Plivanje
AK

Važno je učestvovati – Erik Musambani

Ko se seća Erika Musambanija? Ovaj plivač iz Ekvatorijalne Gvineje je pravi primer olimpijskog mota "Važno je učestvovati".

Komentari 19
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Sada već 38-godišnjag Musambani je obeležio Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine.

On se takmičio na 100 metara slobodnim stilom iako je prvi put u bazen ušao svega osam meseci ranije.

Pre Sidneja Musambani nikad u životu nije ni video bazen od 50 metara, a za Igre se spremao u jezeru, te 12-metarskom bazenu u hotelu u Malabou.

"Moja zemlja nije imala takmičarski bazen, nismo imali ništa, a trenirao sam sam samo vikendima, dva sata dnevno. Ribari su mi govorili kako da koristim noge. Nisam imao nikakvog iskustva sa plivačkim disciplinama. Nisam znao kako da plivam na tamičenju. Olimpijske igre su za mene bile nepoznanica. Nikad nisam čuo za Sidnej ili Australiju. Bio sam srećan što putujem u inostranstvo i predstavljam svoju zemlju. Bio sam daleko od Afrike. Uplašio sam se kada sam video toliki bazen", rekao je Musambani.

Mesto na Igrama dobio je preko pozivnice koju je MOK slao zemljama u razvoju kako bi ohrabrio njihov sportski razvoj.

Musambani je u kvalifikacijama plivao sam u bazenu, jer su preostala dva takmičara suspendovana, pa je imao podršku celog olimpijskog bazena u Sidneju.

Na kraju je zabeležio vreme od 1:52,72 minuta, što je oko 50 sekundi sporije od sledećeg najslabijeg takmičara, a dvostruko slabije od rezultata kasnijeg šampiona Pitera van den Hugenbanda.

Nažalost, zbog problema sa vizom nije učestvovao na Igrama u Atini 2004, nije se našao ni u Londonu 2012, a potom je postao trener plivačkog tima svoje zemlje, koja prvi put od 1984. u Riju ove godine neće imati nijednog predstavnika.

Svake igre donose nove heroje, bez obzira da li osvajaju medalje ili ne, nema sumnje da će i Rio stvoriti slične.