Bah: MOK će poštovati kazne za doping

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da organizacija mora da poštuje bilo kakve kazne Rusiji za višegodišnji doping njenih sportista.

SNIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Mark Runnacles/Getty Images for ANOC
Photo by Mark Runnacles/Getty Images for ANOC

Specijalizovana komisija WADA nedavno je preporučila suspenziju ruskih sportista sa velikih sportskih takmičenja i zabranu organizovanja sportskih dogadjaja u naredne četiri godine.

Izvršni odbor WADA sastaće se 9. decembra i mogao bi da uvaži te preporuke.

Komisija je zaključila da su ruske vlasti manipulisale podacima iz moskovske antidoping laboratorije, odnosno da su uklonili detalje o pozitivnim doping testovima i podmetnuli lažne, pre nego što su ih u januaru poslali istražiteljima. Upitan da li će MOK prihvatiti odluke Izvršnog komiteta WADA o mogućoj kazni Rusiji, Bah je rekao: "One su obavezne".

"MOK je u olimpijskoj povelji prihvatio kodeks Svetske antidoping agencije i ako se donese odluka, ona je obavezna", rekao je Bah.

On je odbio da spekuliše kakvu bi odluku mogla WADA da donese ili na koje sportove bi to moglo da utiče. Jedan od predloga je da se oduzme pravo Rusiji da organizuje utakmice na Evropskom fudbalskom prvenstvu 2020. godine.

Na stadionu u Sankt Peterburgu trebalo bi da se odigraju utakmice u jednoj od grupa na turniru, kao i četvrtfinalna utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.