napustila Sakramento.

Mislim da je Uprava znala šta radi kada je povukla taj potez. Kao prijatelji i odlični igrači Hido i Polard će nam svima nedostajati. Verujem da je njima isto tako žao što su otišli kao i nama. Oni su mnogo dobri momci i košarkaši i ja im želim mnogo sreće”.

O dolasku Breda Milera, Stojaković kaže:

Bred Miler je prošlogodišnji All-star i očekujem da posle njegovog dolaska budemo snažniji ispod koša. Medjutim, spoljne linije će biti oslabljene. Od bekova ostao je samo Kristi, tako da ćemo morati da se dopunjujemo. Verujem da će sistem rada ostati isti, kao i ciljevi – naravno, što bolji rekord u regularnom toku sezone, kako bi dobili prednost domaćeg terena, a onda... Nadam se da ćemo ove godine ostati zdravi, kako bi konačno videli šta realno možemo da uradimo u plej-ofu”.

Stojaković ističe da će u narednoj sezoni glavni favoriti za šampionsku titulu biti San Antonio Sparsi i Los Andjeles Lejkersi:

Oni su glavni favoriti, a tu smo naravno i mi i Dalas. Lejkersi su se pojačali i biće mnogo iskusniji. Mislim da je dovodjenje Pejtona i Melouna najviše usluga tim igračima, kako bi konačno došli do šampionske titule. Sa druge strane, San Antonio se najviše pojačao. Doveli su prave igrače, koji su im bili potrebni na tim pozicijama. Raša Nesterović će biti odlična zamena Robinsona, a tu je i Hido Turkoglu”.

Stojaković navodi da će reprezentacija Srbije i Crne Gore i ove godine imati kvalitetan sastav, uprkos brojnim otkazima selektoru Dušanu Vujoševiću:

Zbog obaveza u Sakramentu sam odsutan sa prvog dela priprema. Medjutim, radio sam pod programom kondicionog trenera reprezentacije Zimonjića i verujem da ću biti dovoljno fizički spreman da se uključim u program reprezentacije. Mislim da i ove godine imamo kvalitetnu reprezentaciju, bez obzira što su neki igrači želeli da se odmore ili su poziv selektora odbili iz nekih drugih razloga. Verujem da i ove godine imamo kvalitet da osvojimo zlatnu medalju. Sada sve zavisi od nas, od toga koliko ćemo da ispoštujemo jedni druge, shvatimo naše uloge u ekipi i podredimo sve timskom radu. To je bio ključ uspeha prethodnih godina i verujem da ćemo ispuniti cilj i ovde godine”.

U odsustvu Dejana Bodiroge, Stojaković je, prema opštem mišljenju, glavni favorit za dobijanje kapitenske trake nacionalnog tima. Medjutim, as Sakramenta navodi da pitanje ko će biti novi kapiten nije toliko bitno:

“Mislim da je za kapitena izabran Dragan Tarlać kao najstariji u reprezentaciji. Ne verujem da kapiten kao kapiten treba da bude vodja. Mislim da svi članovi tima, ponašanjem na terenu, na neki način treba da budu lideri, tako da uopšte nije bitno ko će nositi kapitensku traku. Na kraju se gleda samo zajednički uspeh, a sve ostalo pada u zaborav”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.