Ostavka prvog čoveka za organizaciju OI

Predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Joširo Mori (83) podneo je ostavku.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/YOSHIKAZU TSUNO
EPA-EFE/YOSHIKAZU TSUNO

To je uradio nakon velikih kritika u javnosti zbog neprimerenih komentara u kojima je naveo da žene previše pričaju na sastancima i poručio da su Igre važnije od njegove funkcije.

"Ono što je najvažnije jeste da se Olimpijske igre održe u julu. Moj slučaj ili prisustvo ne sme da postane prepreka za to", rekao je Mori na posebnom sastanku komiteta, na kome je saopštio svoju ostavku, prenosi BBC.

BBC navodi da su Morijeve izjave u kojima je poručio da žene preopširno razgovaraju i da će sastanci sa velikim brojem ženskih direktora njegovom komitetu oduzeti puno vremena, pokrenule lavinu osuda u javnosti, nakon čega se on izvinio, a i podneo ostavku na mesto predsednika.

Još nije poznato ko će zameniti Morija, bivšeg japanskog premijera, a on je za svog naslednika predložio Saburoa Kavabučija (84), bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Japana i upravnika Olimpijskog sela u Tokiju, što takođe dovelo do protesta.

BBC piše da je Kavabuči još stariji od Morija, a postavlja se pitanje zašto neka žena nije predložena, pa se središte čitave rasprave koju je Mori pokrenuo okreće pitanju rodne nejednakosti u Japanu i odsustva žena u upravnim odborima, politici i na sportskim funkcijama.

Japanski mediji odmah su istakli da postoje bar tri kvalifikovane žene za Morijevog naslednika, sve sportistkinje i bivše olimpijke i dosta mlađe nego što je to Kavabuči, koji je i potvrdio da ga je bivši predsednik kontaktirao, a sam je nagovestio da možda on nije pravi izbor.

Morijeva ostavka posledica je velikog pritiska iz javnosti tokom protekle nedelje. Glavni sponzori Igara, uključujući Tojotu, kritikovali su njegove komentare, a u utorak je grupa ženskih poslanica nosila belu odeću u znak protesta protiv njegovih izjava, kao i neki muškarci iz solidarnosti.

Guvernerka Tokija Juriko Koike rekla je da neće više prisustvovati sastanku visokih olimpijskih zvaničnika u znak protesta, a prema lokalnim medijima, skoro 400 ljudi takođe je povuklo prijave za volontiranje na Olimpijskim igrama.

BBC navodi da je Mori poznat po nizu gafova i nediplomatskih izjava datih tokom mandata premijera Japana od 2000. do 2001. godine, a povodom ovog poslednjeg za list "Mainići Šimbun" je izjavio da su ga ženski članovi porodice, supruga, ćerka i unuka izgrdili zbog njegovih komentara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.