Srbija bez snage i bodova, pobeda Norvežana

Rukometna reprezentacija Srbije izgubila je od Norveške u prvoj utakmici druge faze Evropskog prvenstva u Hrvatskoj, u okviru Grupe 1 – 27:32.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Srbija - Norveška

"Arena" Zagreb. Sudije: Fonseka/Santos (Portugal).

SRBIJA: Cupara, Ivanišević, Šešum 5, Vujić, Đukić 4, Beljanski 5, Nenadić 4, Radivojević, Marković 1, Dordić, Ilić 2, Crnoglavac, Jovanović 2, Zelenović 3, Marsenić 1, Obradović.

NORVEŠKA: Kristensen, Bergerud, Sagosen 8, Mirhol 3, Jakobsen, Tonesen 3, Jondal 4, Bjornsen 8, Gulerud 1, Sorhejm, Johansen 1, O'Salivan 3, Tangen, Reinkkind 1, Rod, Hansen.

Ekipa Jovice Cvetkovića ispunila je glavni cilj plasmanom iz prve grupe u Splitu, pa je rasterećeno doputovala u Zagreb jer je imala jako male šanse da izbori polufinale, ali posle novog poraza priča je definitivno završena.

Srbija je u prvom poluvremenu utakmice sa Norvežanima delovala mnogo bolje nego u mečevima prve faze sa Hrvatskom i Švedskom, iako je ponavljala neke stare greške, naročito kada je u pitanju realizacija sa igračem više i primanje „lakih golova“. Što se napada tiče i tu je bilo oscilacija, u jednom trenutku igra je bila brza, raznovrsna, za poluvreme su postigli 17 golova, ali s druge strane bilo je dosta brzopletih napada, bekovi su imali previše izgubljenih lopti, dva puta su za vreme trajanja jednog iskučenja pravili faulove u napadu i potom primali golove. Nenadić je sa četiri gola predvodio Srbiju u prvom delu igre, dok je u redovima Norveške najefikasniji bio Sagosen sa pet pogodaka.

U drugom poluvremenu kao da je na teren izašla druga ekipa. Igra Srbije se raspala očas posla, izgubljen je bio ritam i u napadu. Norvežani su brzo napravili seriju od 7:2 i stekli prednost koju su kasnije uspešno održavali. Pokušavali su Šešum i Đukić da održavaju priključak, ali Sagosen je bukvalno terorisao našu odbranu, a pratili su ga Jondal i Bjorsen.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Grupa 1:

Srbija – Norveška 27:32

Hrvatska – Belorusija (20.30)

1. Norveška 3 2 0 1 96:87 4
2. Švedska 2 2 0 0 65:56 4
3. Francuska 2 2 0 0 64:56 4
4. Hrvatska 2 1 0 1 63:57 2
5. Belorusija 2 0 0 2 53:65 0
6. Srbija 3 0 0 3 74:94 0

Oko 50. minuta Norveška je već imala sedam golova prednosti, bila je izuzetno sigurna, igra Srbije nije viši ličila na ozbiljno organizovanu grupu, napadala je stihijski, branila se veoma slabo i tada je bilo jasno da je slomljen otpor „orlova“, te da neće imati snage, a ni vremena za preokret.

Norvežani su ostali koncentrisani do kraja, sjajno su izvodili kontranapade i brzo i lako dolazili do golova.

Narednu utakmicu Srbija igra 22. januara protiv Francuaske, a potom u poslednjem kolu 24. januara, na oproštaju od Evropskog prvenstva sa Belorusijom.

Marsenić (EPA-EFE/ANTONIO BAT)
Marsenić (EPA-EFE/ANTONIO BAT)

53' Igra Srbije se raspala, Norvežani deluju sve sigurnije i sve je manje vremena za podvig - 25:31.

43' Sagosen uništava odbranu Srbije, sedam golova je već postigao i ekipa nema rešenja za njegove prodore.

42' Posle tajm-auta Cvetkovića "orlovi" su postigli dva gola - 21:24.

39' Teški minutu za reprezentaciju Srbije, sve izgleda prilično loše, postignuta su dva gola, a primljeno je sedam. Norvežani gotovo svaki napad realizuju i prednost se sada već značajno povećala i iznosi pet golova - 19:24.

37' Sada je očigledan problem i u napadu našeg tima, koji je za osam minuta uspeo da postigne samo jedan gol i to na početku poluvremena. Za to vreme Norvežani uvećavaju prednost uz povremene odbrane Cupare - 18:22.

32' Odbrana je najveći problem srpskog tima, Norvežani su lako napravili 4:0 u nastavku utakmice i sada vode sa 18:21. Doduše, "orlovi" su igrali i sa igračem manje.

Sagosen (EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ)
Sagosen (EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ)

U zagrebačkoj Areni nalazi se i nekoliko navijača sa srpskim zastavama.

Kraj prvog poluvremena.

30' Poslednji napad u prvom poluvremenu Srbija je očekivano zaigrala bez golmana, jer je imala igrača manje. Jovanović je posle prekršaja imao priliku da šutira, ali je pogodio igrače u zidu - 17:17.

28' Cvetković je u tajm-autu savetovao igrače da zaigraju čvršće u odbrani, da pokušaju da zaustave direktne šuteve i prekinu kombinacije Norveške, što je uz ubrzavanje igre u napadu brzo donelo rezultat i "orlovi" su izjednačili na 15:15. Golman Cupara se, takođe, razigrao", počeo da skida lopte rivalu, što je ulilo dodatnu sigurnost u igru. Jovanović je sjajnim golom okrenuo rezultat u našu korist 16:15.

25' Previše izgubljenih lopti i nerealizovanih napada imaju reprezentativci Srbije, tako da su "gosti" uepeli da se ponovo u jednom trenutku "odlepe" na tri gola.

Nenadić (Foto: Starsport)
Nenadić (Foto: Starsport)

19' Neverovatno je da Srbija opet nije iskoristila igrača više. Umesto gola, probijanje Đukića i faul u napadu. I onda Norvežani ponovo daju gol sa igračem manje - 11:13. Odmah u sledećem napadu opet faul u napadu. Sa igračem manje 3:0 za protivnika.

17' Namanja Ilić golom iz sedmerca vraća brzo Srbiju u igru - 11:12.

14' Dva isključenja ima Srbija, ali se čvrsta odbrana ne vidi po rezultatu, jer protivnik lako i brzo dolazi do golova - 9:11. Naročito je opasan Sagosen, koji već ima četiri gola, te Bjornesen sa tri. Na žalost Srbije i golman Bergerud se zagrejao i već dva puta je odlično intervenisao. Uvećava se prednost Norveške - 9:12.

11' Norvežani su ostali sa igračem manje, jer je Jondal isključen, ali Srbija nije uspela da postigne gol jer je Zelenoviću ispala lopta. "Orlovi" su pokazali staru boljku sa ovog šampionata da slabo realizuju igrača više, a onda su u nastavku primili i gol, tako da Norveška ima dva gola prednosti 8:10.

5' Na početku meča se igra gotovo bez odbrana, za nepunih šest minuta postignuto je 11 golova, a naši reprezentativci nikako ne pronalaze način da zaustave šuteve Norvežana - 5:6.

3' Norvežani su brzo izjednačili, ali je Marsenić uspeo da se izbori za poziciju i donese "orlovima" novu prednost - 2:1.

1' Đukić je doveo Srbiju u vođstvo na startu meča - 1:0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.