- Rusija 2018 -

Ljajića u sredinu ili na klupu, Kostić čeka šansu

Šta je spremio selektor Mladen Krstajić za utakmicu sa Švajcarskom? Meč protiv Kostarike u prvom kolu Svetskog prvenstva bio je taktički odlično odrađen, ali “orlovi” će danas u Kalinjigradu od 20 sati igrati protiv mnogo kvalitetnijeg i opasnijeg protivnika, pa nema mesta improvizaciji.

Žikica Babović
Podeli
StarSport
StarSport

Od izveštača B92.net iz Rusije Žikice Babovića

Šta bi to konkretno moglo da znači? Moglo bi da znači da je protiv Kostarike improvizacija bila izmeštanje Adema Ljajića sa pozicije ofanzivnog veznog igrača na krilnu poziciju, koja mu ne odgovara i bilo je jasno da fudbalera Torina ili treba staviti tamo gde mu je mesto ili ga prebaciti na klupu.

To je možda i jedina dilema koju ima selektor Krstajić, ako je uopšte ima.

Umesto Ljajića protiv Švajcaraca trebalo bi da zaigra Filip Kostić, kojem je leva strana prirodna pozicija i koji bi mogao mnogo da pomogne Aleksandru Kolarovu u odbrani, jer su Švajcarci izuzetno opasni baš po desnoj strani po kojoj deluju bek Štefan Lihtštajner i krilo Džerdan Šaćiri.

StarSport
StarSport

Ovog puta ne sme da bude Brazilovog kiksa. Šanse Kostarikanaca vrlo mršave. Kvota na keca je 1,23. Pogledajte sve kvote MOZZART kladionica na meč Brazil – Kostarika.

Skoro izjednačene kvote, iako je Island u prvom kolu ostavio bolji utisak. Dvojka vredi čak 2,85. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Nigerija – Island.

Pobeda znači i odlazak Srbije u nokaut fazu Svetskog prvenstva. Neće biti lako o čemu svedoči i kvota 2,65 na keca. Pogledajte sve kvote MOZZART kladionica za meč Srbija – Švajcarska.

Kolone Ljajićeve ključne statistike u prvom meču bile su prazne, tu mislimo na golove, asistencije i udarce ka golu. Kada se raščlani, onda je nešto bogatija.

Za 70 minuta igre imao je u odbrani jedan faul, u napadu je imao dva ključna pasa, posle kojeg su saigrači dolazili u priliku da šutiraju prema golu, tri driblinga.

Odigrao je Ljajić 18 pasova, poslao je jednu dugu loptu, a procenat uspešnosti dodavanja bio mu je 77,8.

Neki priželjkuju na terenu i izuzetno brzog fudbalera Nemanju Radonjića, međutim, selektor Krstajić se verovatno neće usuditi da utakmicu počne s još jednim mladim igračem, jer je protivnik iskusan tim, koji neće propustiti priliku da kazni svaku grešku.

Tim koji pobeđuje ne treba menjati, tako da će selektor Srbije verovatno samo korigovati stvari koje nisu funkcionisale u prvom meču s Kostarikom.

Kada bi hteo da se igre, a verovatno neće, mogao bi da vrati Sergej Milinkovića-Savića na mesto zadnjeg vezniog uz Nemanju Matića, a da Adema Ljajića vrati iza špica Aleksandra Mitrovića i oslobodi mesto za Filipa Kostića, ali u tom slučaju bi na klupu morao Luka Milivojević, koji baš bio među najboljima u premijernom meču.

Ali, to je već tumbanje tima za kojim Krstajić verovatno nema potrebu.

StarSport
StarSport

Švajcarci, inače, igraju u istom sistemu kao i Srbija. Pred golom je Zomer, u odbrani igraju četvorica: Lihtštajner na desnoj strani, štoperi su Šar i Akanđi, levo je Rodrigez. Dva zadnja vezna igrača su Behrami i Džaka, ispred njih u vezi su Džemaili u sredini I po krilima Šaćiri i Cuber. Najistureniji je Seferović.

“Biće taktičkih promena, ali nećemo odstupati od našeg sistema igre. Mogu da garantujem da će igrači dati maksimum da odigraju utakmicu kako treba", rekao je selektor Mladen Krstajić.

Ako zaista ne bude mnogo odstupanja, a verovatno da neće, tim Srbije za utakmicu sa Švajcarskom bio bi: Stojković, Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov, Matić, Milivojević, Tadić, Milinković-Savić, Kostić, Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu