Cvetković: Nadao sam se da će se još neki odazvati

Mušku reprezentaciju Srbije očekuju veoma važni dueli sa selekcijom Rumunije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj.

ĐNIzvor: B92, zvanični sajt
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

"Orlovi" će se početkom iduće nedelje okupiti u centru FSS u Staroj Pazovi, gde će se spremati za meč u Baja Mareu u četvrtak od 20 časova.

Čarter letom, najbolji srpski rukometaši, vratiće se u Srbiju odmah posle utakmice, kako bi se što bolje spremili za meč sa istim rivalom u Kragujevcu u nedelju u 18 časova.

"Ovo mogu nazvati i malo prinudnim spiskom u ovom momentu. Nadao sam se da će nam se odazvati neki igrači koji bi nam mnogo značili u borbi za Evropsko prvenstvo. Nismo bili te sreće da dođemo do pozitivnog rešenja. Tu mislim na Ilića, Toskića i Stanića. To je sada prošlost. Zna se ko je nosio igru reprezentacije u Poljskoj. To je veoma bitan momenat na koji se oslanjam u planiranju. Alternativu tražim za ove dve utakmice za sve ono što može da se desi. Možda je poziv Čuturi iznenađenje. To je iskusan igrač, koji igra u Rumuniji. Igra dobro u Konstanci, zna da igra sa našim, ali poznaje i rumunske igrače. Čekaju nas tri-četiri dana trenažnog procesa. Ako se ukaže potreba da pomogne, tako će biti", kaže za sajt RSS, selektor Jovica Cvetković.

Na spisku je posle šest godina je i Mladen Bojinović.

"Dugi je dosta dao našoj reprezentaciji u nekom prošlom vremenu. Još uvek igra, nalazi se na spisku, ali neće biti na pripremama gde će biti 22 igrača. Ostavljamo šest igrača u rezervi, da možemo da ubacimo neku alternativu ili regenerišemo tim kroz neku novu opciju. Pozvali smo širi krug kandidata iz razloga što nismo imali pripreme u januaru. Želimo da otklonimo neke dileme u ta tri četiri dana".

Rumune svi mnogo ozbiljnije shvataju posle dve uvodne pobede na startu kvalifikacija nad Belorusima i Poljacima.

"Rumunski rukomet je u ekspanziji. Znamo da mnogi naši igrači odlaze u Rumuniju. Klubovi imaju velike budžete, strane trenere, ulažu u rukomet. Sa selektorom Paskvalom su izuzetno ozbiljna reprezentacija koja je promenila stil igre u odnosu na ono što smo navikli. Da nisu ozbiljni, ne bi napravili takav rezultat na startu kvalifikacija. U prednosti su jer su imali i to okupljanje krajem decembra i početkom januara, dosta kontrolnih utakmica, a biće na okupu pre nas, jer veliki broj reprezentativaca igra u domaćem prvesntvu. Međutim, mi ćemo tražiti njihove mane, i dati maksimum u pripremi meča. Na Poljake i Beloruse smo izašli praktično bez ikakve pripreme. Moramo da imamo u repertaru dve-tri opcije u odbrani. To ne sme biti samo 6-0, bez obzira što smo oročeni vremenom. Kada uzmemo u obzir i da imamo neke povratnike u reprezentaciju, sve to moramo sažvakati zajedno kako bi u narednom periodu očekivali stabilniju igru i bolje rezultate".

Između mečeva u Baja Mareu i Kragujevcu je manje od 72 sata. Kako izbeći pad koji se desio u prvoj EHF nedelji u Nišu posle pobede u Gdanjsku?

"Savez je uradio sve da putovanje za Rumuniju ne bude teško. Idemo čarter letom i vraćamo se isto veče. To će sačuvati energiju igrača. Ne mogu da taktiziram, mi naprosto moramo da radimo bez obzira na osećaj umora. Sastav u Poljskoj je bio takav da je bio potrošen u tom meču, posle čega je usledio poraz od vrhunske reprezentacije kakva je Belorusija. Oni su stalno u deset u svetu. To ne smemo zanemariti. Dva podviga je bilo teško napraviti u uslovima u kojima smo bili. Učinićemo sve da se pripremimo u miru Pazove i uradimo šta možemo. Imamo dve utakmice, važno je dobiti onu kod kuće. Bilo bi divno pobediti u u Rumuniji, ali bi trebalo ostati čiste glave šta god da uradimo tamo. To moramo shvatiti kao prvo poluvreme. Ispred nas su četiri utakmice. Svašta može da se desi. Uradićemo sve da ostvarimo cilj koji smo zacrtali", zaključio je selektor Jovica Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.