"Susreli ste se sa smrću, da li vam je posle toga bilo teško da se dopingujete?"

Lens Armstrong, nekadašnji američki biciklista, dao je prilično jednostavan odgovor na ne tako jednostavno pitanje.

PTIzvor: B92
Podeli
Foto: Reuters/ Pascal Rossignol
Foto: Reuters/ Pascal Rossignol

"Mislio sam svi će mi govoriti da se j***m, bilo je potrebno pet godina"

Armstrong, koji se dopingovao od ranih početaka pa sve do kraja karijere, imao je velikih zdravstvenih problema tokom tog perioda susrevši se sa kancerom testisa.

Lens je u dokumenarcu "30 za 30", u režiji ESPN, pričao o karijeri, a u jednom trenutku je rekao da ne isključuje mogućnost da je zbog dopinga dobio kancer.

"Ne mogu da znam da li je to što sam koristio doping uticalo na dobijanje kancera, ali isto ne mogu isključiti tu mogućnost", rekao je Armstrong.

Glavno sredstvo kojem se služio Armstrong, ali i njegove kolege bio je EPO – eritropoetin. Mnogi su se 90-tih plašili da koriste EPO jer se şpekulisalo da su mnogi sportisti tokom 80-tih preminuli koristeći eritropoetin.

Radi se o glikoproteinski hormonu koji proizvode bubrezi i, u manjoj meri jetra, a on podstiče stvaranje eritrocita. Biciklista dobija više snage, izdržljivije...

Lens je oputužen da je koristio EPO, transfuziju krvi, testosteron, kortikosteroide, hormon rasta i prodavao doping sredstava drugim biciklistima.

"Glasine o EPO su se pojavile 1993. godine, ali svi smo bili pomalo uplašeni. Pričalo se da ljudi umiru od njega. Tada smo koristili razne kortizone, ali EPO je bio viši nivo. Neverovatno koliko su se performanse biciklista poboljšavale", kaže Armstrong u dokumentarcu, ali i dodaje da tokom 1994. i 1995. nije koristio EPO.

"EPO je bio strašan, ali smo odbijali da ga uzimamo. Niko u timu nije koristio, ali tokom 95. svi su počeli da koriste. Bilo je ludo", dodaje on.

Lens je prvi put počeo da koristi EPO krajem 1995. i početkom 1996.

"Na zimu 1995. otišao sam kod Mikela Ferarija (lekara). Tamo sam radio s njim i ostalo je istorija", ističe Armstrong.

Nekadašnji biciklista kaže kako nikada u sebe nije unosio nešto što nije znao šta je, uvek je svesno sve radio i znao je svaki detalj o doping sredstvu.

Armstrong je kasnije tokom 1996, tačnije 2. oktobra otišao kod doktora i dijagnostikovan mu je rak testisa. Kancer je bio u odmakloj fazi i nisu mu se davale velike šanse. Međutim, Lens je pobedio opaku bolest i vratio se biciklizmu 1998.

Pošto je bio veoma blizu smrti, a verovatno jedan od razloga za dobijanje raka bilo je dopingovanje, Armstrong je upitan u dokumentarcu da li je bilo teško ponovo se koristiti EPO.

"Uzimali smo EPO pre (kancera), a i posle. Tako da ne. Ne", kratko je odgovorio Armstrong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.