Šuranji "upucao" zlato u Riju!

Srpski strelac Laslo Šuranji osvojio je zlato na Paraolimpijskim igrama u Riju, u disciplini 50 metara MK puškom trostav.

MNIzvor: B92
Podeli

On je u finalu zabeležio rezultat od 453,7 krugova, srebro je pripalo Abdulu Sultanu Alarjaniju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata s rezultatom (451), dok je Izraelac Doron Šaziri osvojio bronzu (437,5)

Šuranji je ujedno postavio i novi paralolimpijski rekord u ovoj disciplini, pošto je prethodno i u kvalifikacijama ostvario najbolji rezultat.

Ovo je četvrta medalja za Srbiju u Riju, a sve četiri su osvojene u ponedeljak.

Najuspešniji dan na Paraolimpijskim igrama započeo je stonoteniser Mitar Palikuća koji je osvojio bronzu, nešto kasnije prvo zlato donela je Borislava Perić Ranković, a samo nekoliko minuta potom bronzom se okitila Nada Matić.

Šuranji (38 godina) je trijumfovao sa 453,7 krugova. Bio je najprecizniji i u kvalifikacijama, u kojima je pogodio 1.165 krugova. Oba rezultata su automatski i novi paraolimpijski rekordi, s obzirom na to da su POI u Riju prve po novim pravilima, ali Šuranjijev rezultat iz kvalifikacija je bolji i od dosadašnjeg rekorda POI, po starim pravilima, koji je držao Šveđanin Jonas Jakobson – 1.163 kruga. Jakobson danas nije ušao u finale.

Srpski strelac iz Novog Bečeja je od početka finala pokazao da je ozbiljan kandidat za medalju, uglavnom se „selio“ sa prvog na drugo mesto. Vođstvo nije ispuštao od druge serije poslednjeg, stojećeg/sedećeg stava. Strelci paraolimpijci zauzimaju stav u zavisnosti od mogućnosti, a kategorija SH1 znači da im nije neophodan pomoćni stalak da bi držali oružje.

Drugoplasiranog Abdulu Sultana Alarjanija (Ujedinjeni Arapski Emirati) je iza sebe ostavio za 2,1 krug. Alarjani je bio drugi i u kvalifikacijama, u kojima je zaostao dva kruga za srpskim strelcem. Zanimljivo je, u finale se plasirao i rođeni brat strelca iz UAE Abdula Saif Alarjani i zauzeo peto mesto.

Šuranjiju, koji je na POI debitovao u Londonu 2012, ovo je drugo finale u Rio de Žaneiru. Vazdušnom puškom je zauzeo peto mesto. Zbog jedne greške izmakla mu je medalja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.