Fudbal nije izgubio dusu

Mundijal je zavrsen. Opsti je utisak da je Brazil zasluzeno vratio titulu u Rio, da su mnoge selekcije fudbalski evoluirale, da je organizacija bila sjajna, da je sudjenje bilo diskutabilno ... U poslednjoj analizi ovog Mundijala, Dragan Stojkovic Piksi, za B92 govori o svojim utiscima, o atmosferi sa stadiona i o tome kako je masta pobedila disciplinu ...

Ekskluzivno za B92, Dragan Stojkovic Pixi
Podeli

Obe ekipe su krenule dosta oprezno u pocetku, medjutim stil igre timova se dosta razlikovao. Individualnost koja krasi brazilske igrace i njihovu igru je predstavljala pravu razliku na terenu. Njihova individualnost, njihova masta u igri i njihova tehnika je ipak pobedila disciplinu, borbenost i trcanje Nemacke.

Svetsko prvenstvo proteklo je u znaku Ronalda. Mislite li i Vi da je ovo njegov veliki povratak?

Licno sam veoma srecan zbog ovakvog povratka Ronalda. On je na ovom svetskom prvenstvu pokazao i dokazao da je bio i ostao najbolji igrac na svetu. To je njegov veliki povratak, iako zaista mnogi nisu verovali u njega, mozda i niko nije verovao da ce se vratiti. Srecan sam zbog svega sto mu se desilo jer sam i ja kao igrac bio u slicnoj, ako ne u istoj situaciji. Znam kako je tesko vratiti se posle jedne teske povrede, kada vas svi otpisu. Ali on je jedan posten igrac, posten momak i veliki profesionalac, koji se nije predavao i ovo je veliki poklon za njega i njegovu karijeru. Veliki povratak za fudbal pre svega i sve navijace koji vole fudbal. Ja sam jos na utakmici u Fortalezi, koju smo igrali u februaru, video da je na dobrom putu da se vrati, iako je odigrao samo 45 minuta. Video sam da ima dovoljno vremena do svetskog prvenstva da udje u punu formu. Apsolutno sam srecan zbog toga i mislim da je fudbal dobio mnogo, a najvise, naravno, on sam.

Utisak je da je na tribinama bilo znatno vise pristalica brazilske reprezentacije. Na cijoj strani su zaista bili Japanci i kakva je bila atmosfera na samom stadionu?

Oni nisu navijali ni za koga, navijali su za dobar fudbal. U svakom slucaju je bilo mnogo vise ljudi u zutim majicama, navijaca Brazila. Ovde postoji velika kolonija Brazilaca, koji zive u Japanu. Mnogo ih je doslo i iz Brazila specijalno za ovu utakmicu. Atmosfera u lozi je bila zaista svecana. Mnogo poznatih ljudi, poznatih lica. Bilo je zaista lepo i prijatno biti veceras na stadionu u Jokohami.

Za kraj smo pitali Piksija da izdvoji najpozitivnije i najnegativnije utiske sa 17. Mondijala

Pozitivni utisci su igre Koreje i Turske, sto je dobro za fudbal, Videli smo da su te dve ekipe u velikom usponu, u velikoj formi. Ipak, mozda najpozitivniji momenat u svemu ovome je upravo Brazil, i njihov stil igre. Znaci, fudbal nije izgubio dusu, nije postao samo posao. Fudbal je ostao ono sto mu je donelo naziv najlepse sporedne stvari na svetu – tehnika, driblinzi, neocekivani potezi, masta. To je ono najpozitivnije sto je fudbal dobio na ovom svetskom prvenstvu.

Najnegativnije su, svakako, bile pomocne sudije i njihovo mahanje, sto je, cini mi se, najvise osetila Spanija. Medjutim, fudbal je takav, to se i ranije desavalo, to se desilo i sada i to ce se verovatno desavati u buducnosti. Treba se samo truditi da se te greske svedu na minimalnu meru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.