Frikom YUBA liga na sredini puta

Izvor: B92
Podeli

Dok svi zeljno ocekuju resenje pitanja selektora nacionalne selekcije, odigrano je nekompletno 11. kolo domace lige. Iznenadjenja nije bilo, a moglo ih je biti, upravo u mecevima koji su navodno trebali biti rutinski posao.

Lider na tabeli FMP nije odigrao svoju utakmicu u Zemunu protiv Lavova jer nije bilo uslova za igru, tacnije bilo je prehladno u dvorani. Ne bih sebe mogao nazvati najboljim poznavaocem prilika u ovom sportskom objektu, ali prijatelji koji su nesto bolje upuceni tvrde da je situacija takva vec godinama, i da hladnoca u Pinkiju nije novost. Ideju Zeleznika da igra u gostima na svom terenu najpre su svi podrzali , pa se potom od toga odustalo

Ne znam da li je na Cetinju bilo toplije, ali znam da se utakmica izmedju domacina i gostiju iz Beograda ipak odigrala. Pobeda je Lovcen tiho dovela na sestu poziciju, a goste ostavila pri kraju tabele. Kao i obicno, tim koji predvodi Ranko Carapic igrao je disciplinovano, sa dobrom podrskom koju mu pruza centarski par Milovic - Djikanovic. Dobro se snalazio i Stevovic, koji nastavlja da igra na poziciji 3, cime se kompenzuje deficit visine koji proistice iz postavke sa dva playmakera, Carapicem i Minicem. Ovakav potez Bojanica ne ukljucuje previse rizika, a donosi zaista mnogo. Pre svega, deo organizacije se moze preneti da Minica, kao i neki od zadataka u odbrani, a efikasnost igre ne trpi, jer obojica spadaju medju tzv playmakere-realizatore. Inace, hendikep u visini na spoljnim pozicijama trenutno niti jedna ekipa u nasoj ligi ne koristi sistemski, kao sastavni deo igre u napadu. Ovo ne podrazumeva pojedinacne tendencije da se visak visine i kilograma realizuje igrom blize kosu.

Hemofarm je, po recima Lukajica, odigrao prvu utakmicu u tri poslednje nedelje, i nema puno drugih odgovora na eventualna pitanja da li se protiv Sloge moglo bolje. Uostalom, utakmice tog tipa, kada je razlika u kvalitetu veoma velika, cesto se znaju iskoristiti kao sansa za svesno obaranje forme, posle cega naravno sledi i rad na dizanju iste. Nije ni tajna da Vrscani vise nego zeljo ocekuju okrsaj sa sampionom koji ih je nadigrao uVrscu na pocetku prvenstva. Zanimljivost je neigranje Campbella u postavi, sto ovoga puta Ciric nije najefikasnije iskoristio.Sloga svoje bodove opstanka trazi u nekim drugim utakmicama.

U Novom Sadu vidjeno je dosta koseva, a gosti su uspeli da donesu prvu pobedu pod vodjstvom novog coacha Baletica. Posle ubedljivog poraza od Olimpije, Podgoricani su se ozbiljno okrenuli onome sto ih vise interesuje, a to je domace takmicenje. Da li je Baletic trajno pomerio teziste igre na spoljne pozicije ili je sto samo bio slucaj na ovome susretu, ostaje da se vidi, ali cinjenica je Smiljnic kao starter dosao do brojke od 23 poena, kao i Cabarkapa, koji je postigao citavih 30, bez promasaja sa udaljenosti vece od 6,25. Ucinak centara skroman - Milojevic usamljen sa 11 poena i 8 skokova, Brown tek 2 poena, a Vranes nije ni ulazio.

Od pocetka lige, Nikolic kuka na svoje centre, pre svega na Johnsona, koji nije ni igrao sinoc. Zanimljivo je da su Novosadjani ipak nadskakali goste, ali se nije moglo protiv gotovo 60% suta Buducnosti.

Zvezda je i dalje u seriji, sto im je sigurno i bila zelja - duzi period u kom ce se pruzati dobre partije i u kome ce se pobedjivati (sta je ovde vaznije, ostavljam vama da prosudite). Poslednja zrtva je Zdravlje, koje nije iskoristilo podrsku punog gledalista. Start domacina je bio furiozan , 13 poena razlike u devetom minutu. Uporno insistiranje na ucinku klupe je ono sto crveno-bele karakterise ove sezone - evo utakmice koja je najbolji dokaz da se visoki ritam tesko moze izdrzati. Svesni cinjenice da se sve vrti oko Pavkovica i Mitica, na njima se najvise i radilo. Kao sto obicno biva, tesko je bilo nastaviti kao na pocetku, sa posledicom pada rezultata, a rotacija od 9 igraca donela je gostima preokret. Koncepcijski je veoma tesko parirati igracima kao sto je Mitic, koji, dok je snage, znaju da pogode i spolja, koji znaju da odigraju ledjima ka kosu i kojima asistencija nije tek jos jedna strana rec u nasem recniku.

Sigruno da ima istine u recima domaceg trenera da se igra bez startnog playa jednostavno nije mogla naci, ali je uvek istina da protivnik igra onoliko dobro koliko mu se dozvoli. Barem je tako u velikom broju slucajeva.

Jos par reci o Zvezdi posle zalopojki pojedinaca kako je Washington nenadoknadiv, ispostavilo se da su takve price neamju bas previse osnova - mozda je potraga za novom peticom trajala duze nego se nekima mili, ali bih rekao da je uradjen dobar posao potpisivanjem Ekezija. Naravno, ostaje da se vidi sta ce USA Nigerijac pruziti u mecevima protiv ekipa koje su kvalitetom blize Zvezdi, no nekoliko stvari se nece promeniti - radi se o odlicnom atleti, o igracu ciju zapreminu Zvezda jednostavno bez njega i ne poseduje, a sigurno je da mu i poslovi u odbrani nisu strani.

Partizan nisam ostavio za kraj kao nekakvu poslasticu, niti kao nekakvo iznenadjenje kola. A da je iznenadjenja moglo da bude, to je tacno. Crno-beli nisu puno uradili kako bi se pomakli sa kote koju su osvojili u Bolonji. Za razliku od prethodnog meca, kada su prvi minuti, sta god neki komentarisali, doneli cvrstu igru u odbrani, disciplinovan napad, u subotu je Partizan zasita krenuo lose, da bi sve kulminiralo u drugih deset minuta, kada je postignuto tek 6 poena. Jednostavno, odbrana gostiju se potpuno skupila, gotovo da nisu ni izlazili iz reketa, a domacin je za prvih 20 minuta sutirao 8-0 za 3 poena. I to zaista nije problem, ako se sve ostalo, a kosarka ima jos puno, puno lepih stvari koje se mogu raditi(i uraditi) dok si u igri, a bogami i van nje, prihvati kao sastavni deo onoga cime se bavis u svom zivotu, da ne kazem onu cuvenu onoga od cega se zivi. No, nije bilo kontrole skoka, nije bilo agresivnosti u odbrani koja bi igrace Spartaka dovela u stanje nesigurnosti. Valjda bi svima trebalo da bude jasno da se vise ni kadeti ne mogu ostavljati u situacijama otvorenog suta, itd, itd.

Drugo poluvreme je donelo drugu pricu. Odjedanput je sve ono sto se nije desavalo u prvih 20 minuta pocelo da se desava, i nema tu nikakvih cuda - stav u odbrani, cvrsto u kontaktu, agresivna igra na lopti – to dovodi do laksih poena u napadu, skida pritisak sa sutera, vraca sigurnost.Vidjena je i nesebicna igra, saradnja kakve nije bilo u pojedinim trenucima bolonjskog meca.

Spartak nije slaba ekipa, daleko od toga uostalom, 4 trijumfa u 10 kola , od toga neki nad protivnicima koji su kvalitetniji, nisu za podcenjivanje. Sansu koja im se pruzila na kraju nisu iskoristili. Poslednji napad Partizana nije prekidan faulom, odluceno je da se brani produzetak, sto na gostujucim terenima nije uobicajeno. No, do pobednika se doslo tek u poslednjoj sekundi - Krstic je pokazao zavidnu stabilnost i svojim realizovanim slobodnim bacanjem je odredio pobednika.

Iza nas je 11 kola, polovina regularnog dela takmicenja je odigrana. Nema neporazenih, nema ekipa bez pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.