Mikec bolji od svetskog rekorda za zlato u Plzenu

Damir Mikec, osvojio je zlatnu medalju vazdušnim pištoljem na 48. mitingu "Velika nagrada oslobođenja Plzena".

SMIzvor: B92, zvanični sajt
Podeli
Foto: Streljački savez Srbije
Foto: Streljački savez Srbije

Najuspešniji srpski strelac 2016. postigavši pritom rezultat bolji od važećeg svetskog rekorda finala.

Prvog dana tradicionalnog mitinga u gradu na zapadu Češke, Mikec, aktuelni evropski vicešampion vazdušnim pištoljem, je u kvalifikacijama pogodio odličnih 588 krugova. Zauzeo je prvo mesto u konkurenciji 106 strelaca iz 22 zemlje.

U finalu nije sjajno krenuo, posle prvih nekoliko hitaca bio je bliži začelju nego čelnoj poziciji, ali ubrzo je uhvatio dobar ritam i preuzeo vođstvo, koje nije ispuštao do kraja.

Zlato je osvojio pogodivši 244,1 krug, što je znatno bolje od svetskog rekorda finala (241,6 krugova), koji je u martu, na Evropskom prvenstvu u Mariboru postigao Nemac Kristijan Rajc, osvajajući zlato ispred Mikeca. Međutim, na mitinzima se svetski rekordi ne priznaju, već samo na svetskim, kontinentalnim šampionatima, u Svetskom kupu i naravno na Olimpijskim igrama.

Drugoplasirani u Plzenu, Bugarin Samuil Donkov, koji je u finale ušao kao četvrti, je takođe ostvario bolji rezultat od Rajcovog - 241,9 krugova.

Naš reprezentativac je za jedan deseti deo kruga nadmašio vlastiti nacionalni rekord finala, postignut na finalu Kupa Srbije u martu, a miting u Plzenu ispunjava uslove za priznavanje državnih rekorda.

Ocenjujući rezultat u kvalifikacijama Mikec je kazao:

“Odlično sam vodio kvalifikacije, iako sam se za njih pripremao na papirnim metama. Na takmičenju u Plzenu je do sada bilo uobičajeno da se u disciplinama vazdušnim oružjem kvalifikacije održavaju na papirnim metama, ali organizatori su se potrudili, pa je ove godine streljana opremljena najnovijim laserskim metama „Siusa“. Lošija peta serija kvalifikacija, u kojoj sam pogodio 95 krugova, me je zaustavila da oborim ili izjednačim državni rekord koji delim sa Andrijom Zlatićem – 590 krugova.

Sjajno izdanje u finalu je još jedan pokazatelj da Mikec u ovom trenutku može mnogo.

“Izuzetno sam zadovoljan trenutnom formom i nadam se dobrim rezultatima u nastavku sezone“.

Mikec je jedini predstavnik Srbije na mitingu u Plzenu, a u subotu ga očekuje takmičenje malokalibarskim pištoljem.

“Takmičenje MK pištoljem će biti prava provera pred Svetski kup u Minhenu! Zahvalio bih se Olimpijskom komitetu Srbije koji je omogućio da odem na ovo takmičenje, kao i Streljačkom sazvezu Srbije na realizaciji“, zaključio je Mikec.

Vazdušni pištolj, finale: 1. Damir Mikec (Srbija) 244,1, 2. Samuil Donkov (Bugarska) 241,9, 3. Anmol Đain (Indija) 220,8, 4. Juraj Tužinski (Slovačka) 200,6, 5. Frederik Larsen (Danska) 178,7... Kvalifikacije:1. Mikec 588, 2. Pavol Kop (Slovačka) 582, 3. Aleksej Kuznjecov (Rusija) 581... Za finale 578. Ukupno 106 strelaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.