Jugoslavija – izgubljena moć za dominaciju svetom

Španska Marka osvrnula se na postojanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kroz sferu sporta.

Izvor: B92
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Novinar Alvaro Roka – u tekstu pod nazivom "Jugoslavija, izgubljena moć koja je mogla da dominira svetom sporta" – pisao je o izgledu nacionalnih timova da nije došlo do rasprada nekadašnje nam države, kao i potencijalnom broju medalja koje su mogle da budu osvojene na Olimpijskim igrama.

"Na današnji dan, Ujedinjene nacije priznale su otcepljenje Bosne i Hercegovine. Takva odluka dovela je do najkrvavijeg rata, a ujedno je zadala i poslednji udarac Jugoslaviji. Nacije koje su formirale zajednicu krenule su u sopstvene avanture, dok im je ogromna sportska tradicija garantovala dalji uspeh. Vreme je pokazalo da fantastične mogućnosti koje sportisti sa Balkana poseduju, ali i istovremeno nateralo mnoge da razmišljanje šta bi bilo da su ostali ujedinjeni. Kako bi jugoslovenski sport izgledao danas?", uveo je Roka svoje čitaoce u materiju.

Košarka

StarSport
StarSport

Trenutna košarkaška generacija, iako nije najkvalitetnija ikada, formirala bi strašan tim koji bi mogao da se suprotstavi i natežem rivalu – Sjedinjenim Američkim Državama.

Plejevi: Miloš Teodosić (Srbija), Goran Dragić (Slovenija)

Bekovi: Luka Dončić (Slovenija), Bogdan Bogdanović (Srbija)

Krila: Mario Hezonja (Hrvatska)), Nikola Kalinić (Srbija)

Krilni centri: Dario Šarić (Hrvatska), Nikola Jokić (Srbija), Nikola Vučević (Crna Gora)

Centri: Nikola Peković (Crna Gora), Ante Tomić (Hrvatska), Pero Antić (Makedonija)

Fudbal

MARCA
MARCA

Iako verovatno ne bi bili najkvalitetnija reprezentacija sveta, opet bi uvek bili u konkurenciji za osvajanje svakog turnira.

Kombinacija igrača Real Madrida, Barselone i Atletiko Madrida dovela bi do ovog tima.

Jugoslavija: Jan Oblak (Slovenija) – Aleksandar Kolarov (Srbija), Neven Subotić (Srbija), Stefan Savić (Crna Gora), Dario Srna (Hrvatska) – Ivan Rakitić (Hrvatska), Luka Modrić (Hrvatska), Miralem Pjanić (Bosna i Hercegovina) – Mario Mandžukić (Hrvatska), Stevan Jovetić (Crna Gora), Edin Džeko (Bosna i Hercegovina).

Tenis

Getty Images
Getty Images

Bez ikakve sumnje, Novak Đoković je najveće ime rođeno u tom delu Evrope ikada. Najbolji srpski teniser odveo je svoju zemlju na vrh, ali ne treba se zaboraviti ni na mit Gorana Ivaniševića.

Hrvatski 'bombarder' otvorio je mnoga vrata, bio je među teniskim pionirima Balkana i time pomogao da, primera radi, Marin Čilić osvoji Grend Slem. Da se Jugoslavija nije raspala sada bi zauzimala peto mesto među nacijama sa najviše trofeja sa četiri najveća turnira.

Grend Slem titule:

1. Novak Đoković 12
2. Goran Ivanišević 1
3. Marin Čilić 1

Olimpijske igre

Getty Images
Getty Images

Međutim, pravi potencijal nacije merio bi se na svake četiri godine na Olimpijskim igrama. Poslednje izdanje Igara takođe nije bilo loše za bivše članice SFRJ. Šta više, ako bismo im sabrali sve medalje – našli bi se među deset najuspešnijih nacija sa ukupnim zbirom od 23 odličja, od čega devet zlatnih.

Njihova mulitalentovanost omogućila bi im da budu kompetetni i u zimskim sportovima. pošto je Slovenija osvojila osam medalja na Zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju, a hrvatska jednu. Nije loše za jednu mediteransku zemlju.

Medalje u Riju:

1. Hrvatska 10 (pet zlata)
2. Srbija 8 (dva zlata)
3. Slovenija 4 (jedno zlato)
4. Kosovo 1 (zlato)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.