Kup Srbije u rukometu nosiće ime "Branislav Pokrajac"

Rukometni Kup Srbije u muškoj konkureniciji ubuduće će nositi ime legendarnog igrača i trenera profesora dr Branislava Pokrajca.

MTIzvor: B92, Tanjug
Podeli
foto: Srdjan Stevanovic
foto: Srdjan Stevanovic

Odluka je doneta na sednici UO Rukometnog saveza Srbije u Kragujevcu na kojoj je prihvaćena inicijativa Zajednice trenera Rukometnog saveza Srbije.

Čuveni "Profesor" rukometom je počeo da se bavi kao učenik Pete beogradske gimnazije, a igrao je za ORK Beograd, Crvenu zvezdu i Dinamo.

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 180 puta, postigao 510 golova i osvojio olimpijsko zlato u Minhenu 1972. godine, kao i dve bronze na Svetskim prvenstvima. Kao najbolje levo krilo na svetu dva puta je igrao za tim IHF.

Sa njim kao selektorom, Jugoslavija je ostvarila najveći uspeh u istoriji svog rukometa - osvojila je olimpijsko zlato u Los Andjelesu 1984. godine, srebro (1982) i bronzu (2000) na Svetskim prvenstvima.

Radio je u zemlji i inostranstvu, kako sa klubovima, tako i sa reprezentacijama Španije, SAD, Egipta i Katara. Bio je profesor rukometa na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Beogradu, a preminuo je prošle godine u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.