Rekord Andree za odbranu Kristalnog globusa!

Andrea Arsović odbranila je na finalnom turniru Svetskog kupa u Nju Delhiju šampionsku titulu i Kristalni globus u gađanju vazdušnom puškom!

Izvor: B92, zvanični sajt
Podeli
Streljački savez Srbije
Streljački savez Srbije

Reprezentativka Srbije u streljaštvu je odbranila trofej osvojen prošle godine u Bolonji, a ovo je njena šesta medalja na finalima Svetskog kupa.

Osim dva zlata, ona ima i dva srebra u pojedinačnoj konkurenciji i jednu bronzu, a u utorak je sa Milutinom Stefanovićem osvojila srebro u miksu vazdušnom puškom, koji se prvi put našao na programu finala Svetskog kupa.

Arsovićeva je od početka finala preuzela čelnu poziciju i vodjstvo nije ispuštala do kraja. Gadjala je na izuzetno visokom nivou, pogodila je 23 "desetke", a najlošiji hitac imala je u poslednjoj seriji – 9,7. Drugoplasirana Rumunka Laura Georgeta Koman je za pobednicom zaostala 1,6 krugova.

Arsovićeva je postavila i novi evropski rekord finala. Pogodila je 251,3 kruga, 1,1 više od dosadašnjeg rekorda, koji je držala upravo Laura Georgeta Koman, sa ovogodišnjeg turnira Svetskog kupa u Minhenu. Od svetskog rekorda Kineskinje Mengjao Ši delilo ju je osam desetih delova kruga. Kineskinja je danas zauzela peto mesto.

"Znala sam da sam blizu svetskog rekorda i to me je malo unervozilo. Hitac 9,7 je malo razočarenje za mene na kraju finala, ali srećna sam što sam sada ponovo na listi evropskih rekordera. Odbranila sam Kristalni globus, ne mogu biti srećnija. Mislim da je iskustvo presudilo u finalu. U Nju Delhiju sam sedmi put u karijeri učestvovala u finalu Svetskog kupa. Za turnir sam se naporno spremala, znala sam šta me očekuje", rekla je Arsovićeva.

Ona je kao tridesetogodišnjakinja bila nastarija učesnica finala u Nju Delhiju, do koga su došle uglavnom mlade i uspešne takmičarke.

"Drago mi je da je takmičenje u Nju Delhiju bilo jako i vrlo kvalitetno. U konkurenciji su, izmedju ostalih, bile olimpijska šampionka Virdžinija Trešer i dve Kineskinje, koje su pored mene uvek glavni favoriti. Vidim da ima još prostora za napredak. I mom treneru Draganu Doneviću i meni medalja je podstrek za više rada i za nove pobede. Hvala, kako Doneviću, tako i psihologu Mariji Srećkov", dodala je ona.

Streljački savez Srbije
Streljački savez Srbije

Arsovićeva je finalni turnir počela srebrom u miksu, u paru sa Milutinom Stefanovićem.

"Neću da zanemarim i zaboravim srebro u miksu, divno takmičenje u kome smo se odlično snašli sa novim pravilima", rekla je ona

Njen trener Dragan Donević rekao je da je Arsovićeva ostvarila izuzetan uspeh.

"Peti globus za redom, a drugi zlatni u nizu. Ne pamtim kada je neko odbranio Kristalni globus vazdušnom puškom. Andrea je iza sebe ostavila dve Kineskinje, olimpijsku šampionku Virdžiniju Trešer, koja je zauzela osmo mesto, dok takmičarka iz Indije nije ni došla do finala, a sve su to zemlje u kojima je konkurencija žestoka. U Indiji na državnom prvenstvu učestvuje 5.000 strelaca, takmičenje traje 20 dana", naveo je on.

Pobednici finala Svetskog kupa u Nju Delhiju su osim pehara i medalja dobili i po 1.200 švajcarskih franaka.

Od srpskih strelaca, Damir Mikec, pobednik prošlogodišnjeg finala Svetskog kupa vazdušnim pištoljem, tokom dana je u toj disciplini zauzeo četvrto mesto sa 197,9 krugova, dok je Dimitrije Grgić bio peti s rezultatom 177,4 kruga.

Zlatnu medalju u toj disciplini osvojio je Tomajuki Macuda iz Japana svetskim rekordom finala od 241,8 krugova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.