Istorija: Srpski miksevi odbranili evropske titule

Srpski miksevi pištoljem i puškom su u poslednjoj disciplini programa EP vazdušnim oružjem u Mariboru odbranili zlatne medalje osvojene lane u Đeru.

SMIzvor: B92, zvanični sajt
Podeli
Streljački savez Srbije
Streljački savez Srbije

„Bože pravde“ četiri puta u jednom danu

Poslednjeg dana EP uMmariboru na programu su bile četiri discipline olimpijskog programa. Podeljeno je šest što ekipnih , što pojedinačnih medalja. Čak posle četiri proglašenja slušala se srpska himna „Bože pravde“ (pištolj ekipno i Zorana Arunović pojedinačno, miksevi), dok su vazdušnom puškom najbolji bili Rusi, kako ekipno, tako i u pojedinačnoj konkurenciji u kojoj je trijumfovao Vladimir Maslenjikov.

Medalje Srbije na EP u Mariboru

Zvanični program

Zlatne: Zorana Arunović (seniorke, pištolj, uz svetski rekord finala 246,9 krugova), ženski seniorski tim pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović), miks pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec).

Srebrne: Damir Mikec (seniori, pištolj), Lazar Kovačević (juniori, puška), muški seniorski tim puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić), juniorski miks puška (Sanja

Naši strelci su tako oborili apsolutni rekord po broju osvojenih medalja, kako Srbije, tako i Jugoslavije, na jednom prvenstvu vazdušnim oružjem.

Osvojeno je deset odličja u zvaničnim i dve zlatne medalje u promotivnim ekipšnim takmičenjima. Dosadašnji rekord bio je sedam trofeja, sa prošlogodišnjeg EP u Đeru.

Trijumfi mikseva bili su šlag na tortu blistavog izdanja srpskih strelaca. Par pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec je u finalu pobedio Rusiju. Sat vremena kasnije a mešoviti „dubl“ u konkurenciji puškom Andrea Arsović/Milutin Stefanović je u meču za zlato takođe bio bolji od Rusije.

Srpski miks pištoljem je do polufinala došao kao ubedljivo prvi u kvalifikacijama (u kojima svaki strelac ispaljuje po 25 metaka), sa ukupno 491 krugom.

U polufinalu discipline, koja je od prošle godine u zvaničnom programu EP, osam najboljih miks timova se, podeljeni u dve grupe, bore za plasman u finale i meč za bronzu. Prvo mesto u grupi osvajala i plasman u finale obezbeđuje najuspešniji tandem posle 12 serija, a ispadanje počinje od osmog hica. Srpski par je dominirao u svojoj grupi. Trijumfovao sa 240,3 kruga, ispred Azerbejdžana, koji je ubio 234,2 i izborio meč za bronzu.

U finalu Srbija se sastala sa ruskim parom u kome su gađali Vitalina Bacaraškina i Vladimir Gončarov.

Sistem u finalu je takav da se posle svakog hica u finalu sabrajaju rezultati oba člana tima. Bolja ekipa osvaja poen, a ukoliko je nerešeno nijedna ekipa ne dobija ništa. Pobeđuje sastav koji skupi pet poena. Arunovićeva i Mikec su odlično počeli, poveli sa 3:0, ali Rusija je preokrenula i imala meč loptu (4:3). Naš miks je u osmoj seriji bio samo za 0,2 kruga bolji od ruskog, izjednačio na 4:4. U devetoj seriji srpski asovi su „ubili“ dve desetke (10.5 i 10.2), iskoristili kiks Gončarova(pogodio „sedmicu“) za trijumf od 5:4.

Streljački savez Srbije
Streljački savez Srbije

“Isto ovako bilo je i prošle godine u Đeru. Meč sa Ukrajinom smo dobili sa 5:4. Ne bi bilo strašno da se sada sve okrenulo, pa da smo izgubili zlato, a na kraju ovakva pobeda je najlepša“, kazala je Arunovićeva, koja je danas osvojila tri zlatne medalje, jer pre podne se okitila pojedinačnim i ekipnim zlatom vazdušnim pištoljem.

Mikec je dodao:

Bilo je izuzetno stresno izdržati ovakav ritam i doći do pobede na kraju, u finalu u kome sve lako može da se promeni i preokrene, ali to je draž mikseva“.

Srpski par puškom Andrea Arsović/Milutin Stefanović je zauzeo treće mesto u kvalifikacijama, u kojima je razlika između prvoplasirane Rusije i petoplasirane Češke bila svega 0, 4 kruga. Za Rusima , Arsovićeva i Stefanović su zaostajali dva, a za drugoplasiranim nemačkim parom jedan deseti deo kruga. U polufinalu – druga pesma. Naš tim je u svojoj grupi trijumfovao ubedljivo sa 249,4 kruga, 3,1 više od Nemačke koja je otišla u meč za bronzu.

Andrea i Milutin su u finalu su ruski par Vdovina/Maslenjikov pobedili sa 5:2.

“ Miks je drugi put u zvaničnom programu Evropskih prvenstava, a mi smo osvojili treću titulu za redom, jer pobedili smo i 2015, na tada promotivnom takmičenju mešovitih parova. Ponosni smo što smo odbranili titulu, a vetar u leđa i dodatni motiv da uspemo bilo je zlato Zorane Arunović i Damira Mikeca“, kazao je Stefanović.

Andrea Arsović je istakla:

“Nosili smo breme branioca titule, što s jedne strane opterećuje, ali kako je takmičenje odmicalo i mi iz runde u rundu sve bolje pucali, oboma je rasla želja da ponovo trijumfujemo. Presrećni smo što smo zlatom stavili talku na izuzetno uspešno učešće Srbije na Evropskom u Mariboru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.