Bora Stanković:"Naša reprezentacija je već podmlađena"

Podeli

Poslednjih nedelja se u našoj javnosti vodi polemika oko novog selektora. Maljković je izabran, ali se pojavio problem sa propisima ACB lige. Kakvo je vaše mišljenje o izboru Maljkovića i da li verujete u pozitivno rešenje spora sa Špancima?

«Mi u ovom trenutku imamo 5-6 trenera koji su na istom nivou, i za reprezentaciju je praktično svejedno ko od njih će biti na čelu. Jedan od tih trenera je i Boža Maljković i bilo bi šteta da on odustane. Koliko ga ja poznajem on je veliki patriota i veoma bi voleo da radi taj posao. Što se tiče odluke ACB lige, mislim da je nakaradna. Mogao bih da razumem da neko ne može da trenira klub u toj ligi i špansku reprezentaciju, jer bi to uticalo na izbor igrača za državni tim. Međutim, za strance to nema nikakve veze i takvih slučajeva bilo je i ranije. Ja mislim da će se to na neki način rešiti i da će biti postignut kompromis.

Sa druge strane, selektorska pozicija je sada veoma vruća, posle osvajanja evropskog i svetskog prvenstva. Treba odbraniti ugled, ambicije su velike, pre svega za Olimpijadu, ali i na EP u Švedsku. To prvenstvo neće imati uticaj na Olimpijadu u rezultatskom smislu, jer smo mesto već izborili. Međutim, u pitanju su ugled i titula koje treba braniti

Olimpijada je svakako prioritet. Da li to znači da je EP prilika za podmlađivanje i ukazivanje šanse igračima koji do sada nisu bili u državnom timu?

«Naša reprezentacija je uglavnom već podmlađena. Od starijih igrača tu je samo Divac, svi ostali imaju manje od 30 godina, a to su najbolje košarkaške godine. Poznajući naše asove, očekujem da će i Bodiroga i Stojaković i svi ostali igrati u Švedskoj. Mada, možda ne bi bilo loše malo eksperimentisati, ali to bi bila katastrofa za našu sportsku javnost.»

Svedoci smo invazije Evropljana na NBA, a sve više američkih stručnjaka dolazi u posetu Beogradu. Na ovoj utakmici pojavio se i legendarni Džeri Vest. Šta mislite o tom približavanju naše košarke i NBA.

«Teško je kvalifikovati to kao približavanje jugoslovenske košarke i NBA. To bih mogao nazvati trgovačkim interesom za dobar proizvod. Oni će nam svakako pokupiti najbolje igrače, ali to ne treba da nas čudi ili ljuti. I u našim uslovima Zvezda i Partizan pokupe sve najbolje igrače iz malih timova. To je zakon tržišta i zakon profesionalizma, a mi smo duboko ušli u profesionalizam

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.