Organizatori nisu potvrdili da će odlaganje OI koštati tri milijarde dolara

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju odbili su da komentarišu navode medija da će troškovi jednogodišnjeg odlaganja Igara iznositi oko tri milijarde dolara.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Tomohiro Ohsumi/Getty Images
Photo by Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Pojedini japanski mediji, medju kojima i nacionalni emiter NHK i agencija Kjodo, poslednjih nekoliko dana su objavili slične podatke pozivajući se na neimenovane izvore bliske organizatorima Olimpijskih igara.

"U procesu smo procene dodatnih troškova povezanih sa odlaganjem Igara zbog pandemije korona virusa i zato u ovom trenutku ne možemo da komentarišemo nikakve detalje", naveli su organizatori Olimpijskih igara u Tokiju.

Ovim komentarom organizatori nisu osporili nijedan od izveštaja.

Zvanični troškovi održavanja Olimpijskih igara u Tokiju su 12,6 milijardi dolara. Medjutim, vladina revizija je prošle godine pokazala da će cifra biti verovatno duplo veća. Sve osim 5,6 milijardi dolara je javni novac.

List Jomiuri i novinska agencija Kjodo preneli su da će troškovi jednogodišnjeg odlaganja Olimpijskih igara iznositi oko dve milijarde dolara, odnosno oko 200 milijardi jena, zbog zakupa objekata, isplate plata osoblju i pokrivanja ostalih operativnih troškova.

NHK i list Asahi su danas objavili da će za mere protiv korona virusa biti potrebno i dodatnih 100 milijardi jena, oko milijardu dolara. To uključuje troškove vakcina, brzo testiranje, kao i bezbroj drugih mera radi zaštite od korona virusa.

Photo by Chris McGrath/Getty Images
Photo by Chris McGrath/Getty Images

Očekuje se da će organizatori i vlade Tokija i Japana u decembru saopštiti kako će troškovi biti podeljeni.

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno je saopštio da će pomoći pokrivanje troškova sa oko 650 miliona dolara.

MOK i organizatori mesecima pokušavaju da ubede sponzore i japansku javnost da Igre mogu bezbedno da se organizuju usred pandemije.

Predsednik MOK Tomas Bah ovog meseca je posetio Tokio i tada je rekao da bi vakcina i brzi testovi na korona virus mogli da pomognu da se organizuju Olimpijske igre.

Olimpijske igre trebalo je da se održe ovog leta u Tokiju, ali su pomerene na godinu dana zbog pandemije korona virusa i trebalo bi da počnu 23. jula 2021. godine.

Japan je relativno dobro kontrolisao pandemiju korona virusa, ali je tokom poslednjih nekoliko nedelja zabeležen porast broja zaraženih.

Tokio je u petak prijavio rekordnih 570 novozaraženih. Oko 2.000 smrtnih slučajeva u Japanu pripisuje se kovidu-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.