Bizaran dan na Điru – biciklisti prvih 134km prešli autobusom?! VIDEO

Devetnaesta etapa Trke oko Italije, popularnog Đira, zaseniće verovatno celu trku.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO
Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Naime, biciklisti su u petak ujutru prvih 134 kilometara etape duge 258 km prešli autobusom, do novog "starta" u blizini Milana.

U pitanju je protest vozača zbog bezbednosti na trci, jer su pre samo nekoliko dana vozili težak uspon na čuvenom prevoju Stelvio koji je bio prekriven snegom.

Osim toga, 19. etapa, inače zvanično najduža na Điru, trebalo je da bude dodatno prudužena zbog urušenog mosta na planiranoj ruti, a vremenska prognoza ionako nije bila naklonjena vozačima.

Vozači su tražili od organizatora da skrati etapu ili je neće voziti, na kraju su postigli konsenzus.

"Poslednja četiri dana polazimo u 6.30 ujutru, vozimo sedam sati, pa se onda vozimo još nekoliko sati u autobusu. Da budem iskren, ovo radimo samo zbog toga što su svi već na kolenima. Nikad nisam video trku na kojoj su ljudi ovoliko slomljeni", rekao je neimenovani vozač za Eurosport.

Vozači su ispoštovali domaćina 19. etape u gradu Morbenjo i poredali se za uobičajen start, pre nego što su se ukrcali u timske autobuse.

Vodeći u generalnom plasmanu Đira uoči 19. etape je Holanđanin Vilko Kelderman, ispred timskog kolege Džaija Hindlija iz Australije.

Điro je trebalo da se vozi 9-31. maja, ali je pomeren zbog pandemije koronavirusa.

Inače, tokom trajanja Đira krenula je i treća velika biciklistička trka – Vuelta, odnosno Trka oko Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.