"Ne plašimo se izazova, živimo sa njima svaki dan"

Srpska paraolimpijka Borislava Perić-Ranković rekla je da očekuje uspešne Paraolimpijske igre i da se njena ekipa ne plaši izazova u Rio de Žaneiru.

ĐNIzvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Perić-Ranković je najbolja sportistkinja sveta u kategoriji stonoteniserki sa invaliditetom.

Ona je osvojila više od 200 medalja na međunarodnim i domaćim takmičenjima, uključujući i srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Pekingu i Londonu.

"To će biti moje treće Paraolimpijske igre i imam velika očekivanja. Ponosna sam na svoj tim, kao i na celu delegaciju Paraolimpijskog komiteta Srbije koja je sastavljena od vrhunskih sportista. U Londonu pre četiri godine osvojili smo pet medalja, dve zlatne i tri srebrne i bili smo jedna od najuspešnijih ekipa. Pred nama je veliki izazov, da pobedimo sebe i sve oko nas, ali ne plašimo se, mi sa tim izazovima živimo svakog dana", rekla je Perić-Ranković na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini.

Navela je da je ekipa imala dobre uslove za pripreme za predstojeće takmičenje.

"Pomoć i podrška nama je pomoć i podrškama svim osobama sa invaliditetom u Srbiji. Želimo da zahvalimo sponzorima i javnosti na podršci. Brojne medalje koje smo osvojili i koje ćemo tek osvojiti ne bi značile ništa ako ne bismo mogli da ih podelimo sa vama. Budimo šampioni svakog dana, ali i vi zajedno sa nama", rekla je stonoteniserka.

Na prijemu u Narodnoj Skupštini danas su predstavljeni sportisti koji će predstavljati Srbiju na Paraolimpijskim igrama, koje će se od 7. do 18. septembra održati u Rio de Žaneiru.

Osim Perić-Ranković za Srbiju će u Riju nastupiti i stonoteniseri Nada Matić, Mitar Palikuća i Goran Prelić. Od atletičara nastupiće svetski rekorder u bacanju čunja i osvajač zlatne olimpijske medalje u Londonu Željko Dimitrijević, Nebojša Đurić u bacanju kugle i Miloš Mitić u bacanju čunja. U disciplini bacanje koplja nastupiće Miloš Zarić, Nemanja Dimitrijević i Saška Sokolov.

U streljaštvu će nastupiti Rastko Jokić, Zdravko Savanović, Laslo Šuranji, Živko Papaz i Dragan Ristić, a u dizanju tegova Petar Milenković.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković rekla je da ne sumnja da će paraolimpijci dati sve od sebe u Riju, da će neki put i iznenaditi, kao u Pekingu i Londonu i doneti medalje medalje iz Rija.

"Velika mi je čast da budem deo ispraćaja paraolimpijskog tima, a ovim prijemom pokazali smo da je Narodna skupština dom svih građana Srbije i paraolimpijcima koji pokazuju koliko su hrabri i da se sa nedaćama zajedno bore baveći se sportom. Zahvaljujući vama i ostali ljudi sa invaliditetom žele da se bave sportom i njihov broj je veći iz godine u godinu. Nema ničeg lepšeg kada ispred zastave slušate svou himnu, znate da je vaš trud urodio plodom. Dali ste samopouzdanje i ohrabili ste ljude koji se kao i vi suočavaju sa teškoćama", rekla je ona.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić zahvalio je paraolimpijcima na tome što su pokazali "da granice ne postoje" i da preskaču prepreke za koje svi misle da su nepremostive. On je podsetio da će u Riju biti rekordan broj srpskih sportista na Paraolimpijskim igrama i rekao da veruje da će svi opravdati očekivanja, kao i da medalje i lični rekordi neće izostati.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izrazo je nadu da će Paraolimpijska reprezentacija Srbije napraviti uspeh kakav je napravio olimpijski tim na nedavno završenim Igrama u Riju.

"Činjenica da se predstavljanje tima održava u Narodnoj Skupštini salje pozitivnu poruku što se tiče značaja Paraolimpijskih igara. Srbija ima snažan tim. Čestitam Srbiji uspehe na Olimpijskim igrama i želim paraolimpijskom timu da ponovi uspeh kolega i udvostruči medalje u odnosu na London. Igre u Londonu su bile veliki preokret u svetskom paraolimpijskom pokretu, trudili smo se da ih organizujemo kao i Olimpijske igre i uveren sam da će u Riju biti nastavak tog pristupa", rekao je Devenport.

Predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović naveo je da je paraolimpijski pokret u Srbiji moćna institucija. On je dodao da sportisti pre puta neće obećavati medalje, pošto više vole da iznenade javnost.

Paraolimpijski komitet Srbije potpisao je sponzorski ugovor sa Apatinskom pivarom, koja će u znak saradnje izmeniti etikete na pojedinim flašama.

"Statistika govori da je svaki deseti građanin osoba sa invaliditetom. Kako bismo skrenuli pažnju na to, svaka deseta flaša Jelen piva imaće izmenjen dizajn etikete, jelena sa jednim rogom, kojim poručujemo da je i jelen bez jednog roga i dalje jelen. Ta etiketa simbolizuje podršku Paraolimpijskom komitetu Srbije i timu sportista koji će predstavljati zemlju u Riju, a u sklopu projekta 'Šampioni svaki dan' ", rekao je generalni direktor Apatinske pivare Dragan Radivojević.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.