Junak Šterbik: Bio sam kod lekara, a onda me je pozvao selektor

Španija je prvi put u istoriji postala šampion Evrope, a nema sumnje da je jedan od najzaslužnijih legendarni Arpad Šterbik.

Izvor: B92
Podeli
Getty Images
Getty Images

Šterbik briljirao – Španija prvi put u istoriji šampion Evrope!

Nekada golman Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, od 2008. godine predstavlja Španiju, odbranio je nekoliko važnih šuteva, uvukao je strah među Šveđane, koji kasnije ni relativno čiste pozicije nisu uspevali da reše.

Šterbik je proglašen za igrača utakmice, a njegova priča je svakako najlepša sa šampionata.

Arpad je dve godine bio u penziji dve godine, ali ga je selektor Španije nagovorio da im se priključi i pomogne Španiji u polufinalu protiv Francuske, pošto je 'Furija' ostala bez svog prvog golmana.

U Zagreb je sleteo dan pre polufinala i u meču s 'Galskim petlovima' dokazao zašto je najbolji golman svih vremena - odbranio je tri sedmerca i otvorio put Špancima ka finalu.

U finalu je bio odličan i sa osam odbrana poneo titulu najboljeg igrača finala.

"Igrao sam samo pola sata na EP, nisam se baš umorio", rekao je posle meča, a hrvatskim medijima otkrio gde je bio u trenutku kada ga je Ribera pozvao da se priključi reprezentaciji.

"Bio sam kod doktora na pregledu u Skoplju i sedeo u čekaonici. Bilo je oko 10:30 sati kad mi je zazvonio telefon. Rekli su mi da sam im potreban i već u 14:30 sam bio u avionu. Došao sam na večeru, malo se odmorio i evo me", rekao je Šterbik i dodao:

"Odlično se osećam. Zdrav sam, imam motiva, tigraću dokle go budem mogao. Čudno je to, skoro sam star kao i neki trener. Evo, Dinart je samo dve godine od mene stariji. Ipak, pokušavam da pomognem i mlađima", rekao je Arpad.

Šterbik je s Jugoslavijom osvojio dve bronze, a sa Španijom Svetsko prvenstvo 2013. godine, bronzu u Švedskoj 2011. srebro na EP u Poljskoj pre dve godine.

Pre dva meseca proglašen je najboljim rukometašem sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.