Vesti - Roland Garros 2021 -

Vilander: Novak je jedini u stanju da to uradi

Bivši grend slem šampion Mats Vilander u kolumni za "Ekip" konstatovao je da je Novak posle odlaska u toalet posle 0:2 u setovima, bio sasvim drugi teniser.

Z.K.
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Šveđanin je konstatovao da je Novak ponovio magiju iz meča sa Lorencom Musetijem u osmini finala.

"Cicipas je počeo meč kao da je on bio šef na terenu. Ipak, tačka prekretnica u finalu bili su očigledno tih nekoliko početnih gemova trećeg seta. Desilo se isto što i protiv Lorenca Musetija u završnoj fazi: kada se vratio iz toaleta, Đoković je potpuno promenio način igre. Promenio je strategiju, počeo je da preuzima više rizika. Novi povratak? I to tako što je odlučio da nametne kraće razmene. I došli smo od prosečnih šest razmena udaraca u prvom setu, do četiri u proseku u trećem i četvrtom. I nije Cicipas bio taj koji je inicirao promenu, bio je to Đoković. Posle dva sata, on je jasno analizirao situaciju. Otuda je ponudio drugu igru Cicipasu, rekavši, 'I šta ćeš sad da radiš?' I Cicipas nije mogao da uradi ništa. Povući takav flip-flop na šljaci je čudesno. U stvari, ono što me najviše zadivljuje je da je uspeo da to radi tri seta zaredom, bez da je spustio gard", konstatuje Vilander.

Stručni konsultant "Eurosporta" kosnatuje da je to bio nadljudski napor i taktički i mentalno.

"Morate da imate hrabrosti da sebi kažete, 'nema veze ako izgubim, definitivno moram da promenim svoj pristup igri'. U poslednja tri seta, osećamo da je bio sto odsto siguran da ima pravu strategiju. Na kraju, nije izgledao ni umorno, za razliku od Cicipasa. Ovaj meč je simbol važnosti. Prvo jer udara po šapama novu generaciju. Onda, jer otvara vrata Novaku za ostatak godine. Očigledno će biti veliki favorit na Vimbldonu. Posebno otkako je, u poređenju sa prošlim finalom, Federer dve godine stariji. I evo ga, Novak Đoković je usred osvajanja kalendarskog Grend slema. Što me ne iznenađuje. Uvek sam mislio da ako neko može to da uradi, onda je to on. Jer on je jedini koji može da gospodari na sve četiri grend slem podloge. U stvari, jedina prava prepreka bio je Nadal u Parizu. Kada je prošao i to, čini se da je Đoković uradio najteži deo posla", zaključio je Vilander.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.