Nada Matić za B92: Borba, samo borba i uvek borba

Bronza sa svetskog prvenstva u Pekingu motiv je za stonoteniserku Nadu Matić da se sa Paraolimpijskih igara u Riju vrati sa medaljom.

Izvor: B92
Podeli

"Uvek su neka dobra očekivanja, svi se mi nadamo paraolimpijskoj medalji. Ali teško će biti doći do medalje jer igre su jednom u četiri godine se igraju, veliki i dug rad je iza nas, puno meseci, puno godina, daćemo sve od sebe da probamo da dođemo bar do jedne", počela je Nada priču za B92.

Posle povrede koja ju je trajno vezala za kolica, Nada Matić prvi put uzima reket za stoni tenis u ruke.

Od 2003. počinje profesionalno da se bavi stonim tenisom, a samo godinu dana kasnije vraća se sa medaljom sa svog prvog međunarodnog takmičenja.

"Sasvim slučajno sam počela da se bavim stonim tenisom. Moj današnji suprug je igrao stoni tenis i jednom prilikom je rekao da li bi išla za Beograd, pošto je bio turnir u stonom tenisu, da probaš da igraš? Ja sam rekla nemam pojma, nema veze, naučićeš. Tako da sam sasvim slučajno krenula i tamo smo sreli našeg trenera Zlatka Keslera i on je valjda video da ima potencijala tako da bi moglo da bude nešto od mene", otkriva Matić.

Pored supruga, Nada ima još jednog vatrenog navijača, koji joj je smisao života.

"Moj suprug Zoran i sin Luka, oni su mi najveća podrška u životu, sin ima šest i po godina, sad će prvi razred, još je on mali ali opet kad vidi na TV njegovu mamu, malo mu je drago. On kaže držaće palčeve, držaće fige, navijaće za mamu, a ja ću se potruditi da dam sve od sebe da dođem do nekog odličja".

A, taj put je težak. Nepohodni su naporni treninzi i velika pomoć porodice. Posebno pred velika takmičenja.

"Imamo dva puta godišnje kondicione pripreme u januaru i posle pauze u junu, maj, jun –dva puta dnevno treniramo po dva sata, svaki šest trening nam je slobodan i tako svaki dan i dan, nekada se desi da treniramo i subotu i nedelju, sve zavisi kakvi su turniri ispred nas. Poslednji treninzi pred odlazak na POI su ključni – u poslednje vreme akcenat stavljamo na servis i prijem servisa, odatle počinje poen, odatle kreće sve i tu stavljamo najveći akcenat. Sve zavisi koji je igrač, uvek imamo različite taktike i pripreme, za svakog igrača imamo različitu taktiku i pridržavamo se toga, u tim slučajevima možda to ne ide, ali treba se pridržavati toga što trenerkaže i daje dobar rezultat", kaže Nada.

"Njena poruka svim ljudima sa invaliditetom jeste da budu borci. Pre svega treba da se pomirite sa tim što vas je snašlo, ako je neka nesreća ili ako ste tako rođeni da se pomirite sa tim što vas je snašlo, a potom borba, samo borba i uvek borba", zaključila je Nada Matić priču za B92.

Ova mlada žena, koja je na svim životnim terenima Šampion svaki dan, planira još dugo da se bavi stonim tenisom jer je ništa ne činisrećnijom i sebe ne vidi ni u jednom drugom poslu, a da ne daje prazna obećanja mogli ste da se uverite u nedelju – pošto će se od 16.45 boriti za bronzu sa Su Gilroj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.