Finale za anale – Karlsen odbranio svetsku krunu!

Norveški šahista Magnus Karlsen odbranio je svetsku titulu pobedom nad Fabijanom Karuanom u taj-brejku.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Karlson je u istorijskom finalu bio bolji od rivala iz Amerike posle čak 12 remija, pošto je "na svom terenu", odnosno brzopoteznom šahu, odneo pobedu.

Momak iz Tensberga je u dodatnom delu susreta koji ima četiri partije dobio prve dve, potom i treću iako mu je bio dovoljan i remi, za nastavak dominacije u svetskom šahu koja traje od 2013. godine.

On je tada sa trona skinuo Višvanatana Ananda, da bi sada treći put odbranio naslov prvaka.

Ali finale u Londonu će ostati u analima svetskog šaha – odigrano je 12 partija tokom mesec dana i sve su završene nerešenim rezultatom. Magnus je imao priliku da slavi u "regularnom toku", ali je odlučio da protivniku ponudi remi, uprkos tome što je imao bolju situaciju na tabli i prednost u vremenu.

Ipak, nije verovao da je situacija "potpuno bezbedna" za njega, pa je pomalo šokirao i protivnika, ali i publiku i analitičare.

Oni su mislili da je tim potezom izgubio poziciju favorite u doigravanju, međutim njegova odluka se pokazala ispravnom. Prvu partiju taj-brejka je dobio, a onda u drugoj iskoristio veliku grešku Amerikanca i poveo sa 2-0.

Tada je bilo jasno da će izaći kao pobednik jer mu je su sledeće tri runde bio potreban samo jedan remi, ali je on agresivnom igrom potpuno nadigrao Karuanu.

Serija od 12 uzastopnih remija odigranih u Londonu smatra se jednom od najvećih borbi u istoriji šaha i do sada nikada nije viđeno toliko nerešenih partija.

Karlsen je kao nagradu dobio i više od milion dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.