Možeš da se takmičiš i kada si dopingovan

Britanski biciklista Sajmon Jejts može da nastavi da se takmiči uprkos pozitivnom doping testu na trci Pariz-Nica, saopštila je Međunarodna biciklistička unija.

ĐNIzvor: B92, Beta Velika Britanija
Podeli
Photo by Bryn Lennon/Getty Images
Photo by Bryn Lennon/Getty Images

Kako se navodi, za pozitivan doping test kriva je administrativna greška lekara ekipe Orika Grin Edž.

Jejts je bio pozitivan na testu obavljenom 12. marta jer je uneo terbutalin preko inhalatora za astmu, koji je bivši svetski šampion koristio u toku lečenja.

"Prema antidoping pravilima UCI takva suspstanca ne podrazumeva uvođenje privremene suspenzije", navodi se u saopštenju.

Ekipa Orika Grin Edž saopštila je da je prošle nedelje obaveštena o slučaju 23-godišnjeg Jejtsa kao i da je lekar ekipe zabeležio inhalator u formulare za doping kontrolu. Međutim, lekar je pogrešio jer nije formalno podneo zahtev za izuzeće terapijske upotrebe suspstance, pa su antidoping čelnici obavestiti ekipu o pozitivnom testu Jejtsa.

"Ovo je isključivo zasnovano na ljudskoj grešci i lekar je preuzeo punu odgovornost za to. Sajmon Jejts nije ništa pogrešio. Ekipa preuzima punu odgovornost za grešku i podržava Sajmona u ovom procesu ", navodi se u saopštenju ekipe Orika Grin Edž. UCI je navela da Jejts može da traži analizu B uzorka.

Bivši svetski prvak i član britanskog olimpijskog tima je trku Pariz-Nica završio na sedmom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.